دسر سوتلاچ در فر
سوتلاچ نوعی دسر مخصوص مردم ترک است که به عنوان غذا هم سرو میشود. سوتلاچ با نشاسته ذرت و شیر و برنج شباهت زیادی به شیربرنج ایرانی دارد. برای تهیه ی دسر سوتلاچ با ما در پرشین وی همراه باشید .
مواد لازم دسر سوتلاچ
برنج: ۸۰ گرم
آب ولرم: ۱ لیوان
شیر: ۱ لیتر
آرد برنج: ۳ قاشق غذا خوری
نشاسته ی ذرت: ۲ قاشق غذا خوری
شکر: یک دوم لیوان
زرده ی تخم مرغ: ۱ عدد
طرز تهیه دسر سوتلاچ
برنج را بشویید و همراه آب داخل قابلمه بریزید و بپزید.وقتی برنج نرم شد، شیر، آرد برنج و نشاسته ی ذرت حل شده در کمی آب را به برنج اضافهکنید و مخلوط را مرتب هم بزنید.وقتی مواد غلیظ شد شکر را اضافه کنید.به تعداد افراد کاسه ی کوچک نسوز که قابلیت قرار دادن در فر را داشته باشد، انتخاب کنید.چند قاشق از مواد را کنار بگذارید و با زرده ی تخم مرغ مخلوط کنید.
بقیه ی مواد را داخل کاسه ها تقسیم کنید و روی هر کاسه مقداری از مواد تخم مرغی بریزید وبا پشت قاشق روی آنها را صاف کنید.
فر را روشن کنید تا گرم شود و سپس کاسه ها را داخل فر بچینید.دمای فر برای پخت، ۲۰۰ درجه ی سانتیگراد است تا روی آنها طلایی شود.بعد از این که کاسه ها را از فر درآوردید، اجازه دهید خنک شوند و بعد چند ساعت داخل یخچالنگه دارید.سپس دسر برای سرو آماده است.
خواص نشاسته ذرت برای کودکان
همان طور که گفتیم نشاسته ذرت از مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات است و شاخص گلیسمی بالایی دارد، به عبارت دیگر مصرف آن می تواند تاثیر قابل توجهی روی قند خون داشته باشد.از سوی دیگر مقدار فیبر موجود در نشاسته ذرت بسیار ناچیز است و از آن جا که فیبر برای کند شدن سرعت جذب قند خون ضروری است، نشاسته ذرت در غیاب فیبر بسیار سریع هضم شده و می تواند به افزایش قند خون منجر شود.به همین دلیل گنجاندن این ماده در رژیم غذایی افرادی که از دیابت نوع ۲ رنج می برند یا به دلایلی قصد دارند سطح قند خون خود را کنترل کنند چندان ایده آل نیست.
نشاسته ذرت جزو کربوهیدرات های فراوری شده محسوب می شود.از یک سو فراوری باعث می شود بسیاری از مواد غذایی موجود در خوراکی ها از بین ببرد و از سوی دیگر مصرف مرتب غذاهای سرشار از کربوهیدرات های فراوری شده از جمله نشاسته ذرت می تواند اثر بدی روی سلامت قلب داشته باشد.گفته شده رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات های فراوری شده و غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند خطر ابتلا به بیماری عروق کرونری قلب، چاقی، دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا را افزایش داده، باعث افزایش سطح تری گلیسیرید و انسولین می شود و کلسترول خوب خون را کاهش می دهد.
نشاسته ذرت برای پوست
نشاسته ذرت به غیر از کالری و کربوهیدرات، ارزش تغذیه ای چندان بالایی ندارد. اگرچه مقادیر زیاد این ماده غذایی می تواند چند درصد از نیاز روزانه بدن به مس و سلنیوم را برطرف کند اما از آن جا که اکثر افراد هر بار تنها یک قاشق غذا خوری استفاده می کنند ارزش غذایی آن چندان قابل توجه نخواهد بود.بنابراین بسیار مهم است نشاسته ذرت را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل در کنار غذاهای غنی از مواد مغذی مصرف کنید تا مطمئن شوید نیازهای تغذیه ای شما به طور کامل بر طرف می شود.
اگرچه مصرف زیاد نشاسته ذرت می تواند عوارض متعددی به دنبال داشته باشد اما می توانید از این ماده غذایی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کنید.اگر دیابت دارید یا از رژیم غذایی کم کربوهیدرات استفاده می کنید نباید در مصرف نشاسته ذرت زیاده روی کنید.در حالت ایده آل می توانید هر بار ۱ تا ۲ قاشق غذا خوری (۸ تا ۱۶ گرم) نشاسته ذرت مصرف کنید اما توصیه می شود حتی الامکان از جایگزین های آن مانند آروروت، آرد گندم، نشاسته سیب زمینی و نشاسته تاپیوکا بهره ببرید.
ماهنامه هنر آشپزی – عصر ایران