رسم و رسوم جهیزیه در کشورهای مختلف

گذشته از رسوماتی که به یک کشور یا منطقهای به خصوص در یک کشور اختصاص دارد و برگرفته از آداب و رسومی دیرینه است، رسوم مشترکی نیز در میان کشورهای مختلف وجود دارد. بهرغم آنچه تصور میشود رسوماتی مانند جهیزیه، مهریه، خرید حلقه و حتی شیربها از جمله رسومات مشترکی است که در کشورهای مختلف با اندک تفاوتی متداول است.
تهیه جهیزیه با هدف کمک به جوانان برای آغاز زندگی مشترک یکی از این رسومات است که همچنان در بسیاری از کشورها مرسوم است. در حقیقت در بسیاری از کشورها جهیزیه همان پول، طلا یا ملکی است که در آغاز زندگی مشترک از طرف خانواده عروس به داماد هدیه داده میشود.
اگرچه در دنیای امروز جهیزیه قدم فراتر از تامین نیازهای اولیه زندگی مشترک گذاشته است، اما در حقیقت برگرفته از سنتی دیرینه و کهن است که در فرهنگ کشورهای آفریقایی ریشه دارد.
در آن زمان با هدف تامین سرمایه اولیه برای کسب و کار و برآورده ساختن نیازهای همسر و فرزندان هدیهای از طرف خانواده عروس به داماد داده میشود که در حقیقت همان جهیزیه امروزی است.
تا پیش از قرن پنجم میلادی رسم بر این بود که ازطرف خانواده عروس هدیهای به عنوان شیربها به خانواده داماد داده میشد، اما پس ازآن بتدریج جهیزیه جایگزین شیربها شد.
جهیزیه نهتنها در آسیا و آفریقا، بلکه در کشورهای اروپایی نیز از گذشتههای دور مرسوم بوده است. در خانوادههای اشرافی انگلیس هنگام ازدواج، جهیزیه به عنوان ارثیه از طرف پدر به دختر هدیه داده میشود بنابراین اگر دختری از پدرش جهیزیه گرفته باشد در ارث سهیم نخواهد بود.
البته این رسومات امروزه تنها در میان خانوادههایی که به سنتهای قدیمی پایبند هستند دیده میشود و در اغلب خانوادهها عروس و داماد با هدایای نقدی که از طرف نزدیکان و اطرافیانش در مراسم جشن ازدواج به آنها داده میشود زندگی مشترک خود را آغاز میکنند.
اگر کشورهای مختلف را در این زمینه مورد بررسی قرار دهیم متوجه خواهیم شد کشورهای آسیایی در مقایسه با دیگر کشورها بیشتر به رسومات پایبند هستند. برای مثال کشور هند از جمله کشورهایی است که همچنان رسم دیرینه جهیزیه از عوامل محدودکننده ازدواج در میان جوانان به شمار میآید.
جهیزیه نهتنها در آسیا و آفریقا، بلکه در کشورهای اروپایی نیز از گذشتههای دور مرسوم بوده است. در خانوادههای اشرافی انگلیس هنگام ازدواج، جهیزیه به عنوان ارثیه از طرف پدر به دختر هدیه داده میشود بنابراین اگر دختری از پدرش جهیزیه گرفته باشد در ارث سهیم نخواهد بود
در هند، تهیه کالاو اجناس مورد نیاز و تامین پول نقد و طلا از طرف خانواده عروس نهتنها در زمان ازدواج، بلکه تا پایان عمر به عهده پدر و مادر عروس است. در آمریکا و اروپا نیز در گذشته از موقعیت اجتماعی افراد به عنوان ملاکی برای تعیین مقدار جهیزیه استفاده میشد که امروزه هیچ اثری از این باور دیرینه در فرهنگ این کشورها یافت نمیشود و به عکس در کشورهای آسیایی مانند چین، ژاپن، کره و هند همچنان خانوادهها علاوه بر مسئولیت برگزاری مراسم ازدواج و وظیفه تامین نیازهای اولیه برای آغاز زندگی مشترک فرزندانشان را بر عهده دارند.
parsianforum.com