خطرات استفاده تبلت برای کودکان را بدانید!
امروزه کودکان به جای بازی کردن با هم سن و سالانشان، سرگرم بازی با تبلت و موبایل هستند که گاهی استفاده آنها از این وسایل ساعتها زمان می برد و ارتباط آنها را با دنیای اطرافشان قطع می کند این در حالیست که استفاده زودهنگام کودکان از تکنولوژی می تواند تبعاتی به همراه داشته باشد که گاهی والدین به علت مشغله های زیاد از آنها بی خبرند.
آمار فروش تبلت و موبایل افزایش چشم گیری یافته و هنگامی که والدین در خانه از تکنولوژی استفاده کنند، فرزندان نیز نسبت به استفاده از آن کنجکاو و ترغیب می شوند. حال باید دید آیا والدین مجازند چنین وسایلی را در اختیار فرزندانشان قرار دهند؟
دکتر امیر محمود حریرچی، متخصص سلامت عمومی در گفت وگویی، درباره تبعات استفاده زودهنگام کودکان از تکنولوژی معتقد است که استفاده زیاد کودکان از وسایلی همچون تبلت وموبایل می تواند خلاقیت کودک را از بین ببرد، چرا که خلاقیت از سنین کودکی شکل می گیرد و کودک باید بیاموزد آنچه را که می خواهد با آن سرگرم شود خودش بسازد، اما تکنولوژی همه چیز را آماده در اختیار کودک قرار می دهد و به او اجازه فکر کردن نمی دهد.
حریرچی در ادامه افزود: اصل مساله این است که باید دید چرا کودکان از این تکنولوژی ها استفاده می کنند؟ والدین نمی توانند برای کودکان خود وقت بگذارند بنابراین برایشان وسایلی تهیه می کنند تا سرگرم کننده باشد.
وی با بیان اینکه خانواده ها باید احساس مسئولیت کنند، اظهار کرد: خانواده ها باید آموزش بینند و بیاموزند که اعتماد به نفس لازم را به کودکانشان بدهند. آنها باید آگاهی پیدا کنند که چه خطراتی کودکانشان را تهدید می کند مثلا مضرات استفاده از موبایل به والدین آموزش داده شود.
وی در راستای آموزش به خانواده ها، ساخت برنامه های آموزشی در رسانه را مهم می داند اما ضمن بیان اینکه برنامه های موثر در این زمینه تولید نمی شود افزود: رسانه ها تنها اعلام خطر می کنند در حالی که آنها باید به فکر ارائه راه حل باشند. باید برنامه هایی تولید شود که کارشناسانه باشد اما در این قضیه تنبلی می کنیم و صدمه اش را بعدها متوجه می شویم.
این متخصص سلامت معتقد است که سن استفاده از تکنولوژی بستگی به محیط رشد کودک دارد اما به طور معمول از سه سالگی به بعد می تواند از این وسایل استفاده کند. از سوی دیگر خانواده هایی هستند که به علت شاغل بودن پدر و مادر تبلت و موبایل را جایگزینی برای پر کردن خلأ خودشان می دانند در حالی که برخی روان شناسان این روش را توصیه نمی کنند.
حریرچی مهد کودک ها را جایگزین تقریبا مناسبی برای پر کردن خلأ والدین شاغل دانست و عنوان کرد: روی سیستم مهد کودک ها کنترلی نیست و مربی های مهد آموزش دیده نیستند، در حالی که آنها باید روش های یادگیری را بلد باشند و بدانند چگونه باید با کودکان رفتار کرد.
وی سپس با هشدار اینکه جای خالی خانواده امروزه احساس می شود بیان کرد: همه خانواده ها باید روان شناس شوند و اطلاعات کافی درباره تربیت کودکان داشته باشند.
هم چنین دکتر محمد حسن فیروزی، روانپزشک و روان درمان کودک نیز در گفت وگویی، درباره تبعاتی که ممکن است استفاده زودهنگام از تکنولوژی برای کودکان داشته باشد معتقد است: تمرکز کودکانی که زیاد از تکنولوژی استفاده می کنند در آینده روی دروس کم خواهد بود و دچار افت تحصیلی می شوند.
وی کاهش اعتماد به نفس کودکان را از دیگر معایب استفاده از تکنولوژی دانست و عنوان کرد: کودک باید بتواند به اسباب بازی مسلط باشد و دائما برنده شود تا احساس توانمندی کند و اعتماد به نفسش بالا رود؛ در بازیهای تبلت و موبایل این اتفاق نمی افتد و کودکان پیاپی دچار شکست می شوند، درنتیجه اعتماد به نفس آنها پایین می آید.
وی ادامه داد: این کودکان در ارتباط گیری با هم سن و سالانشان نیز دچار مشکل می شوند چرا که بیشتر سرگرم تبلت و موبایل خواهند بود و ارتباطشان با اطراف قطع می شود.
فیروزی با بیان اینکه والدین آموزش کافی درباره فرزند پروری ندیده اند گفت: پدر و مادرها با کودکان خود بازیهای فعالیتی انجام نمی دهند بلکه از سنین پایین بازی های فکری تهیه و تصور می کنند این عمل می تواند قدرت ذهنی کودک را بالا ببرد، در حالی که از لحاظ تقویت حس و حرکت نسبت به شناخت اولویت دارد و اگر کودک خوب رفتار حرکتی نکرده باشد، در مسائل و حل ریاضی دچار مشکل خواهد بود.
وی سپس درباره سن مناسب استفاده از موبایل و تبلت برای کودکان گفت: استفاده از تکنولوژی سن خاصی ندارد، اما اگر خانواده ها می خواهند از این وسایل برای کودکانشان استفاده کنند، اول باید بازیهای حرکتی و فعالیتی انجام شود. والدین می توانند اجازه استفاده از بازیهای تبلت و موبایل را به عنوان جایزه و امتیاز با در نظر گرفتن محدودیت زمانی در اختیار کودکان قرار دهند که زمان مناسب بین ۱ تا ۴ ساعت است.
این روان شناس در تشریح ویژگی های اسباب بازی خوب گفت: کودک باید بر اسباب بازی مسلط شود، ارزان قیمت باشد، اسباب بازی خریده شده به دنیای واقعی کودک نزدیک باشد تا بتواند خلاقیت کودک را بالا ببرد، مثلا اسباب بازیهایی مثل وسایل آشپزخانه، وسایل دکتری و … از وسایل واقعی شبیه سازی شده اند و می تواند تخیل کودک را تقویت کند .
وی هم چنین اظهار کرد: قبل از اینکه کودکان سنین پایین با تکنولوژیهایی مثل موبایل و تبلت آشنا شوند، باید حس های آنها مثل حس دیداری، شنوایی و … تقویت شود، بعد از آن باید روابط بین اندام ها مثل ارتباط چشم و دست توسط بازیهای تقویتی شکل گیرد.
وی ادامه داد: وقتی کودکان با وسایلی مثل تبلت بازی می کنند از فعالیت باز می مانند در نتیجه هماهنگی بین اندام ها خوب شکل نمی گیرد و دچار مشکلات حسی و حرکتی می شوند.
فیروزی در پایان تجربه غربی ها در این زمینه را بیان کرد و گفت: آنها برای هر سن اسباب بازی خاص خود را دارند، مثلا تبلت هایی برای سنین پایین دارند که کودک دائم در آنها برنده می شود و در تقویت اعتماد به نفسشان موثر است.
ایران