پنج شنبه, ۲۲ شهریور , ۱۴۰۳
درخواست تبلیغات

افراد دو قطبی بعضی اوقات بسیار جذاب می شوند

اشتراک:
افراد دو قطبی روانشناسی
افراد مبتلا به اختلال دو قطبی ثبات رفتاری ندارند و بین دو فاز افسردگی و شیدایی رفت و آمد می کند.

دوقطبی بودن یک بیماری ارثی است و احتمالا در خانواده فرد بیمار کسی مبتلا به این بیماری است. شروع این بیماری از سنین نوجوانی است و با بالا رفتن سن تشدید می شود و در بزرگسالی به اوج خود می رسد. از نشانه های بارز افراد دو قطبی افسردگی است که حتی گاهی با بیماری افسردگی اشتباه گرفته می شود.

افراد دو قطبی

در این بیماری شخص بین دو فاز افسردگی و شیدایی در نوسان است زمانی که شخص دچار افسردگی می‌شود دچار کاهش انرژی و خلق و مود می‌شود در حدی که ممکن است شخص ساعت‌ها و روزها نتواند از رختخواب بلند شود حتی برخی انقدر مودشان پایین می‌آید که قادر به دستشویی رفتن هم نیستند

یک متخصص روانشناسی سلامت با بیان اینکه افراد مبتلا به اختلال دو قطبی ثبات نداشته و مرتب از فاز افسردگی وارد فاز شیدایی شده و بعد این چرخه ادامه می‌یابد، گفت: این بیماری می‌تواند زمینه ژنتیک داشته یا اکتسابی باشد،‌ و معمولا این افراد بیماری خود را نمی‌پذیرند.

افراد دو قطبیچگونگی رفتار با افراد دو قطبی

دکتر فاطمه منفرد پویا درباره بیماری افراد دو قطبی اظهار کرد: در این بیماری شخص بین دو فاز افسردگی و شیدایی در نوسان است زمانی که شخص دچار افسردگی می‌شود دچار کاهش انرژی و خلق و مود می‌شود در حدی که ممکن است شخص ساعت‌ها و روزها نتواند از رختخواب بلند شود حتی برخی انقدر مودشان پایین می‌آید که قادر به دستشویی رفتن هم نیستند.

شخص دو قطبی بعد از طی دوره افسردگی وارد فاز شیدایی می‌شود، در این حالت فعالیت فرد بیش از اندازه شده و خانواده نمی‌توانند وی را کنترل کنند، فرد دوقطبی در حالت شیدایی می تواند شبانه‌روز حرکت و کار کند بدون اینکه خسته شود که این حالت فعالیت معمولی نیست.در حالت شیدایی فرد ممکن است دست به رفتارهای جنسی خطرناک و رفتارهای پرخاشگرانه شدید شود.

فاز شیدایی و افسردگی افراد دوقطبی

درحالت شیدایی سرعت فرد با دیگران همسان نبوده و وی تحمل هیچگونه سکون را ندارد، به عنوان مثال فرد شیدا تحمل فردی را که آهسته رانندگی می‌کند، نداشته و حتی ممکن است با وی دعوا کند، این فرد مرتکب ولخرجی زیاد و بدون عاقبت‌اندیشی می‌شود و به همین دلیل این افراد معاملات خطرناک وبدون فکرمی‌توانند انجام دهند، زیرا در این حالت سیستم منطق مغز یا قسمت پیش‌پیشانی آنها بسته می‌شود.

افراد دو قطبی در حالت افسردگی زیاد حساب و کتاب کرده و جزئی‌نگر می‌شوند برای اتفاقات گذشته خود را مقصر دانسته و عذاب وجدان و احساس گناه دارند در حالی‌که در فاز شیدایی از نظر وی همه مقصرند، همچنین این افراد در حالت شیدایی زیاد حرف می‌زنند و شاد هستند به نحوی که از نظر دیگران جذاب هستند.

منفرد پویا با تاکید براینکه خلق معمولا به صورت ژنتیک است و معمولا حالات خلقی در خانواده‌ فرد نیز وجود دارد، بیان کرد: در موارد بسیار زیادی افراد دچار خلق مختلط هستند یعنی فرد می‌تواند فعالیت زیادی کند، حرف بزند درحالی‌که دلیل این موارد بی‌قراری وی است به همین دلیل وی به ظاهر شاد است اما در باطن خلقی افسرده دارد.

اختلال دوقطبی می‌تواند سرشتی و ژنتیکی باشد و والدین یا اقوام درجه یک نیز به این اختلال دچار باشند، این اختلال همچنین می‌تواند به صورت رفتاری یا اکتسابی نیز در فرد بروز کند، مثلا اگر مادر خانواده دو قطبی باشد مرتب کار می‌کند و فرزند وی که سالم است و به اندازه وی توان ندارد از ترس سرزنش شدن برای تنبلی به کار بیش از حد توان خود می‌پردازد، در حالت افسردگی نیز وی نیاز به حمایت شدن بیش از حد را از فردی که به دلیل این بیماری مرتب تحت حمایت دیگران قرار دارد، می‌آموزد.

خصوصیت افراد دو قطبی

مبتلایان به اختلال دو قطبی ثبات ندارند و از خلق افسرده وارد فاز سرخوشی شده و بعد دوباره به فاز افسردگی پرت می‌شوند، برای ابتلا به دو قطبی باید هرکدام از دوره‌های شیدایی یا افسردگی حداقل یک هفته طول بکشد وحتی می‌تواند ۳ تا ۶ ماه هم ادامه داشته باشد بنابراین اگر فردی چند روز افسرده بود نمی‌توان گفت دچار این اختلال است.

خانواده‌هایی که با این افراد زندگی می‌کنند بیشتر پذیرای دوره افسردگی آنها هستند زیرا فرد در این فاز برای خانواده خطری ایجاد نمی‌کند اما در فاز شیدایی می‌تواند رفتارهای مخرب نشان داده و خطر اجتماعی برای خانواده ایجاد کند.

حالات رفتاری دو قطبی معمولا بعد از نوجوانی خود را نشان می‌دهد و تعداد مبتلایان به این اختلال در زن و مرد برابر است، این بیماران معمولا زمانی‌که به متخصص مراجعه می‌کنند به هیچ وجه خود بیماری‌اش را قبول نداشته و حتی صفات خود را نیکو می‌دانند مثلا در مورد معاملات خطرناک خود را فردی ریسک پذیر می‌دانند.

منفرد پویا با تاکید براینکه برای درمان این افراد باید از دارو درمانی در کنار رفتار درمانی استفاده کرد، گفت: رفتار درمانی در فاز افسردگی این افراد بهتر جواب می‌دهد و در این روش شناخت درمانی برای مقابله با افکار خودآیند منفی‌شان انجام می‌شود اما در زمان شیدایی خود را خوب می‌دانند و دیگران را مقصر می‌دانند لذا این روش تاثیرگذاری کمتری دارد.

استفاده از دارو برای کنترل مواد شیمیایی مغزآنان است که در هر دو حالت افسردگی و شیدایی توسط روانپزشک برای آنان تجویز می‌شود و بعد از کنترل مواد شیمیایی مغز روان درمانی موثر خواهد بود زیرا در غیر این‌صورت این افراد پزشک را نمی‌پذیرند.

بد نیست بدانید دو قطبی ها چگونه افرادی هستند؟

افراد دو قطبیویژگی های افراد دو قطبی

کارشناسان با بررسی بر روی نوجوانان و بزرگسالان مبتلا به اختلال دوقطبی دریافتند
بیش از ۶۰ درصد از آنها دچار سوء مصرف مواد مخدر و استفاده از سیگار هستند که
این باعث کند و بی اثر شدن روند درمانی در آنها می شود.

فرد مبتلا به این بیماری دچار نوسانات خلقی شدید است و دریک لحظه از حالت شاد و خوشحال به حالت ناراحت و عصبی تغییر می کند به همین علت نام این بیماری اختلال دو قطبی است، زیرا فرد به طور ناگهانی ۱۸۰ درجه تغییر در رفتار خود می دهد، تغییرات در خواب و بی خوابی های چند روزه یکی دیگر از علائم این بیماری است.

این بیماری دو فاز دارد در حالت شیدایی و خوشحالی غیر عادی فرد علائم زیر را دارد:

خوشحالی بیش از حد، امیدواری و هیجان بی حد و حصر

تحریک پذیر بودن، عصبانیت و داشتن رفتارهای خصمانه

بی قراری

تند و بلا انقطاع حرف زدن

افزایش انر‍‍ژی و بی نیازی به استراحت

بالا رفتن توان عاطفی و احساسات عاشقانه به نحوی خطرناک

مصرف مواد مخدر

در فاز حالت غمگین و ناراحت فرد علائم زیر را دارد:

غمگین بودن برای روزهای طولانی

از دست دادن انر‍ژی

احساس ناامیدی و بی ارزشی، ضعف اعتماد به نفس

مشکل برای تمرکز بر کارها

عدم توانایی تصمیم گیری

کج خلقی

نیاز به خواب و ساعت های زیاد را به حالت خواب به سر بردن

تغییرات در اشتها و بی اشتهایی شدید یا در عوض تمایل به خوردن بی حد و حصر
که منجربه اضافه وزن شدید می شود

داشتن افکار منفی و تمایل به خودکشی

اقدام به خود کشی

درمان بیماری افراد دو قطبی

برای درمان بیماری فرد حتماً باید تحت نظر متخصص قرار داشته باشد، معمولاً
برای درمان این اختلال از سه دسته دارو استفاده می شود: داروهای تثبیت کننده
خلق و خو، داروهای ضد روان پریشی و داروهای ضد افسردگی که می توانند بیماری فرد را کنترل کنند.

در برخی مواقع پزشک برای درمان و کنترل علائم از داروهای استفاده شده برای
درمان بیماری صرع نیز استفاده می کند، همچنین داروهای ضد روان پریشی حاوی
لیتیوم می توانند اثرات مفیدی بر روحیه بیمار بگذارند.

میگنا و خبرآنلاین

گردآوری:
اخبار مرتبط:
فیلم پرشین وی