بقعه عون بن علی تبریز تفرجگاهی زیبا در شهر
شناخت بقعه عون بن علی تبریز
بقعه عون بن علی تبریز , عون بن علی (عینالی یا عینال-زینال)، کوه و آرامگاهی بر فراز رشتهکوه سرخاب است که در ناحیه شمالی شهر تبریز قرار دارد. علاوه بر آرامگاه، امکانات رفاهی نظیر تلهکابین، رستوران و … این مکان را به یکی از برترین جاذبههای گردشگری تبریز تبدیل کرده است.
عینالی کوه و تفرجگاهی زیبا در شهر تبریز است .
گردشگران و زائران زیادی را به هنگام سفر به تبریز به خود جذب میکند.
موقعیت جغرافیایی
در ناحیه شمالی شهر تبریز، رشته بلندیهای سرخرنگی به نام عینالی (عون بن علی) قرار دارد .
ارتفاع بلندترین نقطه آن از سطح دریا ۱۹۶۰ متر است.
در واقع، کوه عینالی به مجموعهای از قلهها، تپهها، درهها و… گفته میشود که در مجموعه جفرافیایی معینی قرار گرفتهاند. این کوه از سمت شمال به رودخانه تلخه رود ( آجی چای)، دریاچه ارومیه و درههای شهرستان اهر، از شرق به چشمه کهلیک ( کهلیک بولاغی)، از جنوب به طرف فرودگاه تبریز و از غرب به خیابانها و شهرکهای شهر تبریز منتهی می شود.
تاریخچه و ویژگیهای بقعه عون بن علی
بر فراز کوه عون بن علی بقعهای وجود دارد که قدمت آن به دوره ایلخانی باز میگردد .
منسوب به دو تن از فرزندان حضرت علی (ع) به نامهای عون بن علی و زید بن علی است.
این بنا در گذشته آتشکده و عبادتگاهی بوده است. بنا به نظر ژان پاتیست تاورنیه –جهانگرد فرانسوی- این مکان در گذشته کلیسا بوده که پس از ورود اسلام به ایران، به مسجد و زیارتگاه تبدیل شده است.
معماری بقعه عون بن علی
شیوه معماری بنا به سبک معماری دوره ایلخانی است .
در مجموع از ۹ اتاق، ۶ گنبد، دو میل مناره توپر و پنج ستون سنگی بزرگ تشکیل یافته است.
ستونهای قدیمی در گذشته از جنس چوب بوده که در انجام بازسازیها ستونهای سنگی جایگزین آنها شدهاند. همچنین عمده مصالح به کار رفته در بنای بقعه، سنگ کوه سرخاب و اندکی آجر است.
ساختمان بنا در طی دورههای مختلف دستخوش آسیبهای فراوانی شده است.
در واقع، بنا تا پایان قرن نهم سالم و آباد بوده، ولی پس از حمله امپراطوری عثمانی به کلی تخریب شده است. سپس در دوره صفوی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است، ولی در اثر زلزله ویرانگر تبریز در سال ۱۱۹۳ هجری ویران شد. پس از آن بازسازی مجدد بنا در دوره قاجار انجام گرفته که به منظور جلوگیری از تخریب بنا اتاقی در سمت شمال احداث و به مجموعه اضافه شده است.
کجارو