آرامگاه ابن یمین فریومدی نگین استان سمنان
آرامگاه ابن یمین فریومدی کجاست
آرامگاه ابن یمین فریومدی , ابن یمین شاعر مشهور سده هشتم هجری است، ابن یمین دیوانی با ۱۵ هزار بیت دارد که از سبکهای قصیده، غزل، ترکیببند و قطعه در آن دیده میشود.
آرامگاه این شاعر نامدار در میامی سمنان واقعشده است.
این یمین فریومدی در سال ۶۸۵ هجری قمری در فریومد متولد شد.
او پدری ترک نژاد داشت و در زمان سلطان محمد خدابنده میزیست.
این یمین الفبا را از پدر آموخت و میتوان جرقه شاعر شدن او را از تلاشهای پدر دانست. پدر طغرانویسی و نگارش فرمانهای پادشاهان را بر عهده داشت، به همین دلیل ابن یمین هم راه پدر را ادامه داد و در سال ۷۴۲ منصب طغرانویسی خواجه علاءالدین محمد فریومدی را بر عهده گرفت.
سالهای اولیه زندگی شاعر ایرانی، در خراسان گذشت و در دوران جوانی به تبریز کوچ کرد و به غیاثالدین حمد بن رشیدالدین فضلالله وزیر پیوست. امیران خراسان در طول تاریخ کشمکشهای زیادی داشتهاند و ابن یمین تقریبا در تمام طول دوران حکومت حاکمان مختلف خراسان حضور داشت و شاهد دوران سختی خراسان بوده است.
تاریخچه ای از آرامگاه ابن یمین فریومدی
یکی از محبوبترین اشعار ابن یمین شعری است غافل از اینکه نام شاعر گرانقدر را بدانیم:
آنکس که بداند و بداند که بداند
اسب خرد از گنبد گردون بجهاند
آنکس که بداند و نداند که بداند
آگاه نمایید که بس خفته نماند
آنکس که نداند و بداند که نداند
لنگان خرک خویش به منزل برساند
آنکس که نداند و نداند که نداند
در جهل مرکب ابدالدهر بماند
از زندگینامه ابن یمین بگذریم، به آرامگاه او در خاک ایران میرسیم.
آرامگاه ابن یمین در ۱۰۵ کیلومتری شمال شرقی میامی و ۱۶۵ کیلومتری شهر شاهرود در انتهای روستای فریومد قرار دارد. میامی شرقیترین شهرستان استان سمنان است. روستای فریومد به دلیل قدمت تاریخی و ویژگیهای طبیعی، جاذبههای گردشگری بسیاری را در خود جایداده است.
این آرامگاه در ابتدا ساختمانی از خاک و خشت و در شرف ویرانی بود، اما بعدها در اثر پیگیریهای عبدالرفیع حقیقت، ساختمانی قابلتوجه و بسیار زیبا به شکل ششگوشه بنا شد. زوایای زیبای این بنا همانند گل بازشدهای است که قبر ششگوشه داخل آن مانند پرچم گل است. اطراف آرامگاه ابنیمین فضای سبزی است که توسط نردههای حفاظ اطراف محصور شده است.
سنگقبر دارای شش ضلع کوچک و بر روی آن مطالبی در خصوص این شاعر نوشته شده است.
محیط داخلی آرامگاه
کار مرمت این مجموعه تاریخی با احیای محوطه و فضای سبز مجموعه با کاشت بیش از ۳هزار گل و درختچه تزئینی، استحکامبخشی مقبره، اجرای نورپردازی طبق الگوی اولیه طرح آرامگاه، بندکشی جدارهها، تعویض آجرهای فرسوده و احیای چاه آب انجام شده است.
همگردی