چگونه درآمد خود را افزایش دهیم

راههای افزایش درآمد از مقولاتی است که همواره مورد تأمل و تفکر بسیاری از افراد و حتی سیاستگذاران بوده است، اما واضح است که برای وارد شدن به این مقوله و تصمیمگیری برای آن باید ابتدا از درآمد و راههایی که میتواند ما را به هدف افزایش آن نزدیک کند، درک وسیعی داشته باشیم.
درآمد، مفهومی عام است که میتوان پیرامون آن در سطح جهانی، ملی، منطقهای و فردی تفاسیر مختلفی ارائه داد، اما آنچه در این مقاله میخواهیم به آن بپردازیم، نگاه به درآمد از زاوایهی فردی و در مناطق روستایی است. بنابراین ما میخواهیم بدانیم که یک فرد، یک خانوار روستایی چگونه میتواند درآمد خود را افزایش دهد.
منابع درآمد خانوار
اصولاً منبع اصلی درآمد هر فرد یا خانوار، درآمد ناشی از کار یا شغلی است که فرد یا افراد نانآور خانواده به آن مشغولند. اما یک خانواده از راههای دیگری هم میتواند درآمد کسب کند. مثلاً ممکن است خانوادهای زمین یا خانهای را اجاره دهد و از محل آن نیز کسب درآمد کند، یا حسابی در یک بانک داشته باشد که ماهانه به آن مقداری سود تعلق بگیرد. گاهی هم برخی افراد اوراق قرضه یا سهام بورس را خرید و فروش میکنند یا از سود سالانهی این اوراق استفاده میکنند. البته همهی این منابع میتواند در یک خانوادهی روستایی هم باشد، ولی عمده درآمد خانوار روستایی از طریق فعالیتهای کاری مربوط به امرار و معاش آن تأمین میشود که سهم عمدهای را در برآوردن نیازهای ضروری خانوار اعم از خوراک، پوشاک، مسکن و… ایفا میکند.
بیکاری فصلی و بیکاری پنهان در روستا، منبع بالقوه کسب درآمدهای نو
همچنین جوامع روستایی معمولاً تمام، یا بخش بزرگی از اعضای یک خانواده از راه فعالیتهای بومی مانند کشاورزی، دامداری و… کسب درآمد میکنند. به عبارتی میتوان گفت کسب و کارهای خانوادگی در روستا نقش اساسی در تولید درآمد برای خانوارهای روستایی دارد. اگر از این بُعد به قضیه نگاه کنیم، پس باید انتظار داشته باشیم هر خانوار روستایی بسته به شغل و کسب و کار محلی که دارد، در ایام خاصی از سال و یا حتی ساعات به خصوصی در طول روز فراغت داشته باشد. مثلاً یک کشاورز برنج در سرتاسر سال، تنها دو فصل به کاشت و داشت و برداشت میپردازد و بقیهی سال را باید با درآمد حاصل از آن دو فصل بگذراند، به این نوع بیکاری، در اصطلاح، بیکاری فصلی میگوییم. به همین جهت بحث افزایش درآمد در روستا هم مفید و هم بسیار پر طرفدار است.
البته نوع دیگری از بیکاری هم در روستاها مشاهده میشود که بیکاری پنهان نام دارد و این بیکاری زمانی است که به ظاهر افراد روستا همگی در فصول کشت و کار بیکار نیستند، ولی روستاییانی که به طور تمتم وقت در مزارع کار میکنند، خدماتی را ارائه میدهند که نیازمند وقت و یا افراد کمتری است. البته علت این نوع از بیکاری را میتوان افزایش جمعیت روستاها دانست که برای اشتغال آنان مشاغل جدیدی طراحی و ایجاد نشده است و اغلب این نوع بیکاری زمینههای مهاجرت به شهرها و پرداختن به کارهایی باشد که نیازمند مهارتهای کمتری است.
بنابراین خانواده روستایی اولین ابزار کسب درآمد اضافی را به وفور دارد، و آن «زمان» و «نیروی انسانی» است. توجه داشته باشید که امروزه کسانی هستند که در هر ثانیه میلیاردها میلیارد واحد پولی درآمد کسب میکنند.
اما علاوه بر زمان و نیروی کار، که به آن توجه کمی میشود، آنچه به عنوا یک خطر جوامع روستایی را از رشد درآمد باز میدارد، افزایش مصرف و شیوهی زندگی روستایی مصرفزده است. مردم در روستا تلاش میکنند درآمد بیشتری کسب کنند تا هرچه بیشتر بتوانند ظواهر زندگی شهری را به روستاها ببرند. اگر اندکی تأمل کنید میبینید که اگر خانوادهای میتواند لوازم زندگی خودش را به راحتی ارتقا دهد، پس حتماً دارای درآمد اضافه است. توجه کنید که اضافه درآمد به معنای آن قسمت از درآمد است که پس از انجام هزینههای ضروری زندگی (مانند خوراک و پوشاک و…) باقی میماند.
iranhalls.com