سفر به رفسنجان ؛ سرزمین پسته، خانههای خشتی و افسانهها ، مقصدی جذاب برای سفر
بهترین زمان سفر به رفسنجان در فصل پاییز است، زمانی که هوا خنک و دلپذیر است. در این فصل، میتوانید از باغهای پسته دیدن کنید و از طعم پسته تازه لذت ببرید. همچنین میتوانید در جشنوارههای مختلفی که در این فصل در رفسنجان برگزار میشود، شرکت کنید. راهنمای سفر به رفسنجان را در پرشین وی ببینید.
سفر به رفسنجان
رفسنجان شهر باغهای پسته است و در استان کرمان واقع شده است. جاهای دیدنی رفسنجان آنقدر هست که برای دیدنش راهی سفر شوید. رفسنجان دارای آب و هوای گرم و خشک است، بهخصوص در تابستان. دمای هوا در تابستان به حدود ۴۰ درجه سانتیگراد میرسد و در زمستان نیز معمولاً سرد و خشک است.مردمان رفسنجان به عنوان اهل صنایع دستی و کشاورزی شناخته میشوند. اهمیت زیادی به میراث فرهنگی و سنتهای محلی میدهند.
به دلیل آب و هوای گرم و خشک، کشاورزی و دامداری در این منطقه از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. مردمان رفسنجان در تولید محصولات هنری و صنایع دستی مانند قالی بافی، سفالگری و نساجی مشغول هستند.
جاذبه های گردشگری رفسنجان
جاهای دیدنی رفسنجان
رفسنجان، شهر طلای سبز ایران، شهری تاریخی در استان کرمان، مقصدی جذاب برای گردشگران است.رفسنجان در فاصله ۸۷۲ کیلومتری تهران قرار دارد.
مسیر زمینی از تهران حدود ۹٫۵ ساعت طول میکشد و از شهرهای قم، کاشان، اردستان، نائین و میبد میگذرد.رفسنجان آب و هوای نیمه کویری با مناطق کوهستانی دارد.بهترین زمان سفر به رفسنجان فصل پاییز است که هوا ملایم و خنک است.رفسنجان یکی از مراکز مهم دانشگاهی ایران است
بادگیر معین
بادگیر معین باقیمانده عمارت معین است. این بادگیر در سال ۱۳۸۴ توسط میراث فرهنگی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. ترکیب مصالح از خشت خام، چوب، کاهگل، آجر، کتیبههای گچی و فرمدهی به آجرها ساخته شده است. ارتفاع بادگیر ۱۶ متر است. بادگیر برجهایی هستند که برای تهویه بر بام ساختمانها ساخته میشدند.
غار میرزای رفسنجان
یکی از جاذبههای طبیعی در شهرستان رفسنجان است که در خرداد ماه ۱۳۸۷ به همت تیم غارنوردی امداد و نجات کوهستان جمعیت هلال احمر استان کرمان و با همکاری هیئت کوهنوردی شناسایی و ثبت شد. دهلیزی باریک در دهانه غار قرار دارد که پس از گذشت مسیر کوتاهی، عریض شده و به دو راهی میرسد. یکی از این دو راهیها، سوراخی است کوچک که در واقع مسیر اصلی غار است که در ادامه به چاهی به عمق ۵۰ متر میرسد. در بخش میانی غار میتوان قندیلهای سنگی رنگارنگ با طرحهای زیبا و متنوعی را مشاهده کرد که عمر آنها بالغ بر میلیونها سال ت خمین زده شده است. تماشای زیباییهای این غار اسرارآمیز برای علاقهمندان به طبیعتگردی و غارنوردی بسیار جذاب خواهد بود.
آتشکده آذربغ
در دوران پیدایش زرتشت و پادشاهان کیانی وجود داشته که پس از تخریب آن به دست اسکندر مقدونی، بابک پسر ساسان، زیر نظر اشکانیان این بنا را بازسازی میکند. گزیدهای کوتاه از تفسیر نام پرستشگاه (آذربغ) از گذشته و امروز که به نام گنبد میر قطبالدین حیدر به لهجه توده مردم کنگ و ندیک به گنبد سید حیدر مشهور است. گفته میشود در دوران آخرین پادشاه صفویه جنگی سخت میان نیروهای افغان با سلحشوران شهر بابکی در میگیرد و آتشکده آذربغ به توپ بسته میشود. در این میان فرمانروای شهر بابک به نام میرقطبالدین حیدر با پسرانش کشته و در محلی که آتشکده وجود دارد مدفون میشوند.
درخت کهنسال پسته
درخت کهنسال پسته اودرج پدیدهای نادر در فاصله ۳۵ کیلومتری رفسنجان در دهکده تاریخی اودرج با قدمتی بیش از ۱۵۰۰ سال و به ارتفاع ۱۵ متر و با تنهای به قطر ۳/۵ متر واقع شده است.
خانه حاج آقا علی
خانه حاج آقا علی قدمتش قریب به ۱۳۰ سال میرسد. این خانه با زیربنایی بالغ بر هفت هزار مترمربع و با معماری زیبا و ایرانی، یکی از بزرگترین و زیباترین خانههای خشتی و سنتی جهان به شمار میآید که توسط حاج آقا علی معروف به زعیمالله رفسنجانی (بزرگترین تاجر ایرانی آن دوره) در سال ۱۱۳۶ هجری خورشیدی بنا شده است. این خانه دارای هشتاد و شش اتاق بوده که در چهار بخش اصلی ساختمان حوضخانه، شاهنشین، پاییزی و زمستانی و یک آشپزخانه بزرگ و انبار بزرگ میباشد. وسیعترین فضای خانه تالار حوضخانه میباشد که سقف آن در ارتفاع طبقه دوم با گنبدی عظیم پوشانده شده است.
کاروانسرای کبوترخان
کاروانسرای کبوترخان در روستای کبوترخان ساخته و در کتاب کاروانسراهای ایران از آن به عنوان کاروانسراهای صفویه یاد شده است. بنا کاملاً از آجر با نقشهای زیبا و برجستهای ایجاد شده است. برخی با اشاره به سنگ نوشته موجود در سر در این کاروانسرا سابقه آن را مربوط به ابتدای زندیه میدانند. در حالی که پلان این بنا شبیه اکثر کاروانسراهای تاریخی دوره صفویه است، با این تفاوت که چهار برج در چهار گوشه آن این بنا را متمایز میکند.
مشهور ترین سوغات سفر به رفسنجان چیست ؟
رفسنجان یک شهر در استان کرمان ایران است که شهرت خود را از میراث فرهنگی، تاریخی و صنایع دستی بهدست آورده است.
– قهوه رفسنجان بهعنوان یکی از معروفترین قهوههای ایران شناخته میشود. این قهوه از دانههای قهوه رفسنجان با طعم ممتاز و مرغوب تهیه میشود.
– استان کرمان یکی از مهمترین مناطق تولید پسته در ایران است. پسته رفسنجان به دلیل کیفیت بالا و طعم خوب خود مشهور است و میتواند یکی از بهترین سوغات منطقه باشد.
– سیب زمینی فرسوده یکی از تخصصهای کشاورزی این منطقه است. این محصول با طعم خاص و فرسوده شده جذابیت بسیاری دارد.
– رفسنجان معروف به تولید قالی و فرشهای دستباف است. این محصولات اغلب دارای طرحها و رنگهای محلی منحصر به فرد هستند.
– صنایع دستی سفالگری نیز در رفسنجان رونق دارد. سفالهای محلی با طرحها و اشکال زیبا مورد توجه گردشگران و علاقمندان به هنرهای دستی قرار میگیرند.
– تولیدات شیرینی مانند قند و نبات رفسنجان نیز جزو سوغات معروف این منطقه است که بهعنوان یکی از خوشمزهترین و خاصترین خوراکیهای محلی محسوب میشوند.
بهترین فصل سفر به رفسنجان
اگر به دنبال آب و هوای خنک هستید، بهار (فروردین تا اردیبهشت) یا پاییز (مهر تا آبان) بهترین زمان برای سفر است. در این فصول، هوا معتدل و دلپذیر است و می توانید از گشت و گذار در فضای باز لذت ببرید.
اگر به دنبال دیدن برداشت پسته هستید، اواخر تابستان (مرداد تا شهریور) به رفسنجان سفر کنید. در این زمان، می توانید از دیدن باغ های پسته و نحوه برداشت این محصول لذت ببرید.
زمستان (آذر تا اسفند) در رفسنجان سرد است، اما اگر به دنبال یک تجربه متفاوت هستید، می توانید در این فصل به رفسنجان سفر کنید.
خاطرات سفر یک هفته ایی خانوادگی به رفسنجان
روز اول:
صبح زود از شهر خودمان راه افتادیم و بعد از ظهر به رفسنجان رسیدیم. در هتل اقامت خود را ثبت نام کردیم و بعد از کمی استراحت، به گشت و گذار در شهر پرداختیم.
از باغ پسته حاج آقا آقا محمد دیدن کردیم و با نحوه ی کاشت و برداشت پسته آشنا شدیم.
در بازار بزرگ رفسنجان قدم زدیم و از دیدن مغازه های پر از پسته، بادام و زعفران لذت بردیم.
شب را در رستوران سنتی گذراندیم و از غذاهای لذیذ رفسنجانی مثل چغندر قرمه سبزی و آش ریزه پسته میل کردیم.
روز دوم:
صبح به دیدن منارجنبان رفتیم. این مناره ی تاریخی که در اثر زلزله تکان می خورد، یکی از جاذبه های دیدنی رفسنجان است.
بعد از ظهر به حمام حاج آقا علی رفتیم. این حمام تاریخی با معماری زیبا و نقاشی های دیواری، مکانی برای استراحت و تفریح بود.
شب را در هتل گذراندیم و برای روزهای بعد برنامه ریزی کردیم.
روز سوم:
صبح به دیدن مسجد جامع رفسنجان رفتیم. این مسجد تاریخی با معماری باشکوه، یکی از مکان های مذهبی مهم رفسنجان است.
بعد از ظهر به کویر شهداد رفتیم. در کویر شهداد از تپه های شنی، رمل های روان و گنبدهای نمکی دیدن کردیم.
شب را در اقامتگاه بومگردی در کویر گذراندیم و از آسمان پرستاره ی کویر لذت بردیم.
روز چهارم:
صبح به دیدن قلعه قهستان رفتیم. این قلعه ی تاریخی که در بالای کوه قرار دارد، منظره ی زیبایی از دشت رفسنجان را به نمایش می گذارد.
بعد از ظهر به باغ های پسته رفتیم و از دیدن درختان پسته ی سرسبز و ثمربار لذت بردیم.
شب را در هتل گذراندیم و سوغاتی های خود را خریدیم.
روز پنجم:
صبح از رفسنجان راه افتادیم و به شهر خودمان برگشتیم.
رفسنجان چه غذاهای سنتی دارد ؟
رفسنجان، شهری با فرهنگ غنی غذایی، دارای چندین غذای سنتی منحصر به فرد است که برخی از آنها حتی به ثبت ملی رسیدهاند.
فسنجان با پسته: این غذای معروف که نام شهر را بر خود دارد، در رفسنجان با افزودن پسته تهیه میشود که طعم منحصر به فردی به آن میبخشد
کشک و بنه: یکی از غذاهای سنتی و محبوب رفسنجان که از ترکیب کشک و میوه درخت بنه تهیه میشود
کماچ محلی: نوعی نان شیرین سنتی که در رفسنجان طرفداران زیادی دارد
دمپخت گوشت و نخود: یک غذای سنتی و مقوی که از ترکیب گوشت و نخود تهیه میشود
چنگمال: یکی دیگر از غذاهای سنتی رفسنجان که در فرهنگ غذایی این شهر جایگاه ویژهای دارد
اخیراً، چهار غذای سنتی رفسنجان در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت ملی رسیدهاند. این امر نشاندهنده اهمیت و ارزش فرهنگی غذاهای سنتی این شهر است. غذاهای سنتی رفسنجان نه تنها طعم و مزه خاصی دارند، بلکه از نظر خواص و سلامتی نیز حائز اهمیت هستند. این غذاها بخشی از میراث فرهنگی و تاریخی رفسنجان را تشکیل میدهند و میتوانند برای گردشگران و علاقهمندان به فرهنگ غذایی ایران بسیار جذاب باشند.
جشنواره غذاهای خیابانی در رفسنجان برگزار میشود. این جشنواره به مدت یک هفته در پارک وحدت با حضور کارشناسان غذا و مزاجشناسی برگزار میشود. یکی از برنامههای این جشنواره، مسابقه غذا است
شهرداری رفسنجان برنامهای برای احداث “خیابان غذا” دارد که میتواند به عنوان مکانی دائمی برای برگزاری رویدادهای غذایی در نظر گرفته شود
در رفسنجان جشنهای مرتبط با صنایع غذایی و کشاورزی نیز برگزار میشود. این رویدادها فرصتی برای نمایش و معرفی محصولات غذایی و کشاورزی منطقه فراهم میکنند
این جشنوارهها و رویدادها فرصت خوبی برای معرفی غذاهای سنتی و محلی رفسنجان به گردشگران و علاقهمندان به فرهنگ غذایی این منطقه است. همچنین، با توجه به ثبت ملی چهار غذای سنتی رفسنجان در فهرست آثار ناملموس کشور، احتمالاً در آینده شاهد برگزاری رویدادهای بیشتری برای معرفی و حفظ این میراث غذایی خواهیم بود.
چه فعالیتهای تفریحی در رفسنجان پیشنهاد میشود
بازدید از باغهای پسته: رفسنجان به عنوان شهر پسته شناخته میشود و گشت و گذار در باغهای پسته میتواند تجربهای جذاب باشد
دیدن آثار تاریخی: بازدید از بناهای تاریخی مانند قلعه رفسنجان و بادگیر معین که متعلق به دوره قاجار است
گردش در طبیعت: بازدید از جاذبههای طبیعی مانند دره راگه رفسنجان
کاوش در غارها: بازدید از غارهای منطقه مانند غار چاه دریا و غار میرزا
تماشای تپههای ماسهای: دیدن تپههای ماسه بادی فردوسیه
بازدید از درخت پسته کهنسال: دیدن درخت پسته اودرج که از جاذبههای طبیعی منطقه است
گردش در بافت تاریخی: بازدید از خانههای تاریخی مانند خانه حاج آقا علی
زیارت اماکن مذهبی: بازدید از مرقد خانم بی بی حیات و امامزاده بی بی گوهر که در اطراف شهر قرار دارند
خرید سوغاتی: تهیه پسته و قاووت که از سوغاتیهای معروف رفسنجان هستند
نکاتی که در سفر به رفسنجان باید به خاطر داشت:
بهترین زمان سفر به رفسنجان در فصل پاییز و بهار است.
برای سفر به رفسنجان می توانید از اتوبوس، قطار یا هواپیما استفاده کنید.
هتل ها و اقامتگاه های مختلفی در رفسنجان وجود دارد که می توانید از بین آنها انتخاب کنید.
قبل از سفر به رفسنجان، از آب و هوا و وضعیت جاده ها مطلع شوید.
در رفسنجان می توانید از غذاهای لذیذ ایرانی مثل چغندر قرمه سبزی، آش ریزه پسته، قلیه بادمجان و کشک بادمجان لذت ببرید.
سوغاتی های رفسنجان شامل پسته، بادام، زعفران، خرما و صنایع دستی است.