شیوه گفتمان صحیح همسران
اغلب زوجین در برقراری ارتباط با یکدیگر مشکل دارند. به کرات از زبان همسران شنیده ایم که ادعا می کنند حرف یکدیگر را نمی فهمند و یا در برقراری ارتباط با هم مشکل دارند، به همین دلیل سال هاست مشاورین خانواده و کارشناسان درباره علت این امر تحقیق کرده اند.اغلب زوجین در برقراری ارتباط با یکدیگر مشکل دارند. به کرات از زبان همسران شنیده ایم که ادعا می کنند حرف یکدیگر را نمی فهمند و یا در برقراری ارتباط با هم مشکل دارند، به همین دلیل سال هاست مشاورین خانواده و کارشناسان درباره علت این امر تحقیق کرده اند. محققان به این نتیجه رسیدند که تفاوت ساختاری و فعالیت مغز در زنان و مردان علت این امر است، اگر ارتعاش سلول های خاکستری و سفید مغز رفتار ما را تحت تاثیر قرار می دهد پس تعجبی ندارد که تفاوت آن ها رابطه ما را با همسرمان متاثر کند. پیشرفت علوم تفاوت های مغز در زنان و مردان را بیش از گذشته آشکار کرده است و تفاوت در گوش کردن، فکر کردن، به خاطر سپردن و صحبت کردن را در آن ها مشخص کرده است.
برای ورود به بحث گفت وشنود صحیح بین همسران باید به برخی از این تفاوت ها اشاره کنیم.
۱) زنان دارای سلول های عصبی بیشتری در نیمکره چپ مغز خود که محل قرار گرفتن مراکز گفتار است، می باشند. در مغز تعداد سلول ها با کیفیت کار آن ها ارتباط واضحی دارد. به عنوان مثال در مغز یک ژیمناست منطقه مهارت و تعادل مغز بزرگ تر از مغز یک غیرژیمناست است و هرچه ژیمناست بیشتر فعالیت کند، آن بخش از مغز بزرگ تر می شود.
۲) نیمکره های مغز زنان نسبت به مردان دارای پیوند بیشتری است و شبکه فیبری متصل آن ها عمیق تر است. در تصاویر برداشته شده از مغز زنان و مردان، دانشمندان متوجه نکته قابل توجهی شدند. هر ۲ جنس کلمات را به شیوه مشابهی پردازش می کنند اما مردان در تحلیل یک جمله فقط از یک نیمکره مغز خود استفاده می کنند اما زنان در پردازش جملات از هر ۲ نیمکره مغز خود بهره می برند.
۳) زنان ظاهرا بیش از مردان از مغزشان برای گوش کردن و صحبت کردن استفاده می کنند، این بدان معنا نیست که زنان گویندگان یا شنوندگان بهتری هستند بلکه به این معناست که قابلیت دسترسی به برخی از بخش های مغز در زنان بیشتر است و به همین دلیل آن ها در برقراری ارتباط راحت تر هستند.
۴) زنان به علت داشتن استروژن بیشتر نسبت به مردان، استرس بیشتری را تجربه می کنند و به همین دلیل شبکه گسترده ای از اعصاب آن ها فعال می شود.
۵) زنان در به خاطر سپردن قوی تر از مردان هستند زیرا حجم بالای استروژن در آن ها با بهبود فرآیند یادگیری و حافظه در ارتباط است.
۶) مردها اغلب در بروز احساساتی مثل خشم و یا عصبانیت بهتر از زنان عمل می کنند و در مقابل نشانه های غیرکلامی مثل تغییر چهره را دیرتر درک می کنند. از این رو بسیار مهم است که زنان بدانند مردان آ ن چه آن ها می خواهند از چهره شان خوانده بشود، نمی بینند و متوجه نمی شوند. بنابراین بهتر است برای حل مسئله رک و راست با آن ها صحبت کنند. ۹ راهکار در مورد شیوه های گفت و گو و حل مسئله به نقل از سایت ریدرز دایجست ذکر می کنیم.
۱) رک و راست صحبت کنید. از آن جا که زنان قدرت تمرکز بیشتری در بخش ویژه حافظه و زبان در مغز خود دارند اطلاعات را بسیار بهتر و موثرتر از مردان دریافت می کنند. محققان معتقدند که دلیل امتیاز بیشتر زنان در تست های کلامی به ویژه در دوران جوانی نسبت به مردان به علت افزایش سطح هورمون دوپامین در مغز آن هاست. اگر می خواهید درباره موضوع مهمی صحبت کنید بهتر است اول از اهمیت موضوع بگویید تا خود موضوع. از او بخواهید به دقت به حرف های شما گوش کند زیرا برای شما شنیدن این حرف ها اهمیت زیادی دارد.
۲) مزاحمت ها را کنار بگذارید. مردان نمی توانند مثل زنان چند کار را با هم انجام دهند، به این علت که زنان به طور کلی می توانند قسمت های بیشتری از مغزشان را هم زمان درگیر کنند در حالی که مردان نمی توانند، بنابراین آغاز گفت وگو در حالی که آقا دارد تلویزیون تماشا می کند یا مشغول تعمیر وسیله ای است اصلا ثمربخش نیست. اگر می خواهید مطمئن باشید که او فقط به حرف های شما گوش می کند با هم به پارک بروید یا در یک جای خلوت صحبت کنید. زمانی را به گفت وگو اختصاص دهید که مطمئن هستید برای او نیز مناسب است.
۳) با جملات مثبت گفت وگو را آغاز کنید. همسری که با جمله «تو همیشه عادت داری به حرف های من بی توجهی کنی» بحث را شروع می کند نباید انتظار زیادی از طرف مقابل داشته باشد. بهتر است با جملات مثبت و حاکی از خوش بینی نسبت به همسرتان گفت وگو را آغاز کنید مثلا بگویید یک مسئله ای در رابطه ما وجود دارد که من فکر می کنم هرچه زودتر باید آن را حل کنیم به این ترتیب او تشویق می شود که گوش کند و دقت نظر بیشتری به خرج دهد و حالت تدافعی به خود نمی گیرد.
۴) تا جایی که می توانید درخواست تان را واضح و شفاف بگویید. مردان اصولا طوری برنامه ریزی شده اند که دوست دارند به سرعت حل مسئله کنند. اما اغلب اوقات خانم ها دنبال یک گوش شنوا هستند تا حلال مشکل. باید سعی کنید از احساسات خود مثل یاس، ناامیدی، تنهایی و یا هر چیز دیگری صحبت کنید و دقت کنید با کدام شیوه او را به بیشتر گوش کردن ترغیب می کنید. به طور مثال بگویید می دانم راه های زیادی برای حل این مشکل وجود دارد اما من از تو می خواهم گوش کنی و به راه هایی که من به آن فکر می کنم دقت کنی. اغلب خانم ها به جای ابراز صریح نیازشان توقع دارند همسرشان از خستگی یا عصبانیت آن ها بفهمد که خانم به چه چیزی نیاز دارد.
بنابراین این بار که پس از یک روز طولانی و پرکار مجبور به ظرفشویی شدید، بگویید «روز خیلی سختی را گذراندم. فکر می کنم خرید یک ماشین ظرفشویی فشار کاری من را کم تر کند.» همین و بس، مطمئن باشید هر راهی غیر از این نتیجه نخواهد داد و همسرتان با دیدن چهره خسته و عصبانی شما نخواهد فهمید شما به ماشین ظرفشویی نیاز دارید.
۵) مکالمه را قبل از پایان گرفتن آن تمام کنید. اگر راجع به موضوعی که گفت وگو می کنید اختلاف نظر دارید، بهتر است به محض دیدن علایم نارضایتی از ادامه مکالمه از سوی همسرتان مکالمه را پایان ببرید.
سعی کنید جملات تان را خلاصه کنید و هرچه کوتاه تر صحبت کنید مگر این که او خواستار توضیح اضافه ای باشد. صبور باشید و در طول زمان یاد بگیرید چطور می توانید با تاکتیک های مختلف توجه او را به نیازهای خودتان جلب کنید.
irantrack.com