طرز تهیه ماهی تنوری صُبور
ماهی صبور یکی از چندین غذای سنتی و محلی خوزستانیهاست که بسیار لذیذ و خوشمزه است و طرفداران بسیاری دارد. در انتخاب ماهی صبور دقت کنید که ماهی نه زیاد کوچک باشد و نه زیاد بزرگ، چون کوچک آن، زیاد تیغ دارد و بزرگ هم خوب مغزپخت نمی شود . ماهی تنوری صبور جنوب را در پرشین وی ببینید.
مواد لازم ماهی تنوری صبور جنوب
ماهی صُبور ۲ عدد
سبزی پلویی ۳۰۰ گرم
سبزی ماهی گشنیز و شنبلیله کمی
پیاز متوسط ۲ عدد
سیر ۱ حبه
آب تمر هندی نصف لیوان
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
رب گوجهفرنگی یک قاشق غذا خوری
طرز تهیه ماهی تنوری صبور جنوب
ابتدا داخل شکم ماهی را تمیز می کنیم و می شوییم.فلس ماهی را لازم نیست جدا کنیم.بهتر است مقداری شیره خرما بر پوست ماهی بمالیم (ولی حتمی نیست) تا از سوختن آن به هنگام کباب کردنروی آتش، جلوگیری شود، چون پوست سوخته ی آن باعث ایجاد مزه تلخ می شود.شکم ماهی را کاملا باز کرده و صاف می کنیممقداری آب تمرهندی روی شکم ماهی میریزیم تا جذب ماهیشود.
بهتر است مقدار شنبلیه خیلی کم باشد تا مزه ی سبزی ماهی تلخ نشود.سپس سبزی ماهی و سبزی پلویی راشسته و خرد میکنیم.پیاز و سیر را نیز خرد می کنیم.
سیر و پیاز خرد شده را سرخ می کنیم.سپس با سبزی ماهی، سبزی پلویی و مقداری تمرهندی سفت مخلوط می کنیم.در مرحله بعد فلفل، نمک و بقیه آبتمرهندی را به همراه ربگوجه فرنگی به بقیه مواد اضافه کرده و هممیزنیم و روی شکم ماهی می مالیم.مخلوط به دست آمده را که روی شکم ماهی می گذارند، به زبان محلی ” حشو ” می گویند.
هدف از این کار، خوشمزه شدن ماهی و جلوگیری از سوختن گوشت آن است.سپس ماهیها را مانند تصویر به پشت (یعنی شکم باز شده ی آن رو به بالا باشد) داخل توری قرارداده و آن را روی زغال کباب میکنیم، و یا میتوانیم آنها را درون فر گذاشته و کباب کنیم.چند نکته : کسانی که در آپارتمان زندگی می کنند و امکان کباب کردن روی آتش برای آنها وجودندارد، می توانند از فر برای کباب کردن ماهی استفاده کنند.
قدیم ها که تنورهای نانوایی سنتی وجود داشت، از این تنورها برای کباب کردن ماهی صُبور استفاده می شد.در انتخاب ماهی صبور دقت کنید که ماهی نه زیاد کوچک باشد و نه زیاد بزرگ، چون کوچک آن،زیاد تیغ دارد و بزرگ هم خوب پخته نمی شود (به اصطلاح مغز پخت نمی شود).ماهی صبور بهتر است نر باشد (ماده ی آن شکم پف کرده دارد).ماهی تازه پوست براق و متمایل به طلایی دارد.بهترین نوع ماهی صُبور، متعلق به بهمنشیر آبادان است.
خواص سیر برای سلامتی
بیشتر ادعاها درمورد خاصیت درمانی سیر مربوط به وجود یک ترکیب فعال بنام آلیسین است. این ترکیب حاوی سولفور، بوی تند و مزه متمایزی را به سیر می دهد. در هنگام آشپزی و پخت و پز، خرد کردن یا رنده کردن سیر باعث تولید آلیسین می شود اما حرارت دادن سیر ممکن است برخی از خواص درمانی آن را از بین ببرد که بهتر است سیر را در مرحله آخر پخت به موادغذایی اضافه کنیم.
سیر می تواند خطر حملات قلبی را کاهش دهدبیشتر تحقیقات روی قابلیت سیر در کاهش خطر حملات قلبی و کمک به مدیریت سطح کلسترول متمرکز شده اند. مطالعات متعدد نشان می دهند که سیر باعث می شود پلاکت ها (سلول های دخیل در انعقاد خون) کمتر بهم بچسبند و روی دیواره های شریانی انباشته و جمع شوند. این بدین معناست که سیر همانند یک ماده ضدانعقاد عمل می کند و از این طریق، خطر حملات قلبی را کاهش می دهد. سیر می تواند فشار خون را از طریق گشاد کردن رگ های خونی پایین بیاورد و به جریان خون اجازه می دهد تا براحتی و آزادانه حرکت کند.
سیر خاصیت ضدسرطانی داردترکیبات سولفور در سیر برای جلوگیری از تشکیل سلول های سرطانی و مسدود کردن تومورها مورد مطالعه قرار گرفته است. بیشتر شواهد درباره رابطه سیر با سرطان کولون، پروستات، مری و کلیه از نوع مشاهده ای بوده و فقط تعداد کمی از افراد در این مطالعات شرکت کرده اند. درنتیجه تاثیر سیر در رابطه با سرطان نامشخص بوده و مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
سیب سبز – تبیان