رنگ قرمز در قرآن و روایات چه خاصیتی دارد؟
رنگ قرمز از جمله رنگ های گرم و اصلی میباشد این رنگ نماد خیلی چیزهاست از جمله انرژی و شادی و جاذبه جنسی و خیلی چیز های دیگر است. در مورد شخصیت شناسی این رنگ میتوان به جنب وجوشی عاشق سفر کردن و بسیاری از موارد اشاره کرد . در این مجموعه این رنگ را از منظر قران توصیف کرده ایم . خواص رنگ قرمز از دیدگاه قرآن را در پرشین وی ببینید.
خواص رنگ قرمز از دیدگاه قرآن
قرآن کریم به عنوان یک کتاب هدایت و تکامل بشر، با اشاره به هدایت تکوینی خداوند در آفرینش طبیعت، انسان را متوجه تاثیری که بطور غیر مستقیم از محیط اطرافش میگیرد، کرده و در خلال آن به تاثیر روانی رنگهادر انسان از جمله رنگ قرمز در آیه ۲۷سوره فاطر پرداخته، چنین میفرماید:”آیا ندیدی که خدا از آسمان، آبی فروفرستاد و بدان میوههایی با رنگ های گوناگون پدید آوردیم و برخی از کوهها دارای خطوط سفید و سرخ به رنگها مختلف آفریدیم”.
خواص رنگ قرمز
!!حرارت بخشی و فعال بودن خداوند متعال در قرآن کریم، از رنگ قرمز به عنوان رنگ کوههادر جادههای پر پیچ و خم کوهستانی تعبیر آورده و میفرماید: برخی از کوهها دارای خطوط سفید و سرخ به رنگها مختلف آفریدیم.که با اندکی تامل در آیه فوق به جایگاه رنگ قرمز در علم زمین شناسی پی میبریم زیرا کوههای سرخ رنگ منبع عظیم آتشفشانی هستند و مدام در حالت تلاطم میباشند.که نماد اصلی این کوهها، گرم و فعال بودن آنها است به همین علت در اثر تغییرات جغرافیایی شروع به فوران میکنند و در آیه۳۷ سوره الرحمننیز در سرخی دگرگونیهای صفحه آسمان به هنگام قیامت به این رنگ تشبیه شده است با این بیان که “پس آنگاه که آسمان شکافته شوند مانند چرمی سرخ وگلگون گردد..
” “فاذا انشفت السماء فکانت ورده کالدهان” که کلمه “ورده” در این آیه به معنای گل سرخ تداعی کننده سرخیآسمان در هنگام قیامت است.که وجه شبه این تشبیه همان گرم بودن و فعال بودن زیاد است.
تحریک کنندکی
امام باقر علیه السلام از پدر بزرگوارشان نقل میکنند: “ایشان لباسی از جنس خز به پنجاه دینار خریدند و نیزلباسی قرمز رنگ از مصر خریده بودند و از آن دو استفاده میکرد و میفرمودند: ” زیورهایی که خدا برایبندگانش پدید آورده و-نیز- روزیهای پاکیزه را چه کسی حرام گردانیده؟…آیه ۳۲سوره اعراف” و نیز در حدیث دیگر از امام صادق علیه السلام نقل شده است که : “ایشان را
در روپوشی قرمز رنگ مشاهده میکنند و از این پوشش امام علیه السلام تعجب میکنند امام آیه فوق را تلاوتکرده، میفرمایند: “هیچ اشکالی در پوشیدن چنین لباسی نیست”.
رمز و راز نهی از رنگ قرمز در جمع با دقت در احادیث مذکور و احادیث دیگر با چنین مضامینی استفاده میشود که ائمه علیهم السلام از این نوعلباسها در معرض عموم استفاده نمیکردند.بلکه در وقت و جای مخصوص از آنها بهرهمند میشدند.چرا که، اگر غیر از این بود افراد با دیدن آنها در چنین پوشششی تعجب نمیکردند بلکه آن را عادی تلقی میکردند.از جمله امام صادق علیه
السلام میفرماید: پوشیدن رنگ قرمز و استفاده از آن جز در عروسی و سایر مواقع مکروه است.حکم بن عقبه ازامام صادق علیه السلام نقل میکند: “وقتی به حضور امام رسیدم ایشان را در منزلی مزین در حالی که لباس تازه و روپوشی رنگین به تن داشت مشاهده کردم.امام علیه السلام فرمود:”در مورد رفتار من چه می گویی؟
گفتم شما را در پوشش جوانان لاابالی دیدم امام فرمود: ای حکم “زیورهایی که خدا برای بندگانش پدید آورده و-نیز- روزیهای پاکیزهرا چه کسی حرام گردانیده؟…آیه ۳۲سوره اعراف” این منزلی را که میبینی منزل همسرم است و من به زمان عروسی نزدیک هستم و خانه مرا خودت میشناسی”.و همچنین روایت است که دو نفر به سوی پیامبر صلیالله علیه و آله میروند و ایشان را در عبایی سرخ رنگ مشاهده میکنند آنها به پیامبر صلیالله علیه و آله عرض میکنند: ما تو را جوانمرد میپنداشتیم، پیامبر صلیالله علیه و آله فرمودند: من، فرزندانم و برادرم همه جوانمردیم”.
که اگر در احادیث مذکور دقت نظر شود، معلوم می شود که ائمه معصومین علیهم السلام با عملکرد خود میخواستندبیان کنند که استفاده از رنگ قرمز به خاطر خاصیت تحریک کنندگی شدیدش در منزل و در نزد همسر خوب و ممدوح است.اما از طرفی دیگر نیز به خاطر همین صفتش و تاثیرات منفی ناشی از این ویژگی بویژه دربین افراد مجرد که باعث انگشتنما شدن و ایجاد مشکلات روحی و روانی از جمله زمینه فساد میگردد، هر چندما چنین هدفی نداشته باشیم به همین دلیل استفاده از آن در عموم به خصوص در میان نامحرم نهی شده است.
آفتاب