راهنمای سفر به تاجیکستان ؛ تاجیکستان مقصدی برای فرار از شلوغی شهر ، طبیعت بکر و هوای پاک
یکی از ویژگیهای بارز تاجیکستان، کوههای بلند و درههای عمیق آن است. کوههای پامیر، یکی از بزرگترین رشتهکوههای جهان، در این کشور قرار دارد و مقصدی محبوب برای کوهنوردان و طبیعتگردان است. رودخانههای خروشان و دریاچههای زلال نیز زیبایی این کشور را دو چندان کردهاند. راهنمای سفر به تاجیکستان را در پرشین وی ببینید.
راهنمای سفر به تاجیکستان
تاجیکستان، کشوری در آسیای مرکزی، دارای مجموعهای از قوانین و مقررات منحصربهفرد است که گاهی عجیب و غیرمعمول به نظر میرسند. این قوانین نشاندهنده فرهنگ، تاریخ و سیاستهای خاص این کشور هستند.
از محدودیتهای شدید در پوشش عمومی میتوان به ممنوعیت حجاب در برخی اماکن، تا محدودیتهایی در استفاده از اسامی غیرمحلی برای نوزادان اشاره کرد که برخی از این قوانین باعث توجه و کنجکاوی بینالمللی شدهاند.
تاجیکستان یکی از کشورهای منطقه آسیای میانه است که حدود ۹ میلیون نفر جمعیت دارد و جز کشورهای مسلمان در جهان محسوب میشود. این کشور زمانی بخش از قلمرو شوروی بوده اما پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ میلادی استقلال خود را اعلام کرده است و در حال حاضر یک کشور مستقل محسوب میشود. شباهت فرهنگی زیاد بین دو کشور ایران و تاجیکستان باعث شده بسیاری از افراد تمایل داشته باشند، برای سفر شهرهای زیبای این کشور همچون دوشنبه را برای سفر خود انتخاب کنند.
راهنمای سفر به تاجیکستان و مختصری از تاریخ
در راهنمای سفر به تاجیکستان باید گفت : تاجیکستان یک کشور پهناور در منطقه آسیای مرکزی است که یک تاریخچه غنی و پیچیده دارد. در طول تاریخ این منطقه به دلیل موقعیت جغرافیایی استراتژیک خود شاهد تأثیرات فرهنگی و تاریخی مختلف بوده است. این کشور فارسی زبان در طول تاریخ شاهد وقایع تاریخی متعددی بوده و آثار ارزشمندی از دوران حکومت پادشاهان مختلف در این کشور بهجا مانده است. بهصورت کلی ۵ برهه زمانی یعنی قبل از اسلام، دوره حکومت اسلامی، دوره مغول، دوره تیموریان و دوره شوروی را میتوان مهمترین بخشهای تاریخ تاجیکستان بیان کرد که هنوز هم برخی آثار تاریخی از این دوران در مناطق مختلف این کشور قابل مشاهده است.
مناطقی از تاجیکستان در دوران باستان به عنوان بخشی از امپراطوریهای هخامنشیان و اشکانیان شناخته میشد. همچنین تأثیرات فرهنگی یونانیان، هندیها و چینیها را میتوان در این منطقه رویت کرد.با ورود اسلام به تاجیکستان و مسلمان شدن بسیاری از افراد فرهنگ و تمدن مردم این کشور تغییر کرد و حکومت سلجوقیان حکمرانی به این منطقه را آغاز کردند.
در قرن ۱۳ میلادی تاجیکستان تحت تأثیر امپراتوری مغول قرار گرفت و بسیاری از مردم این کشور شاهد حوادث تلخ تاریخی در دوران حکومت مغولها بودند. در دوران تیموریان و سپس شاهنشاهی مغربی این منطقه از لحاظ فرهنگی و معماری به روز شد، در سفر به تاجیکستان احتمالاً متوجه حجم زیاد آثار معماری و تاریخی بهجا مانده از این دوران خواهید شد.
پس از انقلاب بلشویک در روسیه، تاجیکستان به عنوان جمهوری شوروی سوسیالیستی تاجیکستان تشکیل شد و به عنوان یکی از جمهوریهای شوروی متحد شد. این دوره تا سال ۱۹۹۱ میلادی یعنی زمان استقلال تاجیکستان ادامه داشت.
در سال ۱۹۹۱ میلادی تاجیکستان پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی استقلال خود را اعلام کرد. پس از استقلال این کشور با چالشهای اقتصادی و اجتماعی مواجه شد و در طول سالهای پس از استقلال تحولات بنیادی را تجربه کرد که آثار آن را میتوان در زندگی مردم مشاهده کرد.
جاهای دیدنی تاجیکستان
در راهنمای سفر به تاجیکستان ؛ یک برنامه سفر ۷ شب و ۸ روز شامل بازدید از دوشنبه، خجند و پنجکنت میتواند شامل گشتهای شهری، شرکت در جشنهای محلی مانند نوروز، و بازدید از جاذبههای طبیعی باشد. با توجه به این اطلاعات، میتوانید سفر خود را به تاجیکستان برنامهریزی کنید و از زیباییهای این کشور لذت ببرید.
برای ورود به تاجیکستان نیاز به ویزای توریستی دارید که میتوانید آن را به صورت الکترونیکی یا لیبل دریافت کنید. مدارک مورد نیاز شامل پاسپورت معتبر، گواهی عدم سوءپیشینه، و برنامه سفر است.
بهترین زمان برای سفر به تاجیکستان از ژوئن تا سپتامبر است. در این دوره، دما مناسبتر است و میتوانید از جاذبههای طبیعی و فرهنگی کشور بدون آزار گرما بازدید کنید.
بزرگراه پامیر و دومین بزرگراه بین المللی مرتفع
بزرگراه پامیر از میان پیچ و خم کوه های پامیر میگذرد که در زمان قدیم بخشی از جاده ابریشم بوده است. با توجه به آسفالت بودن بخشی از بزرگراه، این جاده یکی از هیجان انگیزترین مسیرها برای دوچرخهسواران و دوستداران سفرهای جادهای محسوب میشود. سفر در این جاده، مناظر بینظیری از کوه کریستال آبی و غارهای صخرهای را به نمایش میگذارد.
پارک رودکی از اصلیترین جاهای دیدنی تاجیکستان
این پارک بزرگ و قدیمی فضایی دل انگیز و خوش آب و هوا دارد. درختان سر به فلک کشیده و کهن با سبزه کاریها و گل کاریها این پارک را به یکی از پربازدید کنندهترین دیدنیهای تاجیکستان تبدیل کرده است. در این پارک دریاچه و چشمه بسیار زیبا و چشم نوازی وجود دارد. پارک رودکی در شهر دوشنبه که پایتخت تاجکستان است واقع شده است. این پارک برای گذراندن یک روز تفریحی خانوادگی یک گزینه ایده آل است. دلیل نامگذاری پارک به نام شاعر بزرگ رودکی از آن جهت است که در وسط پارک، مجسمه رودکی با پرچم جمهوری تاجیکستان به چشم میخورد.
مجسمه اسماعیل سامانی
این مجمسه یک سازه مدرن است که به یاد و گرامی داشت موسس سلسلسه سامانیان در پایتخت کشور تاجیکستان یعنی دوشنبه ساخته شده است. اسماعیل سامانی موسس این سلسله بوده و پایتخت خود را شهر بخارا انتخاب کرده است. اسماعیل سامانی فردی عالم و تلاشگر بوده و به پیشرفت فرهنگ، علم، ادبیات، شعر و هنر کمک زیادی کرده است. مجسمه بزرگداشت این موسس به رنگ طلایی با طراحیهای زیبا و ظریف در میدان دوستی بنا شده و به یک جاذبه دیدنی و توریستی تبدیل گشته است.
قلعه حصار قدیمیترین حصار کشور تاجیکستان
قلعه حصار را نشان و نمادی از فرهنگ باستانی و ۳۰۰۰ ساله مردمان تاجیکستان میدانند. این قلعه به سبب نقش نمادی و تاریخی که دارد جزء مهمترین بناهای تاریخی آسیای مرکزی به شمار میرود. این قلعه با منطقه حصار که قدیمیترین بخش و منطقه این کشور است ۷ کیلومتر فاصله دارد.
موزه ملی تاجیکستان
در راهنمای سفر به تاجیکستان باید گفت : موزه ملی تاجیکستان نیز از دیدنیهای پرطرفدار شهر دوشنبه در کشور تاجیکستان است. این موزه گنجینهای قدمتی و تاریخی برای مردمان سرزمین تاجیک است. موزه ملی در سال ۱۹۳۴ با ۵۴۰ قطعه تاریخی و ارزشمند راه اندازی شد. اما امروزه در این موزه بیش از ۵۰۰۰۰ قطعه تاریخی برای تماشای عموم گردآوری شده است. موزه ملی دارای بخشهای مختلفی اعم از قرون وسطایی، تاریخ باستانی، آثار باستانی، نوآوریها، هنر، داستان و طبیعت میشود. موزه ملی یک دفتر تاریخی بسیار هیجان انگیز در تاجیکستان است که بازدید از آن به علم و دانش شما میافزاید.
پارچان تاجیکستان
پارچان نیز یک بنای نمادی و ملی از جمهوری تاجیکستان است. این بنا یا سازه زیبا در پایتخت تاجیکستان و در بخش بیرونی کتابخانه ملی این کشور قرار دارد. کتابخانه ملی تاجیکستان یکی از غنیترین و بزرگترین کتابخانههای آسیاست که در محوطه بیرونی آن ستونی بلند که به نشان ملی تاجیکستان مزین شده است به چشم میخورد. این سازه به عنوان نمادی از استقامت و استقلال این کشور ساخته شده است. پارچان در واقع یک ستون بلند و باریک از سنگ مرمر یک پارچه و باشکوه است که نشان ملی این کشور به رنگ طلایی بر بالای آن خود نمایی میکند.
سد نورک تاجیکستان
سد نورک از سری جاهای دیدنی تاجیکستان با محوریت طبیعت است. این سد آبی و شگفت انگیز با طول ۷۰ کیلومتر دومین سد مرتفع دنیاست. سد نورک در بزرگراه اصلی شهر دوشنبه و در موقعیتی حساس قرار دارد. برای ورود به منطقه زیبای نورک و بازدید از این سد نیاز به مجوز و یا عضویت در کلوپ آبی این کشور خواهید داشت. سد نورک حدود ۸۰ کیلومتر با پایتخت جمهوری تاجیکستان فاصله دارد. برای دستیابی به این منطقه تنها را حمل و نقل توسط کلوپ آبی تاجیکستان نیز ممکن خواهد بود. این سد آبی اوپالی در میان کوهها قرار گرفته است و نمایی غیر قابل تصور و رویایی را ایجاد کرده است. به همین دلیل است که اکثر توریستها در تلاش هستند تا به این سد دست یابند.
کوههای فان تاجیکستان
کوههای فان را زیباترین و خاصترین سلسله کوههای آسیای میانه میدانند. به همین خاطر است که این کوههای زیبا را که در بخش غربی کشور تاجیکستان است را در معرفی جاذبههای دیدنی و طبیعی این کشور آوردیم. این سری کوهها از طریق شهر دوشنبه قابل دسترسی هستند و دارای چندین قله ۵۰۰۰ متری میباشند. قلههای برفی این منطقه یکی از مقاصد کوهنوردی در آسیا به تلقی میشود. اگر اهل کوهنوردی و طبیعت گردی هستید بازدید از کوههای فان تاجیکستان را از دست ندهید. دریاچههایی چون علاء الدین و بی بی جنت نیز از دیدنیهای طبیعی این جاذبه هستند.
ارگ خوجند تاجیکستان
ارگ خوجند یا خجند در شهر خجند که یکی از شهرهای اصلی کشور تاجیکستان است قرار دارد. این ارگ دارای هفت دروازه و شش کیلومتر دیوار دفاعی است. جالب است بدانید؛ تاریخ این ارگ نظامی به سال ۱۹۹۶ باز میگردد. ارگ خوجند در طول جنگهای بزرگ محل سکونت اسکندر کبیر بوده است. این ارگ در جنگ تاجیک و ازبکها نیز نقش بسزایی را ایفا کرده است. امروزه بخش اصلی ارگ خوجند به دست ارتش تاجیکستان افتاده است. اما بخش شرقی آن بازسازی شده و قابل رویت است. موزه باستان شناسی، باغهای گل رز و مغازهها و فروشگاههای سوغاتی فروشی از جاهای دیدنی تاجیکستان در اطراف ارگ هستند.
موزه و مجتع فرهنگی رودکی
رودکی یکی از شعرای بزرگ شعر فارسی است. این شاعر نامی به پدر شعر فارسی نیز مشهور میباشد. موزه رودکی یک ساختمان یک طبقه با ستونهای سفید و نمای زیبا و شکیل است که در پنجکنت تاجیکستان قرار دارد. در این موزه نقاشی، منسوجات و تمامی ابزارهای مرتبط با دوران نوسنگی را جمع آوری کردهاند. مجتمع فرهنگی رودکی نیز ملی است که در سال ۱۹۵۸ پیکر رودکی را در آنجا پیدا کردند. مجتمع کنونی به عنوان بزرگداشت و یادبود از این شاعر در سال ۲۰۰۸ ساخته شد. در کنار آن آرامگاه، کتابخانه و باغهای گل و توت وجود دارد. این منطقه یک جاذبه جذاب و محبوب برای علاقه مندان به شعر و ادبیات میباشد.
پنجشنبه بازار خوجند تاجیکستان
اگر اهل بازار و بازارگردی هستید، از پنجشنبه بازار شهر خوجند یا خجند تاجیکستان غافل نباشید. این بازار را بزرگترین و مشهورترین بازار در آسیای میانه عنوان کردهاند. این بازار قدیمی در سال ۱۹۶۴ بنا شده است و از بازارهایی است که تنها در روزهای جمعه پذیرای توریستها و به طور کلی خریداران است. معماری و نمای بازار خوجند بسیار قابل توجه است. در ورودی این بازار دو مجسمه زن و مرد باشکوه به رنگ طلایی وجود دارد.
سوالات متداول درباره راهنمای سفر به تاجیکستان
۱٫ بهترین زمان برای سفر به تاجیکستان چه زمانی است؟
بهترین زمان برای سفر به تاجیکستان بهار (آوریل تا ژوئن) و پاییز (سپتامبر تا نوامبر) است. در این فصول هوا معتدل بوده و برای پیادهروی و کوهنوردی بسیار مناسب است.
۲٫ برای سفر به تاجیکستان به چه ویزایی نیاز داریم؟ ( راهنمای سفر به تاجیکستان )
اکثر گردشگران برای سفر به تاجیکستان به ویزا نیاز دارند. بهتر است از سفر، شرایط اخذ ویزای توریستی را از سفارت یا کنسولگری تاجیکستان در کشور خود جویا شوید.
۳٫ جاذبههای گردشگری مهم تاجیکستان کدامند؟
دوشنبه: پایتخت تاجیکستان با بناهای تاریخی، موزهها و پارکهای زیبا
نقطه: شهری باستانی با آثار تاریخی ارزشمند
خجند: دومین شهر بزرگ تاجیکستان با معماری اسلامی
کوههای پامیر: بلندترین رشته کوه در آسیای مرکزی
دریاچه اسکندر کول: یکی از زیباترین دریاچه های کوهستانی جهان
۴٫ حمل و نقل در تاجیکستان چگونه است؟
بلیط: برای سفر در شهرهای بزرگ تاجیکستان میتوانید از پروازهای داخلی استفاده کنید.
قطار: خطوط ریلی محدودی در تاجیکستان وجود دارد.
اتوبوس: اتوبوسهای بین شهری و درون شهری وسایل نقلیه عمومی در تاجیکستان هستند.
تاکسی: تاکسیها در اکثر شهرهای بزرگ به راحتی میشوند.
۵٫ غذاهای محلی تاجیکستان چیست؟
غذاهای محلی تاجیکستان بسیار متنوع و لذیذ هستند. از جمله غذاهای معروف می توانم به پلو، شاورما، مانتی و نانهای محلی اشاره کرد.
۶٫ چه لباسهایی برای سفر به تاجیکستان مناسب است؟
به دلیل آب و هوای کوهستانی و تغییرات تاجیکستان، بهتر است لباسهای سبک و راحت همراه داشته باشید. برای بازدید از اماکن مذهبی، پوشیدن لباسهای پوشیده توصیه میشود.
۷٫ ارز رایج در تاجیکستان چیست؟
واحد پول رسمی تاجیکستان، سومونی است. بهتر است از مبلغی به دلار یا یورو همراه داشته باشید تا بتوانید آن را در صرافیهای محلی به سومونی تبدیل کنید.
۸٫ آیا سفر به تاجیکستان ا یمن است؟
تاجیکستان به طور کلی کشوری امن برای گردشگران است، اما مانند هر کشور دیگری، بهتر است نکات ایمنی را رعایت کنید. از جمله این نکات میتوان به مراقبت از وسایل شخصی، نوشیدن آب سالم و از مناطق دورافتاده اشاره کرد.
۹٫ چه سوغاتی از تاجیکستان میتوانم بخرم؟
از جمله سوغاتیهای معروف تاجیکستان میتوانم به فرشهای دستباف، صنایع دستی چوبی، ادویه جات و چای اشاره کرد.
۱۰٫ چه نکات دیگری برای سفر به تاجیکستان باید بدانیم؟
زبان: زبان رسمی تاجیکستان، تاجیکی است، اما بسیاری از مردم به زبان روسی نیز صحبت می کنند.
مذهب: اکثریت مردم تاجیکستان مسلمان هستند.
سیم کارت: میتوانید در فرودگاه یا فروشگاههای محلی سیم کارت تهیه کنید.
برق: ولتاژ برق در تاجیکستان ۲۲۰ ولت است.