سفر به ایلام ، مقصدی رویایی برای طبیعتگردان: برنامهریزی سفر، جاذبهها و نکات مهم
اگرچه ایلام از جمله شهرهایی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است اما سفر به این شهر می تواند برایتان هیجان انگیز باشد. ایلام با طبیعت سرسبز و کوهستانی خود، بهشت دوستداران طبیعت است. جنگلهای بلوط، آبشارهای خروشان، رودخانههای زلال و کوههای سر به فلک کشیده، از جاذبههای طبیعی این استان هستند. راهنمای سفر به ایلام را در پرشین وی ببینید.
راهنمای سفر به ایلام
ایلام، مرکز استان ایلام و بزرگترین شهر این استان و همچنین سومین شهر بزرگ کردنشین ایران است. این شهر از نظر اقلیمی جزء مناطق گرم محسوب میشود؛ اما ارتفاعات نقش مهمی در تنظیم وضعیت اقلیم و درجه حرارت منطقه دارد. دیوارههای سنگی و دامنههای جنگلی کوههای اطراف، بهشکل دژی بزرگ شهر ایلام و اطراف آن را در بر گرفتهاند.
ویژگیهای خاص طبیعت منطقه رشتهکوه زاگرس و آبوهوای کوهستانی، این شهر را به یکی از مقاصد بکر گردشگری بهخصوص برای دوستداران طبیعتگردی تبدیل کرده است. همچنین، شهر ایلام دارای جاذبههای گردشگری بسیار برای دوستداران تاریخ و فرهنگ است. در ایلام، میتوان تاریخ و فرهنگ را در آغوش طبیعتی سبز، شاهد بود.
نحوه دسترسی به ایلام
سفر به ایلام با خودروی شخصی یا هواپیما امکانپذیر است. مسیرهای مختلفی برای ورود به این استان وجود دارد، اما بهترین مسیر از سمت کرمانشاه است. فاصله تهران تا ایلام حدود ۶۷۰ کیلومتر است و مدت زمان سفر زمینی بین ۷ تا ۱۰ ساعت ت خمین زده میشود. سفر به ایلام میتواند تجربهای فراموشنشدنی برای علاقهمندان به تاریخ و طبیعت باشد.
موقعیت جغرافیایی ایلام
شهر ایلام در شمال غربی استان قرار گرفته و با شهرستانهای ایوان، شیروان، چرداول، دره شهر، مهران، و کشور عراق، همسایه است. شهر ایلام به دو منطقه شهرداری تقسیم شده است.
بهترین زمان سفر به ایلام
استان ایلام از معدود استانهایی است که میتوان در آن اقلیمهای متفاوت در طول فصول مختلف سال را شاهد بود. گردشگران با مشاهده آبوهوای متفاوت این منطقه، به وجد خواهند آمد. قرارگیری شهر ایلام در بین حصار جنگلها و کوهها، باعث به وجود آمدن آب و هوایی معتدل شده است.
فصل بهار و اوایل فصل پاییز بهترین زمان برای سفر به شهر ایلام است.
میانگین بارش سالانه ۶۱۹٫۵ میلیمتر و میانگین دمای مطلق آن بین ۱۳- تا ۴۱ درجه سانتیگراد است. دی ماه، سردترین و تیر ماه، گرمترین ماه سال در ایلام است. فصل بهار و اوایل فصل پاییز، بهترین زمان برای سفر به این شهر است.
جاذبه های زمستانی ایلام؛ سفری به قلب طبیعت زمستانی ایران
استان ایلام با طبیعت بکر و تاریخی غنی، در هر فصلی زیباییهای خاص خود را دارد. زمستان در ایلام، با بارش برف و هوایی سرد، جلوههای متفاوت به این منطقه میبخشد. اگر به دنبال سفری آرام و دلنشین در طبیعت هستید، ایلام در فصل زمستان میتواند مقصد بسیار مناسبی باشد.
چرا ایلام را در زمستان انتخاب می کنیم؟
طبیعت بکر و پوشیده از برف: بسیاری از مناطق ایلام در زمستان پوشیده از برف میشود و چشماندازی زیبا و رویایی را ایجاد میکند.
هوای پاک و تمیز: هوای سرد زمستانی و برف، باعث میشود هوای ایلام بسیار پاک و تمیز باشد.
کم بودن جمعیت گردشگر: در مقایسه با سال های گرم، تعداد گردشگران در زمستان کمتر است و می توانید از آرامش بیشتری لذت ببرید.
جاذبههای تاریخی و فرهنگی متنوع: علاوه بر طبیعت بکر، ایلام دارای آثار تاریخی و فرهنگی ارزشمندی است که بازدید از آنها خالی از لطف نیست.
جاذبه های دیدنی ایلام در زمستان
تنگه ارغوان:
تنگه ارغوان یکی از زیباترین مناطق حفاظت شده ایران است. در زمستان، با بارش برف، این تنگه به یک دنیای سفید و بکر تبدیل میشود. پیادهروی در این تنگه و لذت بردن از طبیعت بکر آن، تجربه فراموشنشدنی خواهد بود.
دریاچه دوقلوی سیاه گاو:
این دریاچه دوقلو در زمستان با منظرههای بینظیر از کوههای پوشیده برف، زیبایی دو چندانی از پیدا میکند. پیادهروی در اطراف دریاچه و عکاسی از مناظر بکر آن، از جمله فعالیتهایی است که میتوانید در این فصل انجام دهید.
کوه اهوران
کوه اهوران با ارتفاع بیش از ۲۱۰۰ متر، یکی از بلندترین کوههای استان ایلام است. به این کوه در فصل زمستان برای کوهنوردان حرفه ای، تجربه هیجان انگیزی خواهد بود.
آبشار و ریز:
این آبشار زیبا در زمستان با یخ زدن آب، منظرههای متفاوت و جذاب پیدا میکند. عکاسی از این آبشار یخزده، یکی از فعالیتهای محبوب گردشگران است.
تنگ کافرین:
تنگ کافرین با طبیعت بکر و صخرههای بلند، در زمستان پوشیده از برف میشود و منظرهای رویایی را ایجاد میکند. پیادهروی در این تنگه و لذت بردن از هوای پاک، تجربه لذتبخشی خواهد بود.
۶٫ شهر باستانی سیمره:
اگر علاقهمند به تاریخ و باستانشناسی هستید، بازدید از شهر باستانی سیمره میتواند برایتان جذاب باشد. این شهر باستانی با معماری به فرد خود، یکی از جاذبههای تاریخی مهم استان ایلام است.
ایلام در تابستان؛ بهشتی در دل زاگرس
استان ایلام با طبیعت بکر و آب و هوایی معتدل، در فصل تابستان مقصدی عالی برای علاقهمندان به طبیعت گردی و آرامش است. اگر به دنبال سفری به دور از هیاهوی شهر و تجربه طبیعت زیبای ایران هستید، ایلام میتواند بسیار مناسب باشد.
چرا ایلام را در تابستان انتخاب کنیم؟
آب و هوای معتدل: از مناطق مختلف کشور، تابستانهای ایلام معتدل و خنک میشود.
طبیعت بکر: جنگلهای بلوط، رودخانههای خروشان و کوههای سر به فلک کشیده شده، از جمله زیباییهای طبیعی ایلام هستند.
جاذبههای تاریخی و فرهنگی: علاوه بر طبیعت، ایلام دارای آثار تاریخی و فرهنگی ارزشمندی است.
جاذبه های دیدنی ایلام در تابستان
تنگه ارغوان:
تنگه ارغوان یکی از زیباترین مناطق حفاظت شده ایران است. در تابستان، پوشش گیاهی این منطقه بسیار متنوع و رنگارنگ می شود. پیادهروی در این تنگه و لذت بردن از طبیعت بکر آن، تجربه فراموشنشدنی خواهد بود.
دریاچه دوقلوی سیاه گاو:
این دریاچه دوقلو در تابستان، مکانی عالی برای شنا و قایقسواری است. همچنین میتوانید اطراف دریاچه را پیادهروی کرده و از مناظر زیبای آن لذت ببرید.
تنگه رازیانه:
تنگه رازیانه با صخره های بلند و آبشارهای کوچک، یکی از زیباترین مناطق طبیعی ایلام است. پیادهروی در این تنگه و لذت بردن از هوای پاک، تجربه لذتبخشی خواهد بود.
تفرجگاه جنگلی ششدار:
این تفرجگاه با جنگلهای انبوه و رودخانههای خروشان، مکانی ایدهآل برای پیکنیک و گذراندن اوقات فراغت است.
کوه قلاقیران:
کوه قلاقیران با ارتفاع بیش از ۲۰۰۰ متر یکی از بلندترین کوههای استان ایلام است. به این کوه برای کوهنوردان حرفه ای، تجربه هیجان انگیزی خواهد بود.
قلعه والی ایلام:
قلعه والی یکی از آثار تاریخی مهم ایلام است که قدمت آن به دوره قاجار میرسد. بازدید از این قلعه و آشنایی با تاریخ و معماری آن، میتوان برای علاقهمندان به تاریخ جذاب باشد.
نقش برجسته گل گل ملکشاهی:
این نقش برجسته تاریخی، یکی از آثار ارزشمند دوران ایلامی است که تصاویری از مراسم مذهبی و شکار را به تصویر میکشد.
جاهای دیدنی ایلام
طبیعت بکر و دشت های زیبا
طبیعت بکر و دشت های زیبای ایلام را میتوان یکی از مهمترین دلایل سفر به ایلام دانست، موقعیت جغرافیایی ایلام به نحوی است که گردشگران در زمان سفر به ایلام میتوانند در کنار طبیعت زیبای این منطقه از کشور عزیزمان ایران گندم زارها، کویر، دشتها، کوههای پر از برف و جنگلهای سرسبز را ببینند. “کبیرکوه” یکی از بلندترین رشته کوههای غرب کشور است، این رشته کوه آب و هوای ایلام را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار داده و باعث رشد و نمو گیاهان دارویی بسیار زیادی در این منطقه شده است.
بنه یا همان پسته کوهی و بلوط از درختان بسیار فراوان این ناحیه هستند، همچنین انجیر، زالزالک، تمشک و پرسیاوش هم از دیگر گیاهانی است که در آب و هوای غرب کشور و استان ایلام به خوبی رشد میکنند. ایلام با کوههای بلند احاطه شده و از شمال به کوه شنه چیر، از شرق به کوه شلم و از طرف غرب به قلاقیران و نهایتاً کبیرکوه منتهی میشود. بلندترین منطقه شهر ایلام هم منطقه مرتفع “خانصفی” در کبیرکوه است. کوههای مانشت، سیاه کوه و گچان از کوههای مهم و رودخانههای گوارخوش و تلخاب از رودهای مهم ایلام هستند.
رشته کوه قالقیران
این رشته کوه در فاصله ۳ کیلومتری از شمال شهر ایلام در مسیر جاده ایلام به کرمانشاه واقع شده است. طرح میدان آزادی را از این رشته کوه الهام گرفتهاند و فیلم مشهور دالاهو هم در این منطقه فیلمبرداری شده است. تفرجگاه ششدار هم در نزدیکی رشته کوه قالقیران قرار دارد، این رشته کوه و طبیعت بکر اطراف آن یکی از دلایل سفر به ایلام از نظر بسیاری از گردشگران است.
دره ارغوان
یک منطقه طبیعی حفاظت شده در ایلام است که در مسیر روستای کلاته آهن در فاصله ۵ کیلومتری از ایلام قرار دارد. این منطقه خوش آب و هوا فضای جذابی برای عکاسی دارد به خصوص در فصل بهار که دره مملو از ارغوانهای رنگی، بابونه، لاله و اشک مریم قرمز رنگ میشود.
منطقه حفاظت شده مانشت
اگر از شهر ایلام به سمت شمال شرق حرکت کنید و به ۶ کیلومتری شمال شرق ایلام بروید به منطقه حفاظت شده مانشت میرسید. این منطقه مملو از درختهای زیبای بلوط است، این درختهای آنقدر زیبا و تماشایی هستند که به تنهایی میتوانند به یکی از دلایل سفر به ایلام تبدیل شوند. در شمال غربی این منطقه حفاظت شده هم کوه بانکول و در جنوب غربی آن کوه گاوه قرار دارد، رودخانه کنگیر، مورت و آسازنگان سه رودخانه جاری در اطراف این منطقه کوهستانی هستند.
آبشار گچان
اگر در روزهای گرم فصل تابستان به ایلام سفر کردید، حتما برای خنک شدن به آبشار گچان سر بزنید. طبیعت بکر این منطقه برای پیاده روی بسیار جذاب و تماشایی است. در این منطقه کوهستانی کوههای مانشت و قلارنگ به کوه گچان رسیدهاند و در میان آنها این آبشار جاری است. تعداد درختان گردو در این منطقه زیاد است و بسیاری از گردشگران در حین گردش از درختها گردو میچینند.
پارک جنگلی چغاسبز
پارک جنگلی چغاسبز در مسیر فرودگاه ایلام واقع شده است و گردشگران از داخل شهر ایلام با کمتر از ۱۵ دقیقه رانندگی میتوانند خود را به این پارک جنگلی برسانند. گونههای گیاهی، پرندگان و درختان میوه در این پارک جنگلی تنوع زیادی دارند و درههای زیادی در بخشهای مختلف این پارک جنگلی وجود دارد و در چند سال اخیر برای بهبود شرایط طرحهای جنگل کاری و بذر کاری به صورت مستمر در این پارک در حال اجرا شدن است.
جاذبه های تاریخی و باستانی بی نظیر ایلام
ایلام یکی از شهرهای باستانی ایران است و پیشینه این شهر به دوره تمدن بابل در ایران باز میگردد، به همین دلیل جاذبه های تاریخی و باستانی بی نظیری را گردشگران در زمان سفر به ایلام میتوانند از نزدیک ببینند. تماشای این جاذبهها از نزدیک را هم میتوان یکی از دلایل سفر به ایلام دانست. ایلام در دوره ساسانی بخشی از سرزمین پهلوی بوده و در گذشته به نامهای مختلفی همچون آلامتو، دهبالا، اریوجان، دیبالا و حسین آباد شهرت داشته است. تنوع جاذبهها و بناهای تاریخی و باستانی در داخل و اطراف شهر ایلام زیاد است و اغلب گردشگران یک روز از برنامه سفر خود را برای تماشای این بناها اختصاص میدهند. کاخ فلاحتی، موزه مردم شناسی ایلام، قلعه والی و قلعه قیران از جمله مشهورترین جاذبههای تاریخی ایلام است.
قلعه والی ایلام
این قلعه از جاذبههای تاریخی ایلام است که در منطقه دره ارغوان و در نزدیکی تپه معروف خرگوشان قرار گرفته و قدمت آن به دوره خلفای عباسی برمیگردد. قبر یکی از خلفای عباسی هم در این منطقه قرار دارد و غلامرضا خان والی به این منطقه در گذشته توجه ویژهای داشته و به دستور وی این قلعه ساخته شده است. البته در طول جنگ ۸ ساله ایران و عراق این قلعه آسیبهای زیادی دیده و هنوز هم بخشهای زیادی از این قلعه نیاز به مرمت دارد.
قلعه هزار درب
قلعه هزار درب یکی از مشهورترین بناهای تاریخی غرب کشور و یکی از دلایل سفر به ایلام محسوب میشود. این قلعه در منطقه آبدانان واقع شده و یکی از دیدنی ترین و شگفت انگیزترین آثار معماری تاریخ ایران است که از طاق های هلالی زیبا برخوردار بوده و قدمت آن به دوره ساسانی بر میگردد.
نقش برجسته گل گل ملکشاهی: یکی از آثار باستانی مشهور استان ایلام است که از دوره آشوریها به جا مانده است. این نقش برجسته زیبا توسط آشوربانیپال آخرین پادشاه مقدر تمدن آشور نوشته شده و ابعادی در حدود ۱۳۵ در ۹۰ دارد. برای تماشای این نقش برجسته باستانی باید به منطقه ارکواز در فاصله ۸ کیلومتری ایلام بروید. این سنگ نوشته باستانی در میان تنگهای بزرگ با صخرهای مرتفع قرار دارد.
طاق شیرین و فرهاد
کی از زیباترین آثار باستانی ایلام هم طاق شیرین و فرهاد است که افسانههای زیادی درباره آن وجود دارد. بر طبق افسانههایی که وجود دارد، بسیاری باور دارند که فرهاد برای استراحت شبانه شیرین این طاق را احداث کرده است. اگر به فرهنگ و تمدن ایران علاقه دارید، بازدید از این بنا میتواند یکی از دلایل سفر به ایلام برای شما باشد.
آشنایی با فرهنگ و مردم ایلام
اگر به دنبال دلایل سفر به ایلام هستید، آشنا شدن با مردم مهربان و خونگرم ایلام میتواند دلیل خوبی برای سفر به این منطقه از کشورمان باشد. آشنایی با فرهنگ و مردم ایلام قطعا یکی از بخشهای جذاب سفر به این شهر در غرب کشور است. شما میتوانید در زمان سفر به ایلام از نزدیک با آداب و رسوم، نحوه لباس پوشیدن، غذاهای محلی و فرهنگ مردم آشنا شوید و با مردم مهمان نواز ایلام هم کلام شوید.
همچنین در زمان سفر به ایلام میتوانید از این شهر اقلام مختلفی همچون انواع شیرینی، قالی کردی و سیاه چادر، گیوه دوزی، محصولات جاجیم بافی، سفال گری و قلم زنی روی مس را به عنوان از صنایع دستی زیبا و سوغات شهر ایلام با خود به خانه بیاورید. بخشی از مردم ایلام به صورت عشایری زندگی میکنند و زندگی عشایری در این استان بسیار مرسوم است، به همین دلیل در زمان سفر به ایلام چادرهای عشایری زیادی را میتوانید در حاشیه مسیر جادههای ایلام ببینید و با فرهنگ عشایر این منطقه هم آشنا شوید. اغلب مردم این منطقه به زبان کردی و یا لری صحبت میکنند و بسیار خونگرم و مهمان نواز هستند.
خوراکیهای سنتی ایلام:
شیرینیهای سنتی را میتوان یکی از خوشمزهترین و پرطرفدارترین سوغاتیهای ایلام دانست. بسیاری از گردشگران در زمان سفر به ایلام شیرینیهای معروف این منطقه همچون بژی برساق، کله کنجی، نانهای محلی و بنه و سقز را به عنوان سوغاتی به شهر و دیار خود میآورند. بژی بر ساق یکی از شیرینیهای اصیل و قدیمی این خطه است که اغلب در مراسمهای عروسی برای مهمانان تدارک میبینند. حلوای بگل هم همچون کله کنجی از خرما و کنجد تهیه میشود و یک شیرینی بسیار مقوی برای روزهای سرد سال در این منطقه است.
تنوع امکانات رفاهی و تفریحی
در سالهای اخیر گردشگری در این منطقه رونق بسیار زیادی پیدا کرده و به همین دلیل میتوان تنوع امکانات رفاهی و تفریحی را یکی از دلایل سفر به ایلام دانست. هتلهای دو، سه و چهار ستاره زیادی در حال حاضر در شهر ایلام و شهرهای اطراف برای اقامت گردشگران افتتاح شده و گردشگران به راحتی میتوانند در زمان سفر به این منطقه فضایی راحت و دنجی برای استراحت پیدا کنند.
همچنین تعداد مراکز خرید مجلل و رستورانهای با کیفیت هم در سالهای اخیر در ایلام چند برابر شده است و اغلب گردشگران پس از سفر به ایلام از امکانات رفاهی موجود در این استان ابراز رضایت کردهاند. رستوران لاله، رستوران خلاش، رستوران قبایل و رستوران پدیده جز مشهورترین و با کیفیت ترین رستورانهای ایلام هستند که گردشگران برای صرف انواع غذاهای سنتی و ایرانی میتوانند به این رستورانها مراجعه کنند. هزینه اقامت و غذا در ایلام در مقایسه با کیفیت کاملا مقرون به صرفه است و گردشگران با هر بودجهای میتوانند از سفر به این منطقه لذت ببرند.
صنایع دستی استان ایلام
گلیم، گیوه (کفشهای سنتی)، فرشهای نمدی دستباف، ایهرام، چادر سیاه، جاجیم، سفال، چپق، و طلا و جواهر ساخته شده با دست، از دیدنیترین صنایع دستی استان ایلام به شمار میروند.
گلیم برجسته : یکی از انواع گوناگون صنایع دستی در ایلام است که با شهرت زیاد خود، سوغاتی منحصر به فردی برای گردشگران به شمار میرود. در واقع این محصول ترکیبی از فرش و گلیم است.
چپق : از صنایع دستی ایلام است که آن را از نی میسازند.
گیوه : بسیاری از مردم این خطه به داشتن مهارت در ساخت گیوه معروف هستند .