سریال پوریای ولی به قلم مسعود جعفری جوزانی از بازیگران تا زمان پخش و حواشی
به تازگی رئیس صدا و سیما در خبری درباره ساخت سریال پوریای ولی اعلام کرده است که قرارداد پیش تولید این مجموعه به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی به زودی امضا می شود. در ادامه جزئیات ساخت سریال پوریای ولی را در پرشین وی مشاهده کنید.
سریال پوریای ولی
مسعود جعفری جوزانی سال ها پیش، زمانی که فیلمنامه سریال «پوریای ولی» را می نوشت، فکرش را هم نمی کرد که این سریال چندین سال زمین بماند.
به گفته خودش آن سال ها آنقدر مدیری از رفت و مدیری آمد که پروژه «پوریای ولی» از سال ۸۷ این چنین روی زمین مانده است؛ با این وجود این پروژه نه تنها برای او تمام شده نیست که ساخت و نمایش آن از تلویزیون یکی از آرزوهایش است و البته در این مسیر مدیران صداوسیما هم با او هم نظر هستند اما به یک شرط: تامین بودجه.
به گزارش ایسنا، مسعود جعفری جوزانی پس از سریال عظیم و تاریخی «در چشم باد» که ساختش بیش از پنج سال زمان برد، سودای ساخت سریال «پوریای ولی» را در سر دارد.
با این همه او پنج سال قبل بود که کتاب فیلمنامه «پوریای ولی» را منتشر و در عین حال عنوان کرد که «پوریای ولی» نه تنها برای او تمام شده نیست، بلکه ساخت و نمایش آن یکی از آرزوهایش است؛ «به گمان من، انتشار هر فیلمنامه ای نه تنها به ساخت آن لطمه وارد نمی کند بلکه مردم را کنجکاو به دیدن فیلم هم خواهد کرد.»
پوریای ولی کیست؟
مجموعه تلویزیونی «پوریای ولی» حکایت زندگی پرفراز و نشیب پهلوان محمود خوارزمی ملقب به پوریای ولی است که در فرهنگ ایرانی ـ اسلامی نامی پرآوازه دارد. این مجموعه بر اساس نیاز امروز جامعه و نسل حاضر طراحی شده بود تا یک الگوی مناسب روز از این پهلوان تاریخی ارائه دهد.
بارها خبر آغاز پیش تولید این سریال رسانه ای شده و تا چند قدمی ساخت هم رسیده است اما هر بار به دلیلی با بن بست مواجهه شده است. به نحوی که حتی جعفری جوزانی زمانی به ساخت پوریای ولی در شبکه نمایش خانگی فکر کرد تا به هر نحوی که شده امکان تماشای سرنوشت این قهرمان ایرانی برای مردم فراهم شود.
چرا جعفری جوزانی «پوریای ولی» را انتخاب کرد؟
مسعود جعفری جوزانی در سال ۹۷ در زمان نقد و بررسی کتابش «پوریای ولی» گفته بود: «ادعای نویسندگی نداشتم و ندارم. من فیلمساز هستم اما گاهی چاره ای نیست و باید کاری را شروع کرد.
اصل این پروژه در سال ۱۳۷۱ کلید خورد و به خاطر دارم که ۹۰ صفحه درباره این موضوع نوشتم. من فکر میکنم که در آن زمان بهترین وقت برای ساخت این پروژه بود و ما نیز به همین ضرورت کار را آغاز کردیم.
در آن زمان تازه خون شهدا خشک شده بود و دوره به سخره گرفتن اخلاق و انسانیت از سوی برخی به یک باره کلید خورد؛ در همین زمان ما تصمیم گرفتیم «پوریای ولی» را بسازیم تا شاید بتوانیم جلوی این روند تغییر را بگیریم.»
ماجرای ساخته نشدن سریال پوریای ولی در تلویزیون
جعفری جوزانی «پوریای ولی» را از سال ۱۳۷۲ یا ۱۳۷۳ آغاز کرد. اول این کار را به صورت فیلمنامه برای یک فیلم سینمایی نوشتند و در نهایت جعفری جوزانی این پروژه را با محمدعلی نجفی و بعد از سفری که به ترکمنستان داشت، آغاز کرد.
اما به گفته او پروژه ۶- ۷ ماه خوابید و وقتی به مسئول وقت مراجعه کرد به نتیجه مشخصی نرسیدند و پروژه تا سال ۸۷ خوابید. جعفری جوزانی گفته بود در آن سال ها روزی آقای ضرغامی من را به صدا و سیما فرا خواند و قرار شد که کار را آغاز کند اما مدیری رفت و مدیری آمد و مجددا پروژه روی زمین ماند.
کارگردان سریال ماندگار «در چشم باد» در توضیح دلایل ساخته نشدن این سریال نیز این چنین گفته بود: «این فیلمنامه، الف ویژه تصویب شد، قرارداد تولید آن بسته شد، کد اقتصادی دادند، مقدار زیادی پول برای ساخت آن خرج شد، با هنرپیشهها برای بازی حرف زده شد، حتی بعضی قراردادهای مقدماتی نوشته شد.
طراحی لباس و بخشهایی از صحنه انجام شد. اما یک مدیر تلویزیون رفت و یک نفر دیگر به جای او آمد و اولین کار بزرگی که انجام داد جلوی ساخته شدن این پروژه را گرفت.»
ساختن سریال پوریای ولی
چندی پیش مسعود جعفری جوزانی کارگردان سینما و تلویزیون در مصاحبه ای با خبرگزاری مهر اعلام کرد که علی رغم پیگیری های زیاد از طرف مهدی نقویان رئیس سیما فیلم و تماس های مکرر از طرف پیمان جبلی رئیس صدا و سیما هنوز تکلیف پروژه الف ویژه «پوریای ولی» مشخص نیست.
فیلمنامه سریال «پوریای ولی» جزو آثاری است که حدود ۲۰ سال است که توسط جعفری جوزانی نوشته شده و در صدا و سیما آماده است. با این حال در همه این سال ها امکان تولید و حتی پیش تولید این سریال فراهم نشده بود.
در یکی دو سال اخیر رئیس صدا و سیما و تیم جدید او برای ساخت این سریال پیگیری کردهاند اما به گفته جعفری جوزانی این پیگیری ها به هیچ نتیجه مشخصی نرسیده بوده و حالا مدتی بعد از مصاحبه جورانی، جبلی از قرارداد پیش تولید این سریال خبر داده است.
صحبت های رئیس صداوسیما
رئیس صداوسیما در متنی که در صفحه شخصی خود قرار داده، خبر داده است که «پس از طرح دغدغه بجای استاد جعفری جوزانی تا ۲ هفته آینده قرارداد پیش تولید سریال «پوریای ولی» امضا خواهد شد.»
وی در ادامه متن آورده است: من با آقای جعفری جوزانی صحبت کردم و کارهای نهایی سازی قرارداد فیلمنامه سریال «پوریای ولی» انجام شده است. به نظر میآید که در آینده بسیار نزدیک، یک یا دو هفته آینده قرارداد پیش تولید هم با تهیه کننده ای که متولی ساخت این کار میشود امضا خواهد شد.
جبلی در بخش دیگر نوشته است: اگر چه سریال «پوریای ولی» سریال فاخر و تاریخی نسبتاً باهزینه بالا است اما ما تصمیممان این است که این کار را در کنار چند کار پر هزینه دیگر که الان در دست تولید داریم مثل «سلمان فارسی» و «حضرت موسی (ع)» شروع کنیم و در سال های آینده بتوانیم این سریال را به مرحله پخش هم برسانیم.
جوزانی سال ۷۳ فیلمنامه را نوشته و به تلویزیون داده است، اما آنطور که گفته تا سال ۸۷ هیچ خبری از ساخت این سریال نشد. در زمان ریاست عزت الله ضرغامی در تلویزیون او پیشنهاد ساخت پوریای ولی را به جوزانی می دهد، اما با عوض شدن او باز هم پروژه روی زمین ماند.
در حالی که به گفته جوزانی هزینه زیادی برای آن شده بود، بعضی از بازیگران قراردادهایشان را بسته بودند و حتی طراحی لباس هم انجام گرفته بود.
خرداد ماه سال گذشته هم مدیران تلویزیون در باره این سریال صحبت کرده بودند و امیدوار بودند، سریال ساخته شود. اما باز هم اتفاقی نیفتاد. مسئله اصلی بودجه سریال های الف ویژه بود که تلویزیون توان تأمین آن را ندارد.
با تمام این تفاصیل رئیس سیما فیلم خبر داده که این سریال به زودی وارد مرحله پیش تولید می شود و اظهار امیدواری کرده پس از آن هم وارد مرحله تولید شود.
هنوز بازیگران سریال پوریای ولی انتخاب نشده
جوزانی درباره بازیگر نقش دوران پیری «پوریای ولی» متذکر شد: هنوز بازیگر خاصی را انتخاب نکردهایم، اما این انتخاب بستگی به توانایی فردی دارد که در نهایت نقش جوانی این پهلوان را بازی میکند. اینکه او بتواند از عهده نقش دوران پیری او نیز برآید در انتخاب ما بسیار تأثیرگذار است.
کارگردان «شیر سنگی» درباره فیلمنامه و لوکیشنهای سریال «پوریای ولی» بیان کرد: فیلمنامه این سریال حدود ۸۰۰صفحه است که بسیار دقیق به دوره های مختلف زندگی این پهلوان می پردازد.
ما در این فیلمنامه کاراکترهای تاریخی خیلی خوبی داریم که به عنوان مثال می توان از مربی پوریای ولی، خواجه نصیرالدین طوسی و سعدی شیرازی اشاره کرد. هم چنین یکی از کاراکترهای ویژه این سریال پهلوان آواره است که از کاراکترهای جذاب این سریال خواهد بود.
وی افزود: لوکیشن های این سریال در ایران، هندوستان، چین، تاجیکستان و مغولستان تصویربرداری می شود که به عنوان مثال سکانس های مربوط به جنگ فیل ها را در هندوستان تصویربرداری می کنیم.
جعفری جوزانی گفت: ما حدود ۲۰۰۰دقیقه تصویر برداری داریم که همه این ها نیازمند این است که هر چه زودتر بتوانیم این پروژه را کلید بزنیم.
ایسنا , مهر , جام جم آنلاین , همشهری آنلاین , اینستاگرام