دعای عرفه امام حسین (ع) و اعمال مهم شب و روز عرفه ؛ صوت و متن
شیعیان دعای عرفه را در روز عرفه در صحرای عرفات و دیگر مناطق دیگر جهان میخوانند. این دعا، در بردارنده آموزههای عرفانی و عقیدتی ازجمله شناخت خداوند و بیان صفات الهی را در بردارد .دعای روز عرفه یک دعا است که شیعیان در روز عرفه در صحرای عرفات و دیگر مناطق جهان میخوانند. این دعا آموزههای عرفانی و عقیدتی دارد، از جمله خداشناسی، بیان صفات الهی، یادآوری نعمتهای خدا، حمد و سپاس خداوند، تضرع به درگاه خداوند، اقرار به گناهان و توبه. دعای عرفه منسوب به امام حسین (ع) است . دعای عرفه امام حسین (ع) را در پرشین وی ببینید.
دعای عرفه امام حسین (ع)
شاید بسیاری دعای عرفه را مربوط به حجه الوداع امام حسین علیه السلام بدانند و گمان کنند که این مناجاتپیش از حرکت ایشان به سمت کوفه، خوانده شده است.دعای عرفه امام حسین(ع) متعلق به آخرین سفر حج ایشان نیست.در این نوشته سعی شده است بررسی مختصری بر روی سند این دعا و زمان خوانده شدن آن توسط امام حسین(ع) انجام شود و همچنین با بررسی مقاتل و تاریخ آن امام بزرگوار(ع)، تاریخ حرکت ایشان از مکه بهسویکوفه را بیابیم و به این سؤال پاسخ دهیم که آیا دعای عرفه در حج پایانی ایشان خوانده شده است یا خیر؟
روز عرفه برابر با ۹ ذی الحجه است و بنا بر سندی که ذکر خواهدشد، امام حسین(ع) در آخرین ساعات روز، دعای عرفه را در صحرای عرفات خواندند.در کتاب «منتهی الآمال – زندگی و مقتل امام حسین (ع)» که نوشته ی شیخ عباس قمی است، در فصل ششم درمورد حرکت حضرت سیدالشهدا (ع) از مکه معظمه بهسوی کربلا چنین آمده است«حضرت سیدالشهدا(ع) در سوم ماه شعبان سال شصتم هجرت، از بیم آسیب مخالفان، مکۀ معظم را به نور قدوم خود منور گردانیده و در بقیۀ آن ماه و رمضان و شوال و ذیالقعده در آن شهر محترم به عبادتحق تعالی مشغول بودند و در آن مدت جمعی از شیعیان از اهل حجاز و بصره نزد آن حضرت جمع شدند و چون ماه ذی الحجه درآمد.
تحلیل محتوای دعای عرفه
حضرت احرام به حج بستند و چون روز ترویه (یعنی هشتم ذی الحجه)شد عمرو بن سعید بن العاص با جماعت بسیاری به بهانۀ حج به مکه آمدند و از جانب یزید مأموربودند که آن حضرت را گرفته و به نزد او برند یا آن جناب را به قتل برسانند.حضرت چون برباطن ایشان مطلع گردید احرام حج را به عمره تبدیل نموده و طواف خانه و سعی ما بین صفا ومروه به جا آورده و از مکه خارج شد و در همان روز متوجه عراق گردید.»بنابراین دعای عرفه در حج پایانی ایشان نبوده است، اما دراین که دعای شریف در چه سالی خوانده شده، در تاریخ مطلبی ذکر نشده است.
مرحوم محدث قمی درمفاتیح آورده است: بشر و بشیر فرزندان غالب اسدی نقل کردهاند که: در آخرین ساعات روز عرفه در عرفات درخدمت امام حسین (ع) بودیم که آن حضرت با جمعی از خاندان و فرزندان و شیعیان از چادر بیرون آمدندو با نهایت خضوع و خشوع در طرف چپ کوه (جبل الرحمه) ایستادند و روی مبارک را به طرف کعبهگردانیده و دست را مقابل رو برداشتند و این دعای بلند عرفه را خواندند.پسران غالب اسدی که مرحوم محدث قومی از ایشان این دعا را نقل کردهاند چه کسانی هستند؟
شناخت ابعاد جسمی و روحی انسان
بشر بن غالب الاسدی در کتابهای رجالی نام او آمده است.برخی در مورد او چیزی نگفتهاند و عدهای اورا مجهول دانستهاند.در تنقیح المقال آمده است که: شیخ (ره) او را از اصحاب امام حسین (ع) و امام سجاد-ع – دانسته و به دنبال آن آورده: ظاهر این است که بشر بن غالب الاسدی الکوفی امامی است اماحال او مجهول است.[۱] در اصول کافی از او روایت هم نقل شده است.برخی او را از اصحاب امیرالمؤمنین (ع)،اصحاب امام حسین (ع) و امام سجاد (ع) دانستهاند[۲] و در مورد وثاقت یا عدم وثاقت او ساکت ماندهاند.
بشیر ابن غالب الاسدی در مورد شخصیت وی هم کتابهای رجالی به طور صریح و محکم سخن نگفتهاند.در موسوعه رجالیه آمده است: بشیر مشترکاست بین رجال حدیث، ولی هیچ کدام توثیق نشدهاند.هم چنین آمده است: از او از امام حسین (ع) در کافیروایت نقل شده است.او کسی است که دعای عرفه را از امام حسین (ع) روایت کرده است.عدهای از رجالیون درمورد وثاقت یا عدم وثاقت او سکوت کردهاند و یا نام او را ذکر نکردهاند. با توجه به سندی کهبرای این دعا ذکر شد، آیا این دعا از درجۀ خود ساقط میشود؟! اینجا لازم میدانم به چند نکته اشاره نمایم
دعای عرفه
سوالات متداول درباره روز عرفه
روز عرفه چه روزی است؟
روز عرفه، نهمین روز ماه ذی الحجه در تقویم هجری قمری است. این روز، مصادف با زمانی است که حضرت ابراهیم (ع) در منا به دعا و نیایش پرداخت و خداوند متعال قربانی ایشان، حضرت اسماعیل (ع) را قبول کرد.
چرا به این روز، عرفه میگویند؟
“عرفه” در لغت به معنای “شناخت” است. به این روز عرفه میگویند زیرا در این روز، انسان به شناخت خود و خدای خود میرسد و به راز خلقت و رسالت خود در زندگی پی میبرد.
اعمال روز عرفه چه چیزهایی هستند؟
اعمال روز عرفه شامل دعا و نیایش، استغفار، قرائت قرآن، صدقه دادن و روزه گرفتن است.
دعای روز عرفه چه فضیلتی دارد؟
دعای روز عرفه از جمله دعاهای پرفضیلت است که در روایات زیادی به خواندن آن در این روز سفارش شده است. گفته شده است که هر کس در روز عرفه با اخلاص و توجه قلبی این دعا را بخواند، خداوند گناهان او را میبخشد و حاجات او را برآورده میکند.
آیا روزه گرفتن در روز عرفه واجب است؟
روزه گرفتن در روز عرفه واجب نیست، اما مستحب است.
چه کسانی میتوانند در روز عرفه روزه بگیرند؟
همه افراد میتوانند در روز عرفه روزه بگیرند، مگر کسانی که روزه برای آنها واجب نیست، مانند افراد بیمار، مسافر و زنان باردار.
بهترین مکان برای دعا و نیایش در روز عرفه کجاست؟
بهترین مکان برای دعا و نیایش در روز عرفه، صحرای عرفات در عربستان سعودی است. با این حال، اگر امکان رفتن به عرفات را ندارید، میتوانید در هر مکانی که هستید دعا و نیایش کنید.
چه دعایی را میتوان در روز عرفه خواند؟
دعای روز عرفه دعای مخصوصی دارد که در مفاتیح الجنان و سایر کتابهای دعا آمده است.
آیا میتوان در روز عرفه برای دیگران دعا کرد؟
بله، در روز عرفه میتوان برای دیگران نیز دعا کرد.
ثواب دعا و نیایش در روز عرفه چیست؟
ثواب دعا و نیایش در روز عرفه بسیار زیاد است. در روایات آمده است که هر کس در این روز با اخلاص و توجه قلبی دعا کند، خداوند گناهان او را میبخشد و حاجات او را برآورده میکند.
چه زمانی در روز عرفه بهترین زمان برای خواندن دعای عرفه است ؟
بهترین زمان برای خواندن دعای عرفه در روز عرفه هنگام غروب خورشید است. زائران پس از ادای نماز ظهر و عصر در عرفات رو به قبله ایستاده و تا زمان غروب خورشید به دعا خوانی خود ادامه میدهند
چرا دعای عرفه در عرفات خوانده میشود ؟
دعای عرفه در عرفات خوانده میشود چرا که:
۱٫ سنت پیامبر (ص) و ائمه اطهار (ع):
روایت شده است که پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) در روز عرفه در عرفات حضور پیدا میکردند و دعای عرفه را میخواندند.
این امر نشاندهنده اهمیت و فضیلت این دعا و خواندن آن در این مکان مقدس است.
۲٫ توجه به عظمت روز عرفه:
روز عرفه، روزی است که خداوند متعال بندگان خود را به سوی خود دعوت میکند و درهای رحمت و مغفرت خود را به روی آنها میگشاید.
خواندن دعای عرفه در این روز، فرصتی مناسب برای توبه، دعا و طلب مغفرت از خداوند است.
۳٫ توجه به مقام و منزلت امام حسین (ع):
دعای عرفه از جمله ادعیهای است که از امام حسین (ع) نقل شده است.
خواندن این دعا در عرفات، به منزله ابراز ارادت و احترام به مقام و منزلت این امام بزرگوار است.
۴٫ توجه به فلسفه حج:
حج، سفری معنوی به سوی خانه خداست و فرصتی برای خودسازی و تهذیب نفس است.
خواندن دعای عرفه در عرفات، میتواند به زائران در مسیر خودسازی و تهذیب نفس کمک کند.
۵٫ ایجاد فضایی معنوی:
حضور زائران در عرفات و قرائت دعای عرفه در کنار یکدیگر، فضایی معنوی و روحانی ایجاد میکند که میتواند در تزکیه نفس و تعالی روح انسان مؤثر باشد.
دعای عرفه در چه روزی در تاریخ شمسی خوانده می شود ؟
دعای عرفه در نهم ذیالقعده (نهم ماه ذیالقعده) خوانده میشود. نهم ذیالقعده در تاریخ شمسی با نهم ماه ذیالقعده در تقویم هجری قمری همخوانی دارد
در یک دقیقه با روز عرفه و اعمالش آشنا شوید
اعمال مهم شب و روز عرفه ؟
شب عرفه، نهمین شب ماه ذیالحجه، از شبهای بافضیلت و پرفضیلت سال است که در روایات و احادیث، تأکید فراوانی بر انجام اعمال عبادی و مناجات در این شب شده است.
برخی از اعمال مستحب شب و روز عرفه عبارتند از:
غسل: غسل در شب عرفه مستحب است و روایت شده که غسل در این شب به منزله غسل در روز عید فطر است.
زیارت امام حسین (ع): زیارت امام حسین (ع) در شب عرفه ثواب هزار حج و هزار عمره و هزار جهاد را دارد و از فضیلتهای بسیار بالایی برخوردار است.
دعای عرفه: دعای عرفه از جمله ادعیهای است که در شب عرفه خوانده میشود و از امام حسین (ع) نقل شده است.
اعمال دیگر:
نماز: دو رکعت نماز در زیر آسمان قبل از غروب آفتاب
استغفار و توبه: طلب بخشش از خداوند و پشیمانی از گناهان
دعا و نیایش: دعا برای خود و دیگران، طلب حاجات و آرزوها
قرائت قرآن: قرائت قرآن سورههای مبارکه توحید و یس
صدقه و اطعام: صدقه دادن و اطعام نیازمندان
اعتکاف: اعتکاف در مسجد از غروب آفتاب تا طلوع فجر
کرب و بلا – علم نت