نکته هایی خوب برای خرید بخاری
سرد شدن ناگهانی هوا در اولین ماه پاییز امسال، دوباره خاطرات دوران کودکی، آن روزهایی را که برای رهایی از سرمای هوا به گرمای بخاری نفتی کنار اتاق با نوای کتری روی آن پناه میبردیم برایمان زنده کرد.
روزهایی که لذت انجام تکالیف مدرسه کنار این وسیله گرمایشی را هرگز به سرمای خاطرات گره نمیزند، اما مدتی است دیگر خبری از آن سادگی بازار خرید و تهیه بخاری نفتی نیست و فناوری و نعمت الهی گاز طبیعی، بازاری رنگارنگ را از انواع و اقسام وسایل گرمایشی گازسوز برایمان به ارمغان آورده است.
این در حالی است که بخاری گازی یکی از محبوبترین لوازم گرمایشی در میان ما ایرانیان است و تولیدکنندگان وطنی با انواع و اقسام تولیدات خود در این روزهایی که هوا تازه در حال سرد شدن است، یکهتاز میدان هستند. همین موضوع باعث شده بسیاری از خریداران هنگام مراجعه برای خرید بخاری سر دوراهی انتخاب قرار گرفته و گاهی با انتخابی نادرست زمستانی تلخ را تجربه کنند؛ چون از انتخاب نادرست خود نقره داغ شدهاند، نه از گرمای بخاری.
بدون تردید همه ما هنگام مراجعه به بازار برای خرید هر وسیلهای علاقهمندیم با توجه به اقتصاد خانواده خرید کنیم و معمولا در میان کالاهای مورد نیازمان به دنبال خریدی ارزان و مناسب هستیم، اما با توجه به سودجوییهایی که در بازارهای مختلف وجوددارد، گاهی بیتوجهی به نکات لازم بخصوص درباره بخاری، جان و مالمان را به خطر میاندازد. به همین دلیل بهتر است قانون معروف و طبیعی ارزانخری هر چه بیشتر را برای برخی لوازم که با سلامت و آسایش ما سروکار دارند و ازجمله بخاری کمرنگ کنید و چه بهتر که قدری از قید و بند قیمت ارزان بخاری خارج شویم، چون پای سلامت و آسایشمان در میان است.
ایمنی را فدای زیبایی نکنید
شاید بخاری گازی در فصل سرما یکی از لوازم مورد نیاز برای آسایشمان باشد، اما بدون تردید این وسیله هنگام قرار گرفتن در منزل یا محل کار، جزئی از دکوراسیون خواهد شد و نوع طراحی و شکل ظاهری آن میتواند در تعادل ظاهری خانه یا دفتر کارمان بسیار موثر باشد. به همین دلیل تولیدکنندگان با توجه به سلیقههای مختلف و البته تقاضای بازار به تولید انواع و اقسام بخاری گازی با طرحها و مدلهای متفاوتی اقدام کردهاند، اما یک قانون طلایی در این میان بدون تغییر همواره ثابت باقی مانده و آن هم اهمیت ایمنی است.بنابراین هرگز به فکر انتخابی براساس معیارهایی کاملا متکی بر زیبایی نباشید و به قول معروف ایمنی را فدای زیبایی بخاری گازی نکنید. این در حالی است که در برخی موارد بخاریهای گازی با طراحی فانتزی هرچند نظر شما را به خود جلب کردهاند، اما برای شما کارآمد نخواهند بود و صرفا قبض گاز منزل یا محل کارتان را بالا می برد، نه دمای محل را.
پس برای آگاهی از ایمنی بخاری گازی مورد نظرتان کافی است به علامت استاندارد آن توجه ویژه داشته باشید، چون این نهاد قانونی با نظارتها و البته سرکشیهای دورهای خود از خط تولید کارخانجات مختلف همواره کیفیت محصولات را زیر نظر دارد و درباره محصولاتی که با سلامت و جان شهروندان سروکار دارد این نظارتها بیشتر و سختگیرانهتر است.
این هفت رنگ انرژی
مدتی است ذهن و دیده همه ما با برچسب انرژی و هفت رنگش آشنا شده است. برچسبی که از میزان بهینه کارکردن و بازدهی وسیلهای که قصد خرید آن را داریم برایمان میگوید که براساس تعاریف کارشناسان هر چه وسیله مورد نظر در صدر این برچسب قرار گرفته باشد نشانه بازدهی بالاتر آن و مصرف سوخت پایینتر است.
بخاری گازی هم جزو لوازمی است که تولیدکنندگانش براساس قانون و با نظارت سازمان بهینهسازی مصرف سوخت مدتهاست ملزم به چسباندن برچسب انرژی روی جعبه آن شدهاند تا خریداران بدانند بخاری مورد نظرشان چقدر بازدهی انرژی ومصرف سوخت دارد.
به طور کلی در بازار بخاریهای گازی کشورمان برچسب انرژی از رده C یعنی همان چند ردیف اول شروع شده و متناسب با بهینه کارکردنش به ردیفهای پایینتر نزول میکند، اما فراموش نکنید با توجه به افزایش بهای گاز طبیعی اگر قصد دارید اقتصادی خرید کنید در همان ردیفهای اول یعنی C و D به دنبال بخاری گازی مناسب منزل یا محل کارتان باشید، چون هر چه پایینتر بروید باید منتظر صدور صورتحساب بیشتری از سوی اداره گاز باشید.
ترموکوبل، وسیلهای لازم
هرچند براساس قانون، تولیدکنندگان لوازم گازسوز ملزم به استفاده از ترموکوبل (قطعکننده جریان گاز در صورت خاموش شدن ناگهانی بخاری) در تولیدات خود هستند تا با این کار ایمنی و سلامت وسیله مورد نظر را بالا ببرند، اما باز هم در این میان برخی تولیدکنندگان غیرمجاز هستند که این وسیله را در تولیدات خود نادیده میگیرند، اما فراموش نکنید ترموکوبل یکی از تجهیزات بسیار ضروری برای ایمنی شماست. چون این وسیله براساس نوع طراحی خود در صورت خاموش شدن شعله یا قطع و وصل شدن جریان گاز به طور کلی مانع جریان گاز در وسیله گازسوز میشود و با این کار خطر گاز گرفتگی یا انفجار محل را منتفی میکند، بنابراین هرگز کالای گازسوزی را که در آن ترموکوبل به کار گرفته نشده انتخاب نکنید، چون چند هزار تومان ارزانتر خریدن در این زمینه زیاد مقرون بهصرفه نیست و ارزش سلامت و جان شما بالاتر از این مبالغ است.
دیواری یا زمینی
بخاری گازی در دو نوع دیواری و زمینی تولید میشود که هر یک کارایی خاص خود را داشته و متناسب با سلیقه و البته فضای مورد نظر مصرفکننده است. شاید به ظاهر تنها فرق میان این دو نوع بخاری گازی، زیبایی و فضای موردنیازشان باشد، اما ممکن است جمعآوری و نصب سالانه این وسیله برای شما کمی دردسرساز باشد و به همین دلیل ترجیح میدهید از نوع دیواری بخاری گازی استفاده کنید، اما فراموش نکنید براساس تجربه و اظهارنظر کارشناسان، بخاریهای دیواری اگرچه جای کمتری میگیرند و مناسب خانههای کوچک امروزی هستند، اما بازدهی کمتری نسبت به نمونههای زمینی دارند و با توجه به افزایش قیمت گاز طبیعی زیاد مقرونبهصرفه نیستند.
این در حالی است که نقطه ضعف دیگری در این نوع از بخاری گازی باعث شده تا این وسیله به عنوان گزینههای آخر در میان مشتریان شناخته شود. این نقطه ضعف در ناتوانی جمعآوری این وسیله پس از اتمام دوران سرماست چون بخاری دیواری به دیوار متصل میشود و نمیتوانید با فرارسیدن بهار این وسیله را از مقابل چشمتان دور کنید و مجبور هستید تا رسیدن دوباره زمستان آن را هر چند خاموش مقابل دیدگان داشته باشید.
خدمات پس از فروش آرامشخاطر شماست
شاید در نگاه اول بخاری گازی دارای سیستمی بسیار ساده باشد، اما در عمل این گونه نیست؛ چراکه قطعات و تجهیزات به کار رفته در بخاری گازی مانند دیگر لوازم پس از مدتی نیازمند تعویض یا تعمیر هستند بنابراین شما به خدمات پس از فروش در این وسیله نیاز دارید و باید هنگام خرید به این نکته توجه ویژه داشته باشید. پس بهتر است درباره کارخانه سازنده بخاری گازی موردنظرتان و شرایط خدمات پس از فروش آن اطلاعات خوبی کسب کرده و تا جایی که ممکن است از نمایندگیهای مجاز کارخانجات تولیدکننده خرید کنید.
بخاریهای بدون دودکش مناسب فضای بسته نیست
ممکن است هنگام گشت و گذار در بازار با این پیشنهاد فروشنده که میگوید این نمونه بخاری هم بدون دودکش است مواجه شده باشید و برای مدتی ذهن شما مشغول شده باشد که «مگر آتش بدون دود هم میشود؟» پاسخ مناسب برای شما که در دوراهی انتخاب قرار گرفتهاید این است:
مدتی است تولیدکنندگان با استفاده از سیستم ODS یا همان سیستم کنترل سطح اکسیژن اقدام به تولید بخاریهای بدون دودکش کردهاند. این سیستم با کنترل دائم میزان اکسیژن فضا، جریان گاز را در بخاری برقرار میکند. این سیستم به هر دلیل اگر سطح میزان اکسیژن فضایی که بخاری در آن قرار گرفته کمتر از ۱۸ درصد بشود به طور اتوماتیک جریان گاز را قطع کرده و تا زمانی که دوباره همه چیز به سطح عادتی بازگردد اجازه روشن شدن بخاری را به کاربر نمیدهد که ظاهرا بسیار جالب و کارآمد است. اما نکته جالب این که هرگز هیچ یک از تولیدکنندگان باوجود استفاده از این سیستم در بخاریهای بدون دودکش آن را برای استفاده در فضای بسته توصیه نمیکنند، بنابراین اگر شما قصد استفاده از بخاری در فضایی بسته یا کوچک را دارید این گزینه را از فهرست موردنظرتان خط بزنید و آن را فراموش کنید چون به قول معروف سری را که درد نمیکند دستمال نمیبندند.
بد نیست در نظر داشته باشیم این بخاری از سوی کارشناسان برای فضاهایی همچون مغازهها و سالنها توصیه شده، چون جریان هوا با باز و بسته شدن در مغازه یا سالن همواره تامین میشود و به طور کلی استفاده از این بخاری در محیطهای بستهای مانند اتاق خواب، اتاق زیرشیروانی، زیرپله، انباری، پارکینگ، حمام، هتل، شیرخوارگاه، کودکستان و هر جایی که تهویه خوبی نداشته باشد ممنوع است، اما فراموش نکنید مدتی است تولیدکنندگان این سیستم را حتی روی بخاریهای دارای دودکش هم نصب میکنند تا سلامت مصرفکنندگان تضمین شود بنابراین هنگام خرید به وجود این سیستم در بخاری مورد نظرتان خوب دقت کنید.
چقدر گرما نیاز دارید
هنگام مراجعه به فروشگاه و نمایندگیهای فروش بخاری این جمله «این بخاری ۱۲۰۰۰ و آن یکی ۹۰۰۰ یا…» را زیاد شنیدهاید و همواره از خودتان میپرسید این اعداد برای چیست. آیا با بالاتر رفتنش صرفا قرار است بر قیمت بخاری افزوده شود یا این که مورد دیگری هم هست؟ به طور کلی یکی از سوالهای مطرح در ذهن خریداران بخاری گازی میزان گرمادهی این وسیله یا میزان گرمای موردنیازشان در منزل یا محل کارشان است. کارشناسان برای محاسبه گرمای مورد نیاز فضای موردنظرشان معمولا از فرمولهای مختلف و پیچیدهای استفاده میکنند که شاید بهکارگیری آنها برای همه میسر نباشد، اما یک فرمول بسیار ساده میتواند پاسخ این پرسش دیرینه را بدهد.
برای این کار کافی است متراژ فضای مورد نظرتان را در عدد ۳ ضرب و حاصلش را یادداشت کنید. از سوی دیگر میزان گرمادهی یا همان توان بخاری مورد نظرتان را که معمولا برحسب کالری مشخص شده بر عدد ۲۴ تقسیم کنید و حاصل آن را نیز یادداشت کنید. پس از انجام این دو عملیات ریاضی کافی است حاصل دو عملیات را با یکدیگر مقایسه کنید اگر کاملا منطبق یا نزدیک به هم بود این بخاری برای فضای مورد نظرتان مناسب است، اما اگر تفاوت زیاد بود به دنبال بخاری دیگری باشد، چون انتخاب مناسبی نداشتهاید. به عنوان مثال فرض کنید فضای مورد نظر شما ۵۰ متر است و شما یک بخاری با توان ۹۰۰۰ انتخاب کردهاید. برای رسیدن به این که این بخاری مناسب فضای مورد نظرشماست کافی است عدد ۵۰ را در ۳ ضرب کنید که حاصلش عدد ۱۵۰ است و میزان توان بخاری مورد نظرتان را بر ۲۴ تقسیم کنید که حاصل آن نیز ۳۷۵٫ حالا این دو عدد یعنی ۱۵۰ و ۳۷۵ را با یکدیگر مقایسه کنید. بله درست حدس زدهاید تفاوت تقریبا دو برابر است. بنابراین این بخاری هرگز مناسب فضای مورد نظر شما نیست، چون گرمایی بیش از حد مورد نیاز شما ایجاد میکند. براساس این فرمول برای فضای ۵۰ متری به حدود ۴۰۰۰ کالری گرما نیاز دارید، نه ۹۰۰۰ کالری.
جام جم