فیلم پیر پسر از داستان تا حواشی و بازی بازیگران حسن پورشیرازی و حامد بهداد با لیلا حاتمی و بابک حمیدیان

لیلا حاتمی و حامد بهداد با وجود بازی زیبا و درخشش همواره در سینما این بار این حسن پورشیرازی بود که با درخشش خود مورد تحسین در ساخته جدید اکتای براهنی قرار گرفت. در ادامه عکس ها و داستان و بازیگران فیلم پیر پسر را در پرشین وی مشاهده کنید.
بازیگران فیلم پیر پسر
فیلم پیر پسر ساخته اکتای براهنی دومین ساخته این کارگردان است که با بازی درخشان حسن پورشیرازی لیلا حاتمی حامد بهداد در بخش خارج از مسابقه جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. بسیاری معتقدند این فیلم بهترین فیلم سال های اخیر سینمای ایران است.
در خلاصه داستان فیلم پیرپسر آمده است: این فیلم درباره دو برادر میانسال علی و رضا (حامد بهداد و محمد ولیزادگان) است که با پدر قلدر و زورگویشان، غلام (حسن پورشیرازی) زندگی میکنند و تحت فشار اقتصادی زیادی قرار دارند تا اینکه رعنا (لیلا حاتمی) وارد زندگیشان میشود…
جهانی که پیرپسر به تصویر می کشد، سرشار از نمادها و نشانه هایی است که بر سلطه سنت و مردسالاری تأکید دارند. فیلم از همان ابتدا مخاطب را وارد فضایی تیره و پرتنش میکند، جایی که شخصیت ها در جستوجوی عشق و معنا، گرفتار چرخهای از تقدیر محتوماند. تصویری که فیلم از جامعه ارائه میدهد، نه امیدی برای تغییر دارد و نه قهرمانی که بتواند این تاریکی را بشکند.
در عوض، فضایی پر از درگیریهای روانی، روابط فروپاشیده و عواطف سرکوبشده را نشان می دهد که در نهایت، همهچیز را به سوی تباهی میکشاند. روایت حسابشده، فیلمنامهای قوی، شخصیتپردازی دقیق و طراحی بصری منسجم، همگی نشان از مهارت کارگردان در خلق اثری تأثیرگذار دارد.
جوایز بین المللی
فیلم پیر پسر تاکنون موفق به کسب جوایز متعددی در جشنواره های بین المللی شده است. این اثر جایزه پرده بزرگ بهترین فیلم را از پنجاهوسومین جشنواره بینالمللی فیلم روتردام دریافت کرده و در جشنواره بین المللی فیلم ترانسیلوانیا نیز به دلیل اجرای درخشان بازیگرانش مورد تقدیر قرار گرفته است.
پیر پسر، عنوان بهترین فیلم بخش سینمای جهان را در جشنواره فیلم گالوی (ایرلند) بدست آورده و در جشنواره فیلم لندنبریز نیز جایزه بهترین فیلم داستانی را کسب نموده.
سومین جشنواره فیلم های ایرانی نیویورک از ۲۹ ژانویه تا ۶ فوریه (۱۰ تا ۱۸ بهمن) برگزار شد و در نهایت فیلم «پیر پسر» ساخته اکتای براهنی جایزه بهترین فیلم را به خود اختصاص داد و جایزه ویژه هیات داوران به «آشغال ها و عروسک ها» ساخته منیژه حکمت، تقدیر ویژه هیات داوران به لیلی فرهادپور برای بازی در فیلم «کیک محبوب من»، جایزه بهترین فیلم کوتاه به «شوهر ایران خانم» ساخته مرجان خسروی و جایزه تماشاگران به «علت مرگ: نامعلوم» ساخته علی زرنگار اعطا شدد.
بازیگران فیلم پیر پسر
فیلم سینمایی «پیرپسر» دومین فیلم سینمایی اکتای براهنی در مقام کارگردان است. او این اثر را با فیلمنامهای به قلم خود و با سرمایه گذاری ارسلان براهنی و امیرحسین عبدالهی جلوی دوربین برده است.
لیلا حاتمی، حامد بهداد، محمد ولیزادگان و حسن پورشیرازی بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند. همچنین محمدرضا داوودنژاد، رضا رویگری، فهیمه رحیمنیا و بابک حمیدیان، وحید قاضیزاهدی، علی رحیمی، هژیرسام احمدی، وحید رحمتی، شقایق فریادشیران، آرش آقابیک، مهسا باقری، میثم غنیزاده، مهری کاظمی، آذر محمدی، محمد برنجپور، غلامعلی رضایی، عباس پرنیانی در این فیلم نقشآفذینی کردهاند.
عوامل فیلم سینمایی «پیرپسر» بدین ترتیب است؛ مدیر فیلمبرداری: ادیب سبحانی، تدوین: رضا شهبازی و مشاور تدوین : هایده صفی یاری، طراح گریم: بابک اسکندری، طراح صحنه: آناهیتا تیموریان، طراح لباس: آزاده قوام، صدابردار: وحید مقدسی، صداگذار: احسان افشاریان، آهنگساز: حسام ناصری، عکاس: جواد جلالی، برنامهریز و دستیار اول کارگردان: علی جناب، منشی صحنه: گلنوش انتظامی و فائزه فرزام، مدیر تولید: وحید رحمتی و مهدی چراغی، مدیرتدارکات: محمدعزیزی، جلوه های ویژه میدانی: آرش آقابیک، جلوه های ویژه بصری: سینا قویدل، اصلاح رنگ و نور: فربد جلالی، استدیکم من؛ امیر کتب زاده، مستند پشت صحنه: علی اصغری و مهدی وثوقی، تهیه کننده اجرایی: حنیف سـروری.
صحبت های اکتای براهنی درباره فیلمش
اکتای براهنی گفت: از نمایش «پیرپسر» در جشنواره فیلم فجر خیلی هیجانزده هستم و دوست دارم مردم هم زودتر این فیلم را ببینند.
به گزارش ایسنا، کارگردان فیلم سینمایی «پیرپسر» که نمایش فیلمش در بخش ویژه جشنواره فیلم فجر مورد توجه قرار گرفته است با بیان این مطلب یادآور شد: ما بهمن سال ۹۸ پروانه ساخت گرفتیم. درست ده روز بعد، کرونا فراگیر شد و سینما حدود یک سال و نیم تعطیل بود. در نهایت سال ۱۴۰۰ فیلمبرداری را آغاز کردیم و در بهمن همان سال کار فیلمبرداری به پایان رسید.
وی خاطرنشان کرد:البته مراحل پستولید ما خیلی طول کشید چون زمان اصلی فیلم ۴ ساعت بود و تلاش برای کوتاه کردن آن زمانبر شد، با این حال در نهایت به زمان ۳ ساعته آن رسیدیم البته باز هم برای ارائه آن به این شکل تردید داشتیم پس به افراد مختلف فیلم را نشان دادیم مثلاً خانم صفییاری تدوینگر به من میگفتند باتوجهبه قصه فیلم نمیشود آن را زیر سه و ساعت و ربع بست، در نهایت به این نتیجه رسیدیم که با همین زمان به جشنواره ارائه بدهیم.
براهنی که در برنامه «کافه آپارات» با فریدون جیرانی گفتوگو میکرد، یادآور شد: اتفاق بدی که این بین رخ داد این بود که پرده سبزهای ما گم شد و ما مجبور شدیم آن را بازسازی کنیم و همین موضوع فرایند کار ما را سه چهار ماهی به عقب انداخت.
چون ما یک سری لوکیشنها را با کات بههمدوخته بودیم این شد که نمایش «پیرپسر» در ۱۴۰۲ در جشنواره روتردام اتفاق افتاد. البته ما پروانه نمایش بینالمللی برای نمایش فیلم نگرفتیم چون در دوران عجیبی بودیم، اتفاقات ۱۴۰۱ بهتازگی رخ داده بود و ارشاد هم مواضعی داشت با این حال برای اخذ پروانه نمایش حدود ۱۰ ماه تلاش کردیم درواقع پرونده فیلم باز نمیشد همین شد که گفتیم فیلم را به جشنواره فیلم فجر بدهیم تا نظرات هیات انتخاب این رویداد باعث شود پرونده فیلم بالا بیاید و درباره اش صحبت کنند.
درخشش بازیگران فیلم پیر پسر
این کارگردان اظهار کرد: ما درست قبل از اتفاقات که برای هلی کوپتر رییس جمهور اسبق در اردیبهشت ماه افتاد، برای گرفتن پروانه نمایش اقدام کردیم. باتوجهبه اینکه زمان فیلم ۳ ساعت و ۱۰ دقیقه است حتی دفاتر پخش هم نمیدانستند باید با «پیرپسر» چه کنند.
آقای سعید خانی و آقای ساداتیان به عنوان مدیران دفاتر پخش که فیلم را دیدند گفتند میشود اکران کرد ولی راضی کردن سینماداران بسیار مشکل است. حتی برخی به ما پیشنهاد کردند «پیرپسر» را در قالب یک سریال ۶ قسمته در بیاوریم و آن را در شبکه نمایش خانگی عرضه کنیم.
وی ادامه داد: من این پیشنهاد را نپذیرفتم و گفتم بهتر است پرونده فیلم باز شود البته دیگر قضیه جشنواره فیلم فجر پیش آمد و متولیان فجر اعلام کردند آنهایی که قبلاً فیلم هایشان به جشنوارهها رفته یا مشکلات ممیزی دارند درخواست بدهند تا بررسی کنیم.
این درواقع بک دعوت همگانی بود. ناگفته نماند که همین امسال در بخش مسابقه ۱۰ فیلم داشتیم که پیش از نمایش در فجر در جشنوارههای دیگر حضور پیدا کرده بودند یا فیلمی داشتیم که پروانه ساخت ویدئویی داشت. درواقع گاهی قوانین آییننامه برای برخی از افراد جابهجا میشود!
این کارگردان با اشاره به اقتباس از آثار داستایوفسکی گفت: بهطورکلی با داستانهای داستایوفسکی از زمان نوجوانی آشنا شده بودم البته این به اصرار پدرم بود مثلاً گاهی من را مجبور میکرد روزی ۵۰ صفحه کتاب بخوانم که خیلی سخت بود ضمن اینکه شبها درباره محتوای کتابها از من سوال میپرسید.
گفتگویی اکتای براهنی و فریدون جیرانی
براهنی بیان کرد: من در «پیرپسر» راه داستایوفسکی را نرفتم سعی کردم آن راهی را بروم که داستایوفسکی برای نوشتن چنین داستانی برای خود به کار برده است چون اگر عین به عین پیش میرفتم نمیشد. از سوی دیگر ما ۱۵۰ سال اختلاف زمانی با هم داریم.
این را هم باید بگویم که اقتباسهای این چنینی ۲ فاز دارند یکی اینکه ما بخواهیم آن را موبهمو بسازیم دیگری اینکه بهگونهای بسازیم که اگر داستایوفسکی امروز در تهران بود و میخواست قصه یک فرزند، برادر و پدر را بنویسد آن قصه به چه شکل در میآمد؟
حتی در دوران پستمدرن معتقدند متنها در هنگام ساخت باید زیر سوال بروند و ارزیابی مجدد صورت بگیرد و حتی با آن مخالفت شود ولی من یک راه بینابینی انتخاب کردم و به نظرم میشد اقتباسش کرد.
این کارگردان در پاسخ به فریدون جیرانی که گفت فیلم فضای روسی دارد، توضیح داد: بیشترین اشراف من روی ادبیات روسیه است در چند سال اخیر روی متنهای شکسپیر هم خیلی کار کردهام مثلاً در جشنواره نوتردام می گفتند علاوه بر داشتن فضای داستایوفسکی در فیلم روابط آن هم به شکل متنهای شکسپیر درآمده است.
وی گفت: فیلمبردار این اثر ادیب سبحانی بود که پیشازاین در «لتیان»، «شب، داخلی، دیوار» کار کرده بود و در حال حاضر مشغول فیلمبرداری فیلم سعید روستایی با عنوان «زن و بچه» است.
براهنی خاطرنشان کرد: این فیلم از چند جشنواره برای من جوایزی به ارمغان آورد که برخی از آنها مهم هم بود اما من همان زمان هم باز به فکر مردم داخل بودم و بیشتر دوست دارم بازخوردهای آنها را ببینم حتی وقتی به من میگویند تو فیلمساز روشنفکری هستی یکجوری میشوم چون میخواهم مردم در آثارم باشند من طرفدار فیلمهایی هستم که این بین قرار میگیرند.
درخشش حسن پورشیرازی درباره بازیگران فیلم پیر پسر
در این فیلم حامد بهداد، لیلا حاتمی، محمد ولیزادگان و حسن پورشیرازی به عنوان بازیگران اصلی حضور دارند. همچنین محمدرضا داوودنژاد، فهیمه رحیمنیا، رضا رویگری، علی رحیمی، میثم غنیزاده، مهسا باقری، مهری کاظمی، هژیرسام احمدی و وحید رحمتی نیز در این اثر نقشآفرینی کردهاند.
در «پیر پسر»، روایت خشونت و سرکوب در قالب یک خانواده شکل میگیرد؛ خانوادهای که در آن، پدر مستبد، غلام (با بازی شگفتانگیز حسن پورشیرازی)، بهواسطه سالها شکست اجتماعی و ناتوانی در دستیابی به جایگاه اجتماعی مطلوب خود، تنها با زور و تحقیر میکوشد اقتدار خود را حفظ کند.
اما شخصیت غلام، نه تنها نمایانگر استبداد خانوادگی است بلکه استعارهای است از نسلی که به زوال رسیده و حاضر به پذیرش تغییر نیست. از سوی دیگر، دو پسرش، علی (با هنرنمایی بینظیر حامد بهداد) و رضا (محمد ولیزادگان) با واکنشهای متفاوت خود، در حال دست و پنجه نرم کردن با این فشار روانی و فیزیکی هستند.
علی در سکوت خود، ترسی عمیق و درونی را به نمایش میگذارد، در حالی که رضا در نوسان میان انکار پدر و اشتیاق به تأیید او، دچار بحران هویتی است.
یکی از مهمترین نکات درباره پیرپسر، واکنش پرشور مخاطبان به آن است. سکوت سالن در طول فیلم و تشویق ممتد در پایان، نشان میدهد که فیلم توانسته تأثیری عمیق بر تماشاگران بگذارد.
این اثر سه ساعته، برخلاف انتظار، هرگز خسته کننده نمی شود و با ریتم مناسب و روایت نفسگیر، مخاطب را تا پایان با خود همراه میکند. در حالی که برخی انتظار نداشتند اکتای براهنی پس از پل خواب بتواند چنین اثری خلق کند، او با پیرپسر استانداردهای تازهای را در سینمای ایران به نمایش گذاشته و اثری ارائه داده که بهراحتی نمیتوان از آن عبور کرد.
شخصیت پردازی عمیق و روانشناختی
یکی از برجسته ترین جنبه های این فیلم، شخصیتپردازی عمیق آن است که به جای تکیه بر دیالوگ های طولانی و مستقیم، بیشتر بر زبان بدن و سکوتهای معنا دار تأکید دارد.
در فیلم، کوچک ترین اشارههای رفتاری و حرکات شخصیت ها، نظیر قدم های سنگین غلام، نگاههای پر از درد علی و حالتهای عصبی رضا، گواهی بر تنشهای درونی و روانی است که در هر کدام از آنها جریان دارد. این شیوه، فیلم را به یک تجربه بصری و روانشناختی تبدیل کرده است که تماشاگر را به درون روان شخصیت ها می برد.
پایانی تراژیک با تصاویر نمادین
فیلم در نهایت با نمایش تصاویری نمادین، خصوصاً تابلوی نادر شاه افشار در جنگ کرنال، بر مفاهیم عمیق خود تأکید می کند. این تابلو که تصویری از تاریخ خونین را یادآوری میکند، به نوعی اشاره به فرایند تکرار ستم در تاریخ بشری است، ستمی که در زندگی شخصیتها نیز تکرار میشود. غلام، هم چون بسیاری از پادشاهان تاریخ، فرزندان خود را قربانی جاهطلبیهای شخصی و سرکوب می کند.
گفتنی است ساختارهای سنتی و مردسالارانه در این فیلم به چالش کشیده می شوند و شخصیت ها به نوعی گرفتار در دامی هستند که خودشان بر پا کرده اند. خانه ای که زمانی نمادی از اصالت و منزلت بود، حالا تبدیل به یک مخروبه است که با دیوارهایش، تاریخ سوخته و آرزوهای مرده نسل های گذشته را حفظ کرده است.
فیلیموشات , ایسنا , فرارو , روزیاتو , نماشا , خبرانلاین