برو درس میخوان بههمراه کـار / چگونه همزمان با کار کردن درس بخوانم !

بسیاری از شهروندان علاقهمندند تا تحصیلاتشان را ادامه دهند و مدارج علمی بالاتری را تجربه کنند اما حضور در محل کار را مانع این تصویر ایدهآل میبینند و همان ابتدا قید آرزوهایشان را میزنند.
شاید در نگاه اول اینگونه بهنظر برسد که درگیری زمانی و ذهنی اشتغال فرصت هر نوع پیشرفت دیگری را از آنها میگیرد. با این حال، باز هم روشهایی وجود دارد تا افراد شاغل هم بتوانند راهی دانشگاه بشوند یا مدرک تحصیلیشان را ارتقا دهند. در این گزارش با روشها و دانشگاهها و مراکز معتبر آموزشی آشنا میشوید که امکان ادامه تحصیل را برای افراد شاغل و متناسب با شرایط آنها فراهم آوردهاند؛ دانشگاههایی که مدارک معتبر کشوری و جهانی دارند.
آنلاین شوید، مدرک بگیرید
رواج دانشگاههای مجازی در بسیاری از دانشگاههای کشور باعث شده تا ادامه تحصیل برای آنهایی که شاغل هستند و فرصتی برای حضورفیزیکی در دانشگاهها ندارند ممکن شود. در این دانشگاهها عموما رشتههایی تدریس میشود که واحد عملی نداشته باشند. هر دانشجو برای کسب دانشنامه کارشناسی ارشد باید ۳۲ واحد را بگذراند و در هر ترم هم میتواند ۱۲واحد انتخاب کند. در اغلب این رشتهها واحدهای درسی به ۲صورت آموزشمحور و پژوهشمحور ارائه میشود. آنهایی که میخواهند پایاننامه نداشته باشند میتوانند به جای آن، ۶ واحد درسی مرتبط بردارند. حضور در کلاسهای آنلاین هم به این صورت است که پس از قبولی و دریافت شماره دانشجویی به سایت معرفی شده مراجعه میکنید و حاضریتان را در کلاس مجازی به ثبت میرسانید. در کلاسهای آنلاین یا همان مجازی امکان برقراری ارتباط با استاد، طرح سؤال بهصورت شفاهی و کتبی و بارگذاری فایلهای آموزشی امکانپذیر است. استاد هم میتواند بهصورت آنلاین علاوه برتدریس از دانشجویان سؤال بپرسد و نمرهشان را وارد سیستم کند. معمولا فیلم کلاس هم قابل دانلود و مشاهده آفلاین است. زمان برگزاری کلاسهای این نوع دانشگاهها به علت مجازی بودن، محدودیت کمتری دارد و گاهی با توافق دانشجویان تغییر هم میکند. البته اکثر امتحانات پایان ترم بهصورت حضوری برگزار میشود.
مکاتبهای هم جواب میدهد
برخی از دانشگاههای کشور، علاوه بر دایر کردن کلاسها در دورههای حضوری، دانشجوهای مکاتبهای و نیمهحضوری را هم میپذیرند. بهعنوان مثال، دانشگاه علامه طباطبایی ازجمله این مراکز است. علاوه بر این مراکز، شما میتوانید روی دانشگاههای فراگیر پیام نور هم حساب ویژهای باز کنید. ثبتنام در دانشگاههای فراگیر پیام نور تقریبا تمام کدرشتهها جز رشتههای پزشکی را شامل میشود. البته دانشجویان برای ثبتنام در این دانشگاهها ابتدا باید دورههای دانشپذیری را سپری کنند و پس از گذراندن دروس تعیین شده و قبولی در آزمون بتوانند بهصورت رسمی درسشان را ادامه دهند. در این دانشگاه، بسیاری از درسها بهصورت خودخوان ارائه میشود تا دانشجوها پس از خواندن کتاب، بدون حضور در کلاس برای آزمون پایان ترم آماده شوند. ثبت نام در دانشگاههای فراگیر پیام نور و نیمهحضوری توسط دفترچههای جداگانهای که از سوی سازمان سنجش آموزش کشور ارائه میشود امکانپذیر است. شهریههای واحدهای تحصیلی این دانشگاهها نیز نسبت به روشهای دیگر کمی پایینتر تعیین شده و کنکور ورودی نیز حذف شده است. آزمون این دورهها بهصورت حضوری برگزار میشود. حداقل نمره قبولی نیز ۱۰ برای دوره کارشناسی و نمره ۱۲ برای دانشجویان کارشناسیارشد است.
این پیام برای شماست
دانشگاه پیام نور هم بهدلیل برگزاری کلاسهای نیمهحضوری میتواند راه مناسب دیگری برای ادامه تحصیل شما شاغلان باشد. در حال حاضر، دانشگاه پیامنور در ۲ مقطع کارشناسی و کارشناسیارشد و از طریق آزمون سراسری اقدام به پذیرش دانشجو میکند. نکته جالب درباره دانشگاه پیام نور این است که شما همزمان میتوانید ۲ رشته را در این دانشگاه انتخاب کرده و بخوانید اما رشته دوم باید عنوان فراگیر پیام نور را داشته باشد. نظام آموزشی این دانشگاه براساس روش حضوری و معمول نیست و بحث آموزش بر محوریت کتاب و دانشجو تعریف شده است. با این حال، دانشگاه،کلاسهای رفع اشکال حضوری را در زمانهای تعیینشده برای همه رشتهها برپا میکند. حضور در این کلاسها بعضا میتواندتا ۶ نمره فعالیت کلاسی را هم نصیب دانشجوها کند. البته دانشجویان باید در درسهایی که واحد آزمایشگاهی و عملی دارند حضور داشته باشند تا حذف نشوند. کلاسهای نیمهحضوری این دانشگاه هم معمولا در روزهای پایانی هفته برگزار میشود تا تداخلی با برنامه کاری دانشجویان نداشته باشد. اگر میخواهید در دانشگاه پیام نور ثبتنام کنید، پس از دریافت دفترچه میتوانید به بخش ثبتنام این واحدها بروید و گروه درسی خود را انتخاب کنید. هماکنون دانشگاه پیام نور در تمامی رشتهها، به استثنای رشتههای علومپزشکی دانشجو میپذیرد. مدرک تحصیلی این دانشگاه برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در داخل و خارج از کشور کاملا معتبر و از سوی وزارت علوم و تحقیقات تأیید شده است. آزمون پایان ترم بهصورت حضوری برگزار میشود و بسته به نوع درس، سؤالها بهصورت تستی یا تشریحی میآید. شهریههای این دانشگاه براساس نوع ناحیهبندی متغیر است.
آخر هفته بروید دانشگاه!
تحصیل در دانشگاههای علمی-کاربردی یکی دیگر از راههای ادامه تحصیل برای آنهایی است که شاغلند اما میخواهند درسشان را در مقاطع کارشناسی و حتی کارشناسی ارشد ادامه دهند. برای دانشجو شدن در این دانشگاه روشهای ورود از طریق کنکور و ورود بدون کنکور و همینطور پودمانی، پیش رو خواهید داشت. آنهایی که مدرک کاردانی دارند میتوانند با کنکور یا در برخی از رشتهها، بدون کنکور وارد این دانشگاهها شوند و مدرک کارشناسیشان را بگیرند. نکته مهم درباره دانشگاه علمی-کاربردی این است که اساس پیدایش آن برای ادامه تحصیل اشخاصی است که در نهادها و سازمانهای مختلف مشغول به خدمت هستند. به همین دلیل، تقریبا دو سوم ظرفیت پذیرش این دانشگاه به همین افراد اختصاص پیدا میکند و جذب آنها بسیار آسانتر است. بهعنوان مثال، کارمندانی که در شهرداری مشغول به خدمت هستند بهراحتی میتوانند در رشتههایی که به مدیریت شهری مربوط است در این دانشگاه ادامه تحصیل دهند. بیشتر کلاسهای آموزشی این دانشگاه بهصورت حضوری و در روزهای آخر هفته و در ساعتهای غیراداری برگزار میشود. همچنین برگزاری کلاسها در روزهای وسط هفته در ساعتهای غیراداری انجام خواهد شد تا خللی در کار دانشجویان بهوجود نیاید. البته آنهایی که از سهمیه اشتغال استفاده میکنند، پس از پذیرش در آزمون باید گواهی اشتغال بهکار با مهر و امضای بالاترین مقام مسئول، آخرین فیش حقوقی و آخرین حکم کارگزینی را ضمیمه مدارک ثبت نام دانشجوییشان کنند. پذیرش در رشتههای این دانشگاه، مهرماه هر سال انجام میشود، اما دانشجویان کارشناسی پودمانی باید بهمنماه ثبتنام کنند. شهریه این دانشگاه نسبت به رقبای دیگر تقریبا پایینتر است.
چطوری قبول بشم؟
هر چند قبول شدن در دانشگاههای پیام نور، مجازی، فراگیر پیام نور و علمی- کاربردی نسبت به دانشگاههای روزانه و شبانه راحتتر است اما برای اینکه عنوان دانشجو را در مقاطع بالاتر، از آن خود کنید و بتوانید تحصیلاتتان را به اتمام برسانید بهتر است با برخی از شیوههای درس خواندن ویژه شاغلها آشنا شوید.
فایل صوتی و فلش کارت
برای شما که شاغل هستید و درگیر مسائل ریز و درشت زندگی، همه دقیقهها میتواند حکم یادگیری را داشته باشد. در فرصتهای پایان روز از منابع معرفی شده، بهویژه دروس حفظی، فایل صوتی و فلش کارت تهیه کنید. با این روش حتی مسیرهای رفت وبرگشت به محل کارتان نیز همراه با آموزش خواهد بود.
ارزیابی کنید
اگر مدت زمان کمی تا کنکور پیش رو دارید درسها را اولویتبندی و ارزیابی کنید؛ بهطور مثال، در این زمان اندک سراغ درسهایی بروید که ضرایب بالاتری دارند و میتوانند رتبه شما را ارتقا دهند.
کلاس فراموش نشود
بسیاری از مؤسسات آموزشی دورههای ویژه پایان روز و پایان هفته را برای آنهایی که شاغلند برگزار میکنند. البته شاید لازم نباشد برای همه درسهای معرفی شده به کلاس بروید؛ بهطور مثال ممکن است شما برای حضور در آزمون کارشناسی ارشد تنها در دروسی مثل روش تحقیق بخواهید از راهنماییهای استاد استفاده کنید. بقیه درسها با کمی همت و تلاش بیشتر قابل یادگیری هستند.
روابط اجتماعی را مدیریت کنید
اگر شما شاغل هستید و میخواهید در کنکور شرکت کنید، باید با مدیریت روابط اجتماعیتان زمانتان را مدیریت کرده و از همه فرصتهای ممکن برای ادامه تحصیل بهره ببرید. طی روزهای مانده به آزمون همه زمان و توانتان را روی درسها و منابع معرفی شده متمرکز کنید.
همشهری