نسرین نصرتی بازیگر نقش فهیمه در سریال پایتخت۳ از زندگی خصوصی و کاری اش می گوید
کارآگاهان و… اشاره کرد اما بازی در مجموعههای «پایتخت» و «تاثریا» او را بیش از پیش به مخاطب شناساند. او در پایتخت۳ ایفاگر نقش «فهیمه»، خواهر «نقی» بود. در «چهرهها و رسانهها»ی این هفته بیمناسبت ندیدیم سراغش برویم تا از تجربه بازی در این نقش برایمان بگوید.
سلامت: بازیگری برای شما از کجا و چطور آغاز شد؟
من کارم را از دستیاری شروع کردم. آنقدر به بازیگری علاقهمند بودم که دوست داشتم به هر طریقی که شده، این حرفه را تجربه کنم بنابراین فعالیتم را از کارهای پشتصحنه شروع کردم. مدتی هم در جهاد دانشگاهی چهرهپردازی را آموختم تا اینکه در سال ۷۹ با یک گروه تئاتر آشنا شدم و از همان جا فعالیت هنری برای من رنگ تازهای گرفت و توانستم کارهای جدیتری را امتحان کنم.
سلامت: اولین نمایشی که اجرا کردید، به یاد دارید؟
بله. در سال ۸۲ بازی در نمایش «قهوه تلخ» به کارگردانی «شبنم طلوعی» را تجربه کردم که اتفاقا در این نمایش با «احمد مهرانفر» همبازی بودم.
سلامت: اولین تجربهتان مقابل دوربین را چطور؟
بله، در سریال «روشناییهای شهر» به کارگردانی «مسعود کرامتی» اولینبار بازی مقابل دوربین را تجربه کردم.
سلامت: با مسعود کرامتی چطور آشنا شدید؟
ایشان یکی از تئاترهایم را دیده بودند و من را برای بازی در روشناییهای شهر انتخاب کردند.
سلامت: برویم سراغ «پایتخت»! چه شد که در این سریال بازی کردید؟
برزو نیکنژاد مرا به سیروس مقدم معرفی کرد و توانستم در کارهایی چون تا ثریا، پایتخت۱ و پایتخت ۲ در خدمت ایشان باشم. از آنجا که همیشه دوست دارم با این کارگردان حرفهای کار کنم، پیشنهاد بازی در پایتخت۳ را هم پذیرفتم به هر حال احساس میکنم سریال پایتخت توانسته با مخاطب ارتباط برقرار کند و مردم این کار را پسندیدهاند.
سلامت: مهمترین ویژگی شخصیتهای سریال پایتخت از نگاه شما چیست؟
به نظرم آدمهای این قصه برای مخاطب آشنا و برآمده از بطن جامعه هستند. مخاطب با آنها بیگانه نیست و برای همین دوستشان دارد و با آنها همذاتپنداری میکند. این یکی از دلایل محبوبیت این سریال است.
سلامت: شما از ابتدا برای بازی در نقش فهیمه انتخاب شده بودید؟
نه، میدانم که با تعدادی از بازیگران دیگر هم برای ایفای این نقش صحبت شده بود اما در نهایت قرعه به نام من افتاد که بسیار خوشحالم و خدا را شکر میکنم.
سلامت: روی لهجهتان چقدر کار کردید؟
خیلی زیاد. سعی کردم با خانمهای مازندرانی ارتباط برقرار کنم بهخصوص آنهایی که مسنتر بودند. به پیشنهاد آقای تنابنده هم شبکه طبرستان را میدیدم تا بتوانم از لهجهشان استفاده کنم. به هر حال کار آسانی نبود.
سلامت: فارغ از فیلمنامهای که در اختیار داشتید، به شخصه سعی کردید فهیمه را چگونه به مخاطبان معرفی کنید؟
فهیمه زنی از خانواده معمولی جامعه است. من سعی کردم شخصیت او را واقعی و بدون هر گونه تکنیک خاصی به نمایش بگذارم. دوست داشتم سادگی و در عین حال سیاست زنانه او به خوبی به مخاطب منتقل شود. به هر حال او زن بهبود و خواهر نقی بود و همین مساله ویژگیهایی را به او اضافه میکرد چرا که نقی و بهبود هر کدام رفتارها و خصوصیات خاص خودشان را داشتند. به هر حال امیدوارم نقشم را خوب و دلنشین ایفا کرده باشم.
سلامت: مهمترین تفاوت پایتخت۲ با پایتخت۳ از نظر شما چیست؟
در پایتخت ۱ و ۲ من دلهره بیشتری داشتم و در این قسمت راحتتر بازی کردم ضمن اینکه پایتخت۳ جای کار بیشتری داشت و شخصیتها پختهتر شده بودند.
سلامت: مسالهای که در مورد نقش شما به عنوان یک زن باردار وجود داشت، این بود که برخلاف همیشه که یک خانم باردار را فقط در حال تهوع میدیدیم، فهیمه خیلی دچار این حالتها نبود. میخواهم بدانم تکرار نکردن این رفتار به پیشنهاد خودتان بود یا در فیلمنامه وجود داشت؟
هر دو. در واقع پس از همفکری با سیروس مقدم و محسن تنابنده به این نتیجه رسیدیم. من سعی کردم بارداری فهیمه را بیشتر در نوع راه رفتن او نشان بدهم و اینکه تعادل در راه رفتن نداشت. به هر حال دوست نداشتیم تصویر بارداری فهیمه مصنوعی یا کلیشهای به نظر برسد.
سلامت: اگر بخواهید هما و فهیمه را با هم مقایسه کنید، چه خواهید گفت؟
به نظر من اصلا شباهتی به یکدیگر ندارند. فهیمه زندگی سادهتری نسبت به هما داشته است. هرچند که باز هم میگویم به نظرم فهیمه سیاست خوبی دارد و میتواند بین اعضای خانواده مهر و دوستی ایجاد و آنها را مانند زنجیر به هم وصل کند. در نهایت اینکه بلندپروازیهای هما را نیز ندارد و آرزوهایش مانند او نیست.
سلامت: سیروس مقدم؟
کارگردانی که کارش را خوب بلد است و انگار با تکتک افراد جامعه زندگی کرده است چون مردم و خواستههایشان را میشناسد و در عین حال جامعهشناس و روانشناس بسیار خوبی هم هست. وقتی با ایشان کار میکنم، اعتماد زیادی دارم و فقط به بهتر ایفا کردن نقشم فکر میکنم.
سلامت: فکر میکنید کدام یک از پایتختها توانسته محبوبیت بیشتری به دست بیاورد؟
فکر میکنم هر ۳ مجموعه حرفی برای گفتن داشتهاند و دارای شناسنامه خاصی هستند. درست است که آدمهای این سریالها یکی بودند ولی ما هر سال هر کدام از آنها را باتجربهتر و پختهتر دیدیم چراکه یک سال بزرگتر شده بودند. پس قصهها و رفتارهایشان هم با یکدیگر متفاوت بود. خوشحالم که هر ۳ مجموعه توانست با مردم ارتباط برقرار کند ضمن اینکه حرفی هم برای گفتن داشتند.
سلامت: فکر میکنم تجربههای بازی روی صحنه هم در طبیعی بازی کردن شما مقابل دوربین چندان بیتاثیر نبوده است. درست است؟
صددرصد. به هر حال بازی روی صحنه تجربههای زیادی به بازیگر میدهد که بسیار موثر و خوب هستند.
سلامت: برای سال ۹۳ چه کارهایی میخواهید انجام دهید و چه برنامهای دارید؟
برنامه خاصی ندارم. فقط امیدوارم در سال جدید بتوانم تجربههای بیشتری در زمینه کارم به دست بیاورم چون هر چقدر که تجربههای بازیگر بیشتر باشد، میتواند قویتر روی صحنه یا مقابل دوربین ظاهر شود.
سلامت: نقشها و آدمهای مختلف تا چه حد روی شما اثر میگذارند؟
بیتاثیر نیستند. من فکر میکنم نقشها از لحاظ روانی روی بازیگر تاثیر زیادی میگذارند بهخصوص نقشهای خاص و همینطور نقشهای طولانی چرا که با آن شخصیت مدتی زندگی میکنی و ناخودآگاه با او درگیر میشوی چه از لحاظ روانی و چه از لحاظ فکری.
گفتوگو با منگ هان ژانگ بازیگر نقش چو چانگ در سریال پایتخت ۳
من دانشجوی دکترای ادبیات فارسی هستم
آنقدر شیرین و دلنشین صحبت میکند که دوست داری ساعتها پای حرفهایش بنشینی. منگ هان ژانگ، بازیگر چینی سریال پایتخت ۳، سالهاست در ایران درس میخواند و جالب اینجاست که رشته ادبیاتفارسی را هم انتخاب کرده. بازی او در مجموعه تلویزیونی پایتخت ۳ بسیار دیده شد. برای همین از او خواستیم از این تجربه برایمان بیشتر بگوید.
سلامت: چطور سر از ایران درآوردید؟
من دانشجوی دکترای ادبیاتفارسی در دانشگاه تهران هستم. پیش از اینکه به ایران بیایم، در پکن (پایتخت چین) ۳ ترم زبان فارسی خواندم اما دوست داشتم بیشتر با این زبان آشنا شوم بنابراین به ایران آمدم تا در این رشته ادامه تحصیل بدهم.
سلامت: چرا زبان فارسی را دوست دارید؟
به نظرم زبان فارسی شیرین است. در چین بیشتر مردم انگلیسی بلدند اما باید یک زبان دیگر را هم انتخاب کنند و بیاموزند. من هم زبان فارسی را انتخاب کردم چون معنای زیادی در آن وجود دارد.
سلامت: چطور با سیروس مقدم و گروهش آشنا شدید؟
از طریق سفارت برای بازی در این سریال به ایشان معرفی شدم.
سلامت: قبلا با حرفه بازیگری آشنا بودید؟
نه، البته در کشور خودمان مدتی مجری یک برنامه فرهنگی بودم که اتفاقا در آن درباره ایران و مکانهای تاریخی آن زیاد صحبت میکردیم اما اولین بار بود که بهعنوان یک بازیگر مقابل دوربین قرار میگرفتم.
سلامت: با این حساب فکر میکنم در ابتدا تست دادید؟
درست است. آقای نجفزاده، دستیار آقای مقدم، این کار را انجام دادند و پس از یک هفته تماس گرفتند و قرار شد در «پایتخت۳» بازی کنم.
سلامت: وقتی برای اولین بار مقابل دوربین رفتید استرس نداشتید؟
نه، نمیدانستم آقای مقدم و گروهشان تا این حد حرفهای هستند، برای همین استرس نداشتم و فقط سعی کردم کار خودم را انجام دهم.
سلامت: نقشتان را دوست داشتید؟
خیلی زیاد. به نظرم نقش شیرینی بود.
سلامت: دوست دارید باز هم در یک سریال ایرانی بازی کنید؟
بله چون تجربه متفاوت و جذابی برایم بود.
سلامت: راستی دیالوگها را راحت حفظ میکردید؟
برایم کار سختی بود چون تا به حال به این شکل فارسی را نخوانده بودم اما همه گروه در این زمینه به من کمک کردند.
سلامت: وقتی چهره خودتان را به عنوان یک بازیگر در تلویزیون دیدید، چه حسی داشتید؟
خیلی برایم خندهدار بود. اصلا نمیتوانستم قبول کنم دارم خود را در قاب تلویزیون میبینم. به هر حال تجربه بینظیری بود.
سلامت: واکنش هموطنان نسبت به بازی شما در سریال پایتخت ۳ چگونه بود؟ اصلا خبر دارند؟
در چین خیلیها فارسی بلد نیستند اما افرادی که با زبان فارسی آشنا هستند، خیلی از این مساله استقبال کردند و پیامک زدند و تماسهای زیادی با من گرفته شد و تبریک گفتند. خیلی از آنها حتی مشتاق شدند که با زبان فارسی و بهخصوص ایران بیشتر آشنا شوند.
سلامت: یک خاطره از سریال پایتخت۳؟
برای من که تجربه اول بازیام مقابل دوربین بود، تکتک لحظهها خاطرهانگیز بودند و دلم برای گروه و اتفاقهای این مجموعه تنگ میشود. امیدوارم باز هم بتوانم با سیروس مقدم و گروهش کار کنم.
سلامت: یک پیام برای ایرانیهایی که بازی شما را دیدند؟
من ایران و ایرانیها را بسیار دوست دارم و خوشحالم که زبان فارسی را آموختم و میتوانم با شما ارتباط برقرار کنم. به نظرم ایرانیها باید به تاریخ و گذشته و تمدن خود افتخار کنند.
گزارشی از نشست عوامل پایتخت با اهالی رسانه
ما با شمشیرهای چوبی میجنگیم!
امسال تلویزیون مانند سالهای گذشته در ایام نوروز سریالهای زیادی پخش کرد که یکی از دیدنیترین آنها «پایتخت۳» بود که با استقبال مخاطبان نیز روبرو شد. البته عدهای هم این سریال را نقد کردند که این نقدها دل برخی از دستاندرکاران این مجموعه را شکسته است تا جایی که سیروس مقدم اعلام کرد پرونده پایتخت برای همیشه بسته شد. هفته گذشته نشستی در دفتر پایتخت برگزار شد که گزارشی کوتاه از آن را در ادامه میخوانید.
محسن تنابنده: این اتفاق واقعا خطرناک است
محسن تنابنده، مشاور کارگردان، بازیگر و سرپرست نویسندگان سریال «پایتخت» در مورد خبر ساختهنشدن پایتختهای بعدی گفت: «طبیعی است که آقای مقدم با این همه فشار بگوید دیگر «پایتخت» نمیسازد. هرکس دیگری هم جای آقای مقدم اینقدر تحت فشار باشد، در نهایت حاضر میشود دست از هر چیزی بکشد. این کار واقعا خستهکننده است. البته ناگفته نماند که برای ساخت سریال «پایتخت» در ۳ سری، از سوی آقایان ضرغامی، رییس سازمان صداوسیما، علی دارابی، معاون سیما و مهدی فرجی، مدیر شبکه اول خیلی حمایت شدیم ولی نمیدانم کجای دنیا چنین اتفاقی میافتد که تلاشی انجام بگیرد و سعی شود به فرهنگ آن مملکت خدمت شود اما عده معدودی پیدا شوند و ما را مورد هجمه قرار دهند و به ما فشار وارد کنند و در عین حال تهمتهای عجیب و غریبی هم میزنند. این اتفاقها کمی آزاردهنده است.» او همچنین در ادامه عنوان کرد: «من فکر میکنم بخشی از این اعتراضها بیشتر شبیه به هوچیگری است، وگرنه سریال «پایتخت» کجایش میتواند توهین باشد که برخی میگویند توهینآمیز است؟ متاسفانه بسیاری از نقدها نسبت به این کار منصفانه نیست. وقتی تصمیم گرفته میشود در برابر رسانههای ناسالم بایستیم، حاضر میشویم هر کاری انجام دهیم و بهعنوان مثال ما را به وسط میدان میفرستند و میگویند با همه شبکهها بجنگید و بعد شمشیر فلزیمان را برمیدارند و به جای آن شمشیر چوبی میگذارند آن هم در حالی که دست دشمنان ما اسلحه جنگی پر است. هرچند که باز هم ما راضی میشویم تا با همین شمشیرهای چوبیمان با آنها بجنگیم ولی اتفاق بدتری که میافتد این است که یک عده از نیروهای خودی از پشت با چوب ما را میزنند، یعنی به غیر اینکه ما با دشمنان میجنگیم باید حواسمان باشد از پشت سر هم ضربه نخوریم.» تنابنده توضیح داد: «وقتی این اتفاق میافتد، ما باید بیشتر در بین خودمان دنبال دشمن بگردیم. به نظر من واقعا این اتفاق خطرناک است و با این شرایط، عرصه هنری کشورمان روزبهروز تلختر و تنگتر میشود. اگر شما واقعا اصرارتان این است که باید شبکه سالمی داشته باشیم، باید بگوییم که برای این اتفاق به دستاویزهایی نیاز داریم که بتوانیم متنهایمان را شیرینتر کنیم اما متاسفانه راجع به هیچ شغلی نمیشود کار کرد، راجع به هیچ لهجهای نمیشود کار کرد، راجع به زنان خیلی نمیشود کار کرد، سوال من این است که پس چه کار میشود کرد؟»
احمد مهرانفر: پایتخت را خیلی دوست دارم
احمد مهرانفر، بازیگر نقش «ارسطو» در ابتدا درباره لهجه خنجلی میگوید: «آنهایی که با لهجه آشنا هستند، میدانند این لهجه گیلانی است. یک آدمهایی که از لهجه خبر ندارند، شاید بگویند این ۲ آدم شبیه هم هستند ولی واقعیت این است که آن برای شمالغربی و مازندران است و آن یکی برای گیلان و سختی کار هم این بود که ۲ تا لهجهای که تقریبا شبیه هم بود، حالا لحنهایشان یک کمی فرق میکرد، ما میخواهیم جفت آنها را اجرا کنیم به ۲ تا شخصیتی که ساختارشان شبیه هم است و میخواهیم اینها را از هم تفکیک کنیم و از همه متفاوت کنیم. این اتفاق افتاد.» مهرانفر در خصوص انتخاب تکیهکلام نیز گفت: «این تکیهکلامها بیشتر به شکل فیالبداهه هستند و تعدادی را هم چون ارسطو آدمی است که دوست دارد لغات انگلیسی را در فرهنگ گفتاریاش داشته باشد، استفاده کردیم. من هم چیزهایی که به ذهنم میآمد، در تلفن همراهم ثبت میکردم و بعد در طول کار از آنها استفاده میکردم.» بازیگر نقش ارسطو در خصوص اینکه وقتی در اوایل کار مطرح شد شاید در سری سوم پایتخت نتواند بازی کند عکسالعملش چه بوده است گفت: «من پایتخت را خیلی دوست دارم اما قراردادی با آن طرف (شاهگوش) داشتم که نمیتوانستم آن را رها کنم. فیلمبرداری شاهگوش طول کشید و شاهگوش ۶ ماهه، ۹ ماه طول کشید و من تعهد داشتم، ولی قراردادی که با آنها نوشته شده بود طوری بود که من کار میکردم به همین دلیل با لطفی که دوستان داشتند و پیگیریهایی که مدیران داشتند، توانستم به این سریال هم بیایم.»
ریما رامینفر: دوست دارم نقشم را زندگی کنم
ریما رامینفر که در این سریال باز هم ایفاگر نقش هما بود، در پاسخ به این سوال که شما نقشهایتان را خیلی راحت بازی میکنید. این راحتی از کجا آمده است؟ گفت: «همیشه قبل از اینکه مقابل دوربین بروم، تمرین میکنم چون دوست دارم مقابل دوربین واقعا زندگی کنم، هرچند در بسیاری مواقع از بازی خودم ناراضی هستم، اما دوست دارم مخاطب با نقشم همذاتپنداری کند و در واقع مابهازای نقش من را در اطراف ببیند.» وی درباره خصوصیات رفتاری هما اینطور توضیح داد که: «هما زنی است که دوست دارد همه چیز درست و به قاعده باشد و به نوعی دوست دارد مدیر باشد و وظایف همسری و مادری خود را درست انجام دهد. امثال هما در جامعه ما کم نیست چراکه اغلب مادران و زنان ایرانی تلاششان این است که خانواده موفقی داشته باشند.» وی در ادامه خاطرنشان کرد: «به نظرم زنان سریال پایتخت دور از دسترس نیستند و رفتارهایشان غیرطبیعی نیست و هرکدام نماینده بخشی از زنان ایران هستند مثل «فهیمه» که زن سادهای است و دوستدار خانوادهاش است. به هر حال همه شخصیتهای پایتخت دوستداشتنی هستند.»