۵ گروه غذایی زود هضم و عالی برای بیماران گوارشی و رفلاکس معده
اگر تاکنون به مسمومیت غذایی دچار شدهاید، احتمالاً میدانید که انتخاب غذاهای زود هضم ، ساده و آسان مانند بیسکویتهای ساده میتواند به کاهش علائم سوء هاضمه کمک کند.
انتخاب غذاهای آسان برای هضم هنگامی که احساس ناخوشایندی دارید، یا دچار سوء هاضمه یا علائمی مانند اسهال هستید، میتواند به دستگاه گوارش شما استراحت بدهد. در واقع، این کار باعث میشود بدن شما کمتر برای انجام فرآیندهای هضمی تلاش کند.
در ادامه پنج گروه غذایی که به راحتی هضم میشوند و در مواقعی که معده یا رودههای شما دچار مشکل هستند، پیشنهاد میشوند در پرشین وی می توانید مشاهده کنید:
غذاهای زود هضم برای گوارش
غذاهایی که به راحتی هضم میشوند، معمولاً دارای فیبر و چربی کم هستند. همچنین، طعم ملایمی دارند و از اسیدیته و تندی کمتری برخوردارند. غذاهایی که نرم و به راحتی جویده و بلعیده میشوند نیز نسبت به غذاهای خشک، سفت یا جویدنی آسانتر هضم میشوند.
غذاهایی که به راحتی هضم میشوند، به دستگاه گوارش شما فرصتی برای استراحت میدهند. به هر حال، هضم غذا نیازمند انرژی است. این شامل انرژی مکانیکی، مانند جویدن در دهان، و انرژی شیمیایی، مانند فعالیت اسید معده و آنزیمهای گوارشی در روده کوچک میشود.
محصولات آرد سفید
بیشتر افراد نیاز دارند تا مصرف فیبر خود را افزایش دهند، اما اگر با ناراحتیهای گوارشی مواجه هستید، ممکن است به طور موقت توصیه شود که غذاهای با فیبر کمتر انتخاب کنید.
فیبر یک کربوهیدرات غیرقابل هضم است که بدون تجزیه شدن از دستگاه گوارش عبور میکند.
غذاهای پر فیبر مانند غلات کامل میتوانند مقدار غذای هضم نشدهای که از دستگاه گوارش عبور میکند را افزایش داده و باعث تسریع حرکت روده شوند. این امر در صورت بروز علائمی مانند نفخ شکم و اسهال، ممکن است بیشتر مضر باشد تا مفید.
محصولات غلات تصفیه شده مانند برنج سفید، نان سفید و ماکارونیهای سفید، فیبر خود را از دست دادهاند. انتخاب موقت این غذاهای با فیبر کمتر میتواند به رودههای شما فرصت استراحت دهد هنگامی که با ناراحتیهای گوارشی مواجه هستید.
میوههای پوستکنده، کنسروی یا پخته
برخی از میوههای تازه به دلیل داشتن فیبر بالا، سختتر هضم میشوند. بخش عمدهای از فیبر غذایی در میوهها در پوست و دانههای آنها یافت میشود.
به عنوان مثال، تمشک به دلیل داشتن دانههای بزرگ، یکی از میوههای با بیشترین مقدار فیبر است.
اگر با علائم گوارشی مانند تهوع یا اسهال دست و پنجه نرم میکنید، ممکن است انتخاب میوههای با فیبر کمتر مانند موز رسیده یا خربزه مفید باشد. همچنین، پوست کندن میوههایی مانند سیب و گلابی هنگامی که با مشکلات گوارشی مواجه هستید، توصیه میشود.
میوههای نرمتر مانند آلوهای پخته یا هلوهای کنسروی نیز گزینههای خوبی هستند. اگر میوههای کنسروی خریداری میکنید، به دنبال محصولاتی باشید که در آب بستهبندی شدهاند و نه در شربت، تا میزان شکر افزوده کاهش یابد.
سبزیجات کاملاً پخته
مانند میوههای تازه، سبزیجات خام نیز نسبت به سبزیجات پخته سختتر هضم میشوند. هنگامی که سبزیجات پخته میشوند، دیوارههای سلولی گیاهان نرمتر میشوند و ترکیبات آنها (مانند نشاسته) به راحتی در دسترس آنزیمهای گوارشی بدن قرار میگیرند. به همین دلیل، آنها ملایمتر بر روی دستگاه گوارش عمل میکنند و غذاهای زود هضمی می شوند.
سبزیجاتی که به راحتی هضم میشوند شامل موارد زیر هستند:
– کدو و کدو سبز (با دانههای جدا شده)
– اسفناج
– سیبزمینی (با پوست جدا شده)
– لوبیا سبز
– چغندر
– هویج
پروتئینهای نرم
اگرچه پروتئینهای حیوانی فاقد فیبر هستند، اما اگر سفت، جویدنی یا پرچرب باشند، ممکن است همچنان سخت هضم شوند.
پروتئینهای نرم و آسان برای جویدن را انتخاب کنید که دارای مقدار کمی یا متوسطی چربی غذایی هستند. نمونههایی از این پروتئینها شامل تخممرغهای همزده و گوشتهای کمچرب است.
پروتئینهای گیاهی مانند کرههای نرم مغزیجات و توفوی همزده نیز گزینههای مغذی و معمولاً قابل تحملی هستند.
سوپها، اسموتیها و پورهها
نحوه آمادهسازی غذاها میتواند بر هضم آنها تأثیر بگذارد. در حالی که استراتژیهایی مانند مخلوط کردن، محتوای فیبر غذاها را تغییر نمیدهند، اما میتوانند اندازه ذرات فیبر در غذاهای گیاهی را کاهش دهند و در نتیجه باعث شوند که این غذاها ملایمتر بر روی دستگاه گوارش عمل کنند و غذاهای زود هضمی شوند.
به عنوان مثال، کلم خام در مقایسه با کلم پخته و مخلوطشده در یک سوپ، حجیم و سفت است. این تغییر در بافت میتواند هضم آن را بهبود بخشد.
همین مسئله برای میوههای پرفیبر مانند توتها که در اسموتیها مخلوط میشوند نیز صدق میکند. خرد کردن دانههای توت در مخلوطکن فیبر آنها را کاهش نمیدهد، اما میتواند فرآیند هضم مکانیکی که به طور معمول در دهان آغاز میشود را تسهیل کند.
غذاهای دیر هضم کدام ها هستند؟
غذاهایی که هضم آنها دشوار است، ممکن است به علت اصلی علائم شما بستگی داشته باشد. به عنوان مثال، چای نعناع برای افرادی که با رفلاکس معده (GERD) مشکل دارند، مشکلساز است، اما برای افرادی که با ناراحتی معده یا تهوع خفیف دست و پنجه نرم میکنند، مفید است.
غذاهایی که معمولاً دیر هضم هستند:
– سبزیجات خام یا پر فیبر، مانند کلم بروکلی یا گلکلم خام، کنگر فرنگی، سیر و پیاز
– غذاهایی با فیبرهای سفت یا ساقههای ضخیم، پوست و دانهها، مانند بروکلی راب، مارچوبه و انار
– حبوبات، از جمله لوبیا، نخود و عدس
– مغزها و دانههای کامل
– پاپکورن
– غذاهای اسیدی مانند مرکبات و محصولات مبتنی بر گوجهفرنگی
– غذاهای تند
– الکل
– نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه و چای سیاه
– غذاهای پرچرب و سرخشده
– گوشتهای فرآوریشده مانند سوسیس و هاتداگ
– گوشتهای خشک شده
– میوههای خشک
– شیرینکنندههای مصنوعی
چه کسانی به غذاهای زود هضم نیاز دارند؟
دلایل متعددی وجود دارد که ممکن است شما نیاز به مصرف غذاهای زود هضم داشته باشید.
جراحیهایی که دستگاه گوارش را درگیر میکنند، معمولاً نیازمند یک رژیم غذایی تدریجی هستند که ممکن است با مایعات شفاف شروع شده و سپس به پورهها و سایر غذاهای آسانهضم پیش برود، تا زمانی که بتوانید به رژیم غذایی عادی بازگردید. مصرف غذاهای آسانهضم میتواند استرس بر روی دستگاه گوارش را کاهش داده و به بهبود پس از جراحی کمک کند.
گاهی اوقات، تأکید بر غذاهای ساده و آسانهضم هنگام تجربه گاز شدید، تهوع، استفراغ یا اسهال مفید است.
افرادی که به هر یک از شرایط پزشکی زیر مبتلا هستند نیز ممکن است به طور موقت از مصرف غذاهای آسان هضم بهرهمند شوند:
– دیورتیکولیت، نوعی التهاب در روده کوچک
– گاستریت فعال، نوعی التهاب در معده
– بیماری زخم معده
– گاستروپارزیس یا تخلیه آهسته معده
– بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)
– شعلهور شدن بیماری التهابی روده (IBD)
– سرطانهایی که نیاز به پرتودرمانی در ناحیه لگن یا پایین شکم دارند
مصرف انحصاری غذاهای آسان هضم ممکن است باعث محدودیت و کمبود ویتامین و مواد ضروری برای بدن شود. اگر به طور مداوم دچار ناراحتیهای گوارشی هستید، با یک متخصص گوارش مشورت کنید تا علت اصلی علائم شما مشخص شود. متخصص تغذیه نیز میتواند به شما کمک کند تا یک رژیم غذایی متنوع و کامل از نظر تغذیهای و قابل تحمل پیدا کنید.