مگر یک زن باشخصیت زایمان طبیعی می کند؟!
هر چند رکورد زدن همیشه وسوسهانگیز است، اما رکورد داشتن در آمار سزارین ، از آن رکوردهاییست که عجیب به نظر میرسد و ایران در این زمینه رکورددار جهان است! این گزارش قرار است حتی تا اتاق زایمان پیش برود، میان مادران برود و درنهایت به شما بگوید «ایران چگونه رکورددار سزارین در جهان شد؟!»
البته کمی باید عجله کرد چون به زودی تنوع شیوه زایمان، مثل مدل شناور در آب! تا آخرین متدهای آمادگی زایمان فیزیولوژیک در استرالیا و ایالات متحده و نمونههایی مثل زایمان اپیدورال (بدون درد) و اسپینال و… در ایران فراگیر میشود و باید سراغ بررسی علل رکوردشکنی تازهای برویم! پس تا دیر نشده برویم سراغ سوژه فعلی که «ایران چگونه رکورددار سزارین شد؟»
یک خانم متشخص زایمان طبیعی نمیکند!
میگویند در تمام اروپا و البته ایالات متحده، زنان درباره انجام زایمان به شیوه سزارین حق انتخاب ندارند. مثلا کسی برای رقابت با دختر خالهاش(!) نمیتواند نوع زایمانش را انتخاب کند و تا وقتی سزارین توجیه پزشکی نداشته باشد، زایمان به صورت طبیعی انجام میشود. این واقعیت را با خانم بارداری که در ماههای آخر بارداری به سر میبرد در میان میگذاریم و میشنویم: «هرگز! هرگز حاضر نیستم زایمان طبیعی انجام بدهم، چون وقتی برای انجام یک جراحی به بیمارستان رفته بودم با چشمهای خودم چیزهای وحشتناکی دیدم! رفتار ماماها با زائو خیلی خارج از احترام بود و یک زن متشخص از نظر من نمیتواند آن وضعیت را تحمل کند!» این در حالیست که رزیتا مظفری، کارشناس مامایی میگوید: «یک زمانی سزارین شیک بود اما این روزها با تبلیغاتی که در استرالیا و انگلیس برای زایمان فیزیولوژیک (زایمان کاملا طبیعی بدون استفاده از هیچ نوع دارو) صورت میگیرد و خبرش به استادهای دانشگاه، تحصیلکردهها و… میرسد، خیلیها زایمان طبیعی را انتخاب میکنند و گاهی حتی برای آن اصرار دارند!»
جالب است بدانید سزارین در بعضی از نقاط جهان یک شکست تلقی شده و انجمنهای حمایتی از مادران سزارینی وجود دارد!
متخصصان زنان و زایمان براساس تجربههایشان معتقدند ترس از درد شدید زایمان طبیعی، مهمترین دلیل انتخاب سزارین است، یعنی ما از مردم سایر ملل ترسوتریم؟!
تاثیر نوع شخصیت بر رکورد جهانی ایران!
روانشناسان میگویند «هر تصمیمی که انسان میگیرد بر مبنای شخصیت اوست.» خانم ثنایی که در ماه آخر بارداری به سر میبرد، میگوید: «من سزارین را ترجیح میدهم، چون دوست دارم همیشه بر اوضاع کنترل داشته باشم. زایمان طبیعی این ایراد مهم را دارد که معلوم نیست کِی و در چه موقعیتی درد زایمان شما را وادار به وضع حمل می کند و این برای من استرس بزرگی درست میکند و ترجیح میدهم خودم با پای خودم به بیمارستان بروم و با برنامهریزی و نه در شرایط اورژانسی وضع حمل کنم.»
خانم دکتر جراح زنان و زایمان که خودش به دلیل خجالتی بودن سزارین کرده، مورد جالبی به نظر میرسد. خانم دکتر میگوید: «من شخصیت خجالتی دارم و قرارگرفتن در پوزیشن زایمان طبیعی اصلا برایم ممکن نبود! به همین دلیل هم سزارین انجام دادم.»
خانم دیگری که در ماه آخر بارداری است میگوید: «فکر میکنم زایمان طبیعی موفق نیاز به روحیه و بنیه بالایی دارد و کار من نیست!» نیروانا خانم باردار ۲۰ ساله هم میگوید: «روند طولانی زایمان طبیعی از حوصله من خارج است؛ اینکه ساعتها درد بکشی در حالی که میشود کل جریان را در یک ساعت تمام کرد، از نظر من منطقی نیست. نسل ما واقعا به این همه صبر عادت ندارد!»
انتخاب پزشکان کدام است طبیعی یا سزارین؟
مراحل پایانی این گزارش را با حرفهای یک متخصص زنان پیش میبریم بخوانید:
«هر کدام از این دو روش معایب و مزایای خودش را دارد. باید با توجه به روحیه و شرایط جسمی مادر، مهارت و توصیه پزشکی و نوع بیمارستان و امکانات موجود تصمیم گرفت.»
اما برای یک متخصص، مثلا خود دکتر باوریان، زایمان طبیعی راحتتر است یا سزارین؟»
«سزارین برای پزشک راحتتر انجام میگیرد اما من از اینکه مادری زایمان طبیعی انجام دهد، بسیار خوشحال میشوم و استقبال میکنم. شکی نیست که زایمان طبیعی فداکاری بیشتری میطلبد و مادرانی که به شیوه طبیعی زایمان میکنند در واقع از خودگذشتگی میکنند، چون به هرحال درد شدید زایمان را تحمل میکنند، اما در کل این نوع از زایمان روند طبیعی دارد و خوب است مادرانی که به لحاظ روحی و جسمی آمادگیاش را دارند با کمک گرفتن از آموزشهایی که وجود دارد روی زایمان طبیعی به طور جدی فکر کنند.» و البته این نکته را هم از قول رئیس انجمن مامایی ایران به خاطر بسپارید: «مهمترین نوع زایمان بدون مداخله و فیزیولوژیک است که در آن هم سلامت مادر و هم سلامت نوزاد تضمین شده است.»
ترس از روز واقعه و اقدامات تشویقی!
واقعیت این است که ترس از زایمان طبیعی کاملا طبیعی است، اما رکوردداری ایران در زمینه سزارین باعث شده اقدامهای تشویقی برای غلبه مادران بر ترس زایمان طبیعی انجام شود.
رزیتا مظفری در این باره میگوید: «برای اینکه مادر شرایط بهتری برای زایمان طبیعی داشته باشد، امکانات خاصی در نظر گرفته شده، از جمله اینکه مادر در روز زایمان میتواند قبل از قرارگیری در بلوک زایمان دوش بگیرد یا با توپهای مخصوصی عضلاتش را تقویت کند، میتواند غذا بخورد و در کنار همسرش انتظار برای کودک را در فضایی شبیه خانهاش تجربه کند و…» این در واقع تلاشی است برای ترغیب کردن زنان ایران به مادر شدن به روش طبیعی.»
اما آیا این امکانات برای همه فراهم است؟!
واقعیت این است که بیشتر این امکانات در بیمارستانهای خصوصی وجود دارد و در اغلب بیمارستانهای دولتی داستان تا این حد هم رویایی نیست!
گهگاه تجربه زایمان طبیعی در بیمارستانهایی با سطح بهداشت و مراقبت پایین و برخوردهای نامناسب کادر مامایی، زنان جوان را از این تجربه بیشتر میترساند تا جایی که یکی از مادران جوان میگوید: «ما وام گرفتیم تا بتوانم سزارین کنم! چون بلایی که سر خاله و مادرم موقع زایمان طبیعی آمد را نمیتوانم فراموش کنم و کابوس زندگی من است!» با این شرایط به نظر میرسد اگر وضعیت اقتصادی تمام خانمهای باردار مناسب باشد، آمار سزارین در ایران از این هم بالاتر میرود!… بگذریم، حالا تصور میکنید چرا این روزها تا این حد روی زایمان طبیعی بدون درد (اپیدورال) تبلیغ میشود؟
دکتر مریم باوریان، جراح و متخصص زنان و زایمان برایتان توضیح میدهد: «به شخصه این روش را برای زایمان اولین فرزند پیشنهاد نمیکنیم، چون مادر احساس فشار و درد ندارد معمولا زایمان طولانی میشود و همکاری مادر ضعیفتر است و به همین نسبت احتمال ناموفق بودن زایمان بیشتر میشود!»
ترس از خود زایمان طبیعی یک طرف ماجراست، اما گاهی ترس از عوارض زایمان طبیعی کمتر از ترس از زایمان کردن نیست!
دکتر باوریان میگوید: «افتادگی مثانه از شایعترین عوارض زایمان طبیعی است و البته تاثیر زایمانهای طبیعی مکرر بر وضعیت اندام زنان را نمیشود انکار کرد و این نگرانی برای خانمها وجود دارد که بعد از زایمان طبیعی در روابط زناشویی دچار مشکل شوند و به این دلایل طبیعی است که به سزارین تمایل داشته باشند.» اما باید دانست که عوارض سزارین هم کمتر از این نیست؛ عوارضی مانند دردهای لگنی، چسبندگی، عوارض بیهوشی، احتمال خونریزی بعداز زایمان و احتمال نازایی!
خانواده سبز