دو قاتل اصلی زنان جوان!

سالانه بیماری های مختلفی جان هزاران زن را تهدید می کند. بیماری قلبی در زنان مهمترین عامل مرگ و میر در زنان محسوب می شود. به همین منظور امروز تصمیم گرفتیم جزئیات بیشتری درباره این بیماری در اختیار شما قرار دهیم. با پرشین وی همراه باشید.
عوارض بیماری قلبی در زنان
طبق بررسیهای پزشکان استرالیایی، بیماری قلبی بزرگترین عامل مرگومیرِ زنان است و «بیتحرکی» نیز مهمترین عامل تشدیدکننده خطر بروز این
بیماری به ویژه در زنان بالای ۳۰ سال است.
همچنین در این مطالعه سیگار به عنوان مهمترین علت مرگ و میرِ زنان ۲۲ تا ۲۷ ساله معرفی شده
است.
این پزشکان عوامل خطرزای بیماریهای قلبی – عروقی را در میان زنان استرالیایی در تمام گروههای سنی بررسی کرده و
دریافتند که استعمال سیگار، چاقی و فشارخون بالا در ابتدای این فهرست قرار دارند اما با این حال اگر تمام
زنانی که کمتحرک هستند میزان فعالیت بدنی خود را افزایش دهند تا حد زیادی آمار مرگ و میر ناشی از
این بیماریها در زنان کاهش مییابد.
«وندی براون»، متخصص ارشد این مطالعه از دانشگاه کوئینزلند گفت: درک خطرات مرتبط با بروز بیماریهای جدی میتواند بر بکارگیری
بهینه از راهکارهای پیشگیرانه هدفمندتر تاثیر بگذارد.
بیماری قلبی عامل اصلی مرگ و میر زنان در آمریکاست که طبق برآوردها از هر چهار زن یک نفر بر
اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست میدهد و رقم مشابهی در استرالیا نیز مشاهده میشود.
این پزشکان برای ارزیابی اهمیت فاکتورهای خطرزای بیماریهای قلبی سوابق پزشکی ۳۰ هزار فرد ۲۲ تا ۹۰ ساله را در
فاصله سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۱ میلادی بررسی کردند.
همچنین آنها به ارزیابی بیماری قلبی ناشی از شاخص توده بدنی، عدم فعالیت بدنی، فشارخون بالا و مصرف سیگار پرداختند.
به گفته این متخصصان در مجموع کمتحرک بودن، بزرگترین عامل موثر در بروز بیماریهای قلبی در زنان بالای ۳۰ سال
است.
هر آنچه که باید زنان باید در مورد بیماری قلبی بدانند
زنان در مقایسه در مردان، با احتمال بیشتری ممکن است از بیماری قلبی بمیرند؛
زنان با احتمال دو برابر بیشتر در طول شش سال پس از حمله قلبی اول ممکن است
دچار حمله قلبی دوم شوند؛ و آنها به اندازه مردان پس از جراحی بایپس یا
آنژیوپلاستی بهبود پیدا نمیکنند. اما در مقابل زنان نسبت به مردان ۱۰ سال دیرتر دچار بیماری قلبی میشوند.
فعلا این ۵نکته را در مورد خطرات بیماری قلبی در زنان در نظر داشته باشید:
۱- کلسترول نامطلوب:
اثر کلسترول بالا در بیماری قلبی در زنان و مردان اندکی متفاوت است. میزان پایین کلسترول “خوب” HDL (زیر ۵۰ میلیگرم در دسیلیتر) نسبت به میزان بالای کلسترول “بد” LDL برای زنان خطرناکتر است، در حالیکه در مردان میزان بالای کلسترول بد مهمترین عامل خطر ساز مربوط به چربی خون در دچار شدن به بیماری قلبی است.
میزان چربی تریگلیسرید (بالای ۱۵۰ میلیگرم در دسیلیتر) نیز برای قلب زنان خطرساز است،به خصوص در زنانی که دور کمر آنها ۸۹ سانتیمتر یا بیشتر است.
میزان کل کلسترول اهمیت کمتری نسبت به شاخصی دارد که از تقسیم کردن کلسترول کل بر کلسترول HDL به دست میآید. نسبت مطلوب در زنان ۳.۲ است. خطر بیماری قلبی در زنان به میزان کلسترول غیر HDL آنها ( کلسترول کل منهای HDL) هم بستگی دارد، این عدد باید کمتر از ۱۳۰ میلیگرم در دسیلیتر باشد.
مشکلات بیماری قلبی در زنان
۲- نقش التهاب
کلسترول تنها شاخص خطر بیماری قلبی نیست. شواهد موجود نشان میدهد که التهاب هم در ایجاد پلاکهای شریانی مسدودکننده نقش دارد. امروزه به پروتئین واکنشی ِ C یا CRP – مادهای که در بدن در پاسخ به عفونت و التهاب ایجاد میشود، توجه زیاد شده است. اکنون یک آزمایش برای تعیین التهاب رگهای خونی وجود دارد که CRP با حساسیت بالا یا hsCRP نامیده میشود.
بررسیها نشان دادهاند که زنانی که hsCRP بالا دارند، با احتمال دو برابر بیشتر نسبت به افرادی کلسترول بد یا LDL بالا دارند، به علت حمله قلبی یا سکته مغزی میمیرند. و زنانی که میزان کلسترول LDL آنها طبیعی است، اما hsCRP آنها بالاست، در معرض خطر بیشتر حمله قلبی نسبت به افرادی هستند که LDL بالا و hsCRP پایین دارند.
در نتیجه چنین یافتههایی، آزمایش hsCRP در حال حاضر اغلب برای تخمین زدن احتمال حمله قلبی به کار میرود.
۳- کنترل فشار خون:
فشار خون بالا هم در زنان و هم در مدران به سلولهای پوشاننده جدار داخلی رگهای کورونری آسیب میرسانند و زمینه را برای ایجاد التهاب و ایجاد پلاک چربی فراهم میکنند.
میزان مطلوب فشار خون کمتر از ۱۲۰روی ۸۰ میلیمتر جیوه است. زنان تا سن ۵۵ سالگی نسبت به مردان با احتمال کمتری دچار فشارخون بالا میشوند. اما پس از آن، فشار خون زنان به طور معمول با سرعت بیشتری نسبت به مردان افزایش پیدا می کند،و تا ۷۰ سالگی حدود ۸۰ درصد زنان فشار خون بالا دارند.
عوارض بیماری قلبی در زنان
۴- نیاز به ورزش:
بیش از ۵۰ سال پژوهش نشان داده است که هر چه شما از لحاظ جسمی فعالتر باشید، خطر ابتلا به بیماری قلبی در شما کاهش مییابد.
در یک بررسی در زنان پس از سن یائسگی در خطر بیماری قلبی- عروقی، زنانی که آمادگی بدنی داشتند (میتوانستند با سرعت ۸ کیلومتر در ساعت به طور آهسته بدوند یا یک فعالیت جسمی معادل آن را انجام دهند) نسبت به افرادی که آمادگی بدنی نداشتند، – بدون توجه وزنشان- میزان کمتری از حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر به این علت داشتند.
۵- تفاوتها در علائم
هم زنان و هم مردان ممکن است دچار آنژین صدری شوند ک نشانه کلاسیک بیماری قلبی است، و باعث درد قفسه سینه، عرق سرد کردن، احساس تهوع و سایر علائم میشود. اما زنان با احتمال بیشتری ممکن است علائم بیماری قلبی به صورتی غیرمعمول گزارش دهند، مثل یک ناراحتی کلی، احساس فرسودگی، یا تنگ نفس که در هنگام استرس یا حین انجام کارهای معمول روزانه رخ میدهند
زنان همچنین با احتمال بیشتری ممکن است دچار “آنژین پرینزمتال” شوند، که معمولا در هنگام استراحت (معمولا در شب) رخ میدهد و ناشی از اسپاسم یا تنگشدن شریان کورونر است. هم در مردان و هم در زنان، احساس درد یا فشار در قفسه سینه اولین نشانه حمله قلبی است؛ درد بازو، درد شانه، و عرق کردن نیز شایع است و در هر دو جنس رخ میدهد. اما زنان با احتمال بیشتری ممکن است از خستگی، تهوع، کمردرد، سرگیجه و تپش قلب شکایت کنند.
ایسنا و همشهری انلاین