روز حریم خصوصی اطلاعاتی در ۸ بهمن ماه
روز حریم خصوصی اطلاعاتی
روز حریم خصوصی اطلاعاتی ,همه ما فارغ از نوع نگرش دینی و اعتقادی و حتی سیاسی و فرهنگی،
با مفهومی تحت عنوان (حریم خصوصی) آشنا هستیم زیرا این مفهوم بخش مهم و عمده ای
از زندگی هر فرد را تشکیل می دهد و صد البته همه انسانها برمبنای وجدان و سرشت آدمی،
نقض حریم خصوصی را زشت و آنرا محکوم می نمایند آنطور که خالق هستی نیز تعرض
به حریم خصوصی انسانها در قالب گناهانی نظیر تجسس،
پرده دری و سخن چینی و … مستوجب عقوبت دانسته است.
حریم خصوصی چیست؟
حریم شخصی یا حریم خصوصی یعنی یک فرد یا گروه بتواند خود و یا اطلاعات مربوط به خود را مجزا کند و در نتیجه بتواند خود و یا اطلاعاتش را با انتخاب خویش در برابر دیگران آشکار کند. مرزها و محتوای آنچه خصوصی قلداد میشود در میان فرهنگها و اشخاص متفاوت است، اما تم اصلی آنها مشترک است. حریم خصوصی گاه مربوط به ناشناس بودن، یعنی تمایل به گمنامی یا دور ماندن از عرصه عمومی است.
انواع مختلف حریم خصوصی اقتصادی، حریم خصوصی پزشکی، حریم خصوصی در اینترنت و حریم خصوصی اطلاعات در نظر گرفته میشوند. درجهٔ خصوصی بودن اطلاعات بستگی دارد به اینکه عموم چگونه این اطلاعات را دریافت و با آن برخورد خواهند کرد که به نوبهٔ حود به شرایط زمان و مکان وابستهاست. مفهوم حریم خصوصی بر مفهوم امنیت نیز تأثیر میگذارد مثلاً از سوءاستفاده گرفته تا امنیت اطلاعات.
روز حریم خصوصی اطلاعاتی
افراد بایستی نسبت به صیانت از حریم خصوصی خود همت نمایند
انواع حریم خصوصی
حریم خصوصی در حوزههای مختلف معانی خاصی به خود میگیرد. هر فرد، شرکت، فرهنگ و یا کشوری تعاریف مختلفی از حریم خصوصی دارند.
– حریم خصوصی جسمانی
حریم خصوصی جسمانی را میتوان جلوگیری فردی مزاحم از وارد شدن به خلوت فردی دیگر را تعریف نمود.
– حریم خصوصی اطلاعاتی
حریم خصوصی اطلاعاتی یا دادهای (یا حفاظت دادهها)، رابطهای است بین جمعآوری و توزیع دادهها، تکنولوژی، انتظار عمومی از حریم خصوصی و مسائل قانونی و سیاسی در ارتباط با آنها. نگرانیها در مورد حریم خصوصی، در هنگام جمعآوری و نگهداری به صورت دیجیتال یا غیر دیجیتال دادهها و اطلاعاتی که فردی را به صورت خاص بازشناساند، خود را نشان میدهد.
ریشه و اساس مشکل حریم خصوصی مربوط به افشاگری نامناسب و بدون کنترل دادههای شخصی است. مشکلات حریم خصوصی اطلاعاتی در حقیقت مربوط به منابع مختلف و متنوع دادهها و اطلاعات میباشد. از جمله آن منابع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– بایگانی پزشکی (بایگانی اطلاعات مربوط به سلامت اشخاص)
– بایگانی جرایم
– خانه و بایگانی جغرافیایی
– نژاد و قومیتها
– سرویسهای مربوط به موقعیت مکانی
– و موارد دیگر
چالش اصلی در حفظ حریم خصوصی آنجایی مطرح است که در توزیع و به اشتراک گذاری دادههای مختلف، بتوان اطلاعاتی که شخص خاصی را بازمی شناساند، حفظ کرد.
حق حریم شخصی در حقوق اسلام
دین مبین اسلام برای حیثیت، کرامت و شخصیت انسان و همچنین حفظ اسرار مردم، ممنوعیت ورود به منزل و خلوت اشخاص و منع تجسس در امور دیگران، جایگاه ویژهای قائل شده است. خداوند متعال در آیات ۲۷ و ۲۸ سوره «نور» یکی از مصادیق حق خلوت را مصونیت مسکن برشمرده است و در آیه ۱۲ سوره «حجرات» در مقام بیان یکی از مصداقهای حق خلوت، منع تجسس و تفتیش در اسرار و امور دیگران را گوشزد مینماید. رسول اکرم(ص) نیز تمامی افراد را از تتبع و تجسس در اسرار دیگران نهی نموده است و چنین میفرماید: «اگر تو دنبال تجسس و تفتیش در اسرار دیگران باشی، آنان را فاسد کردهای یا نزدیک است که آنان را فاسد کنی.»
روز حریم خصوصی اطلاعاتی
نقض حریم خصوصی در فضای مجازی یکی از مهمترین مسائل روز جامعه ماست
نقض حریم خصوصی در فضای مجازی
تا اینجا دانستیم که انسان به حکم طبیعت و سرشت باید دارای حریم خصوصی برای خود باشد و از آن محافظت نماید در مقابل افراد بایستی نسبت به صیانت و رعایت حریم خصوصی سایرین اقدام نمایند. نقض حریم خصوصی در فضای مجازی یکی از مهمترین مسائل روز جامعه ماست که از دو منظر قابل بررسی است یکی از جانب قربانیان نقض حریم خصوصی در فضای مجازی و دیگری از سوی ناقضین حریم خصوصی در فضای مجازی.
بسیاری از بزه دیدگان جرایم سایبری و کسانی که حریم خصوصی آنان در فضای مجازی نقض می شود، استعدادی قابل توجه برای قربانی شدن (immolate) بروز می دهند و براحتی طعمه بزهکاران سایبری میشوند برخی کلاهبرداریهای اینترنتی ناشی از کسب اطلاعات به روشهای بسیار ساده و سوء استفاده از عکسها و اسرار شخصی نمونه هایی از این موضوع می باشد.
روز حریم خصوصی اطلاعاتی در ۸ بهمن ماه
ضعف شخصیتی، فقدان اطلاعات کافی در رابطه با محیط مجازی و عدم دقت در محافظت از داده ها و … مواردی است که قربانی بزه سایبری را در قربانی شدنش مساعدت می کند. افراد بایستی نسبت به صیانت از حریم خصوصی خود همت نمایند، بسیاری از افراد بدون رعایت مسائل امنیتی، خصوصی ترین اطلاعات خود را بر روی سیستم رایانه ای و یا حامهای داده نظیر فلش و کارتهای حافظه و تلفن همراه و سی دی و … ذخیره نماید و به نوعی دست بزهکار سایبری را در تعرض به حریم خصوصی باز می گذارند و اینچنین استعداد قربانی شدن در فضای مجازی را از خود نشان می دهند.
با الهام از این ضرب المثل که (مالت را حفظ کن، همسایه ات را دزد نکن) می توان گفت (در فضای مجازی از اطلاعات شخصی و حریم خصوصی خود محافظت نمائیم تا مجبور نباشیم به دنبال مجرم بگردیم) هرچند که این مطلب هیچگاه به معنای توجیه عملکرد بزهکار سایبری نیست یعنی اگر افراد در محافظت از اطلاعات شخصی و یا حریم خصوصی خود کوتاهی نمایند دلیل بر آن نیست که ما خود را مجاز به تعرض به حریم خصوصی افراد بدانیم.
ویکی پدیا ,کافه حقوق ,تبیان