امامزاده بیژن را بیشتر بشناسید
شاید شنیده باشید که امامزاده بیژن واقعا در استان مازندران وجود دارد، اما نام این امامزاده در واقع امامزاده بیجِن بوده که در طول سالها در نزد عامه به بیژن تغییر کرده است. برای اشنایی با امامزاده بیژن با ما در پرشین وی همراه باشید .
امامزاده بیژن
« امامزاده بیژن » در شوخی و محاوره زیاد گفته و شنیده میشود؛ اما این، یک مزاح نیست، بلکه طبقمستندات سازمان اوقاف و امور خیریه، چنین امامزادهای با نامی ایرانی واقعا وجود دارد.شاید تا چند سال پیش، کمتر کسی نام امامزاده » را شنیده بود؛ اما از چند سال پیش که ضریح گردانی در برخی شهرستان های استان مازندران انجام شد، این نام نیز بر سر زبان ها افتاد.خیلی ها به این امامزاده اعتقاد دارند و با توجه به بررسی ها و تحقیقات سازمان اوقاف و امور خیریه مازندران، امامزاده صاحب کرامت است.
بزرگترین دلیلی که خیلی ها به صحت نسب این امامزاده شک می کنند، نام ایرانی و وجود حرف «ژ» درنام این امامزاده است.با این حال، مسئولان اداره اوقاف مازندران می گویند امامزاده همان امامزاده «سید محمد» است که در گذشته بهدلیل وجود دو امامزاده به نام «سید محمد» در روستای «کُپ سفلی» از توابع استان نوز استان مازندران، نام یکیاز آن ها، به انتخاب مردم محلی تغییر کرد.آنها برای یکی از سیدمحمدها، «بی جِن» را انتخاب کردند، به این دلیل که آن مکان را امن و بدونجن می دانستند و بعدها، «بی جن» در محاوره به «بیژن» تغییر کرد؛ نامی ایرانی که بسیاری را نسبت به واقعی بودن آن به شبهه انداخته است.
امامزاده سید بیژن
در شجره نامه ضیاءالدین کجوری در سال ۱۳۷۳ هجری قمری، نسب این امامزاده بررسی شده است.بر این اساس، شخصی به نام «سید جلال الدین»، سه پسر داشت که در زمان معتصمعباسی از ساوجبلاغ کوچکردند و به روستای کپ سفلی آمدند، اهالی بومی برای حفظ جان این برادران از دست تعقیب کنندگان، آنها را درویش معرفی کردند، حتی هنوز هم عده ای امامزاده بیژن را درویش می دانند.
در روستای کپ دو امامزاده وجود دارد که نام هر دوی آنها بنابر اسناد تاریخی و شجرهنامهشان، «سید محمد» است. توضیحی که درباره دلیل این نامگذاری ارائه شده این است که مردم برای تمایز میان این دو امامزاده، یکی از آنها را که مکانی امن و بدون جن بوده، بهعنوان «امامزاده بیجن» یاد کردهاند که در زبان محاوره و در گذر زمان، کلمه «بیجن» به «بیژن» تغییر پیدا میکند. امروزه تابلوی امامزاده «بیژن» را تغییر دادهاند و نام امامزاده «سید محمد بیجن» روی آن دیده میشود.
بازدید از امامزده بیژن شرایط خاصی ندارد و هر موقع از سال میتوان بدون هیچگونه مشکلی از این امامزاده بازدید کرد؛ البته باید توجه داشت که در فصل زمستان، آبوهوای روستا سرد است، امکان بارش برف و باران و بسته شدن راههای دسترسی وجود دارد و اکثر اهالی نیز در این موقع از سال در روستا حضور ندارند.
شجرنامه امام زاده
فصل بهار و تابستان بهترین زمان سفر برای بازدید از روستای کپ و جاهای دیدنی آن به شمار میروند؛ چراکه در این موقع از سال، آبوهوا معتدل و دلنشین است. ابتدای پاییز نیز میتواند زمان خوبی برای بازدید از روستای کپ باشد؛ زیرا در این موقع از سال، منطقه جنگلی روستا پر از درختان رنگارنگ و زیبا میشود که سوژه بسیار خوبی برای عکاسی به شمار میرود.
آبشار روستای کپ یکی دیگر از جاهای دیدنی مازندران به شمار میرود که در بافت جنگلی قرار دارد. بافت آبشار بهصورت خزهای است که اغلب اوقات نیز در پیرامون آن مه خفیفی دیده میشود. ارتفاع آبشار از سطح دریا به حدود ۱,۷۲۵ متر میرسد و مکانی رویایی و خاص به شمار میرود که گردش در اطراف آن میتواند تجربه بسیار خوبی را رقم بزند.
همگردی – ایسنا