سرای زیبای مشیر
شهر شیراز بازارهای تاریخی متعددی را در بافت تاریخی خود جای داده است. یکی از مشهورترین بازارهای تاریخی شهر شیراز که در مجاورت بازار وکیل قرار گرفته است بازار زیبای مشیر است. بازار مشیر که با نام سرای مشیر یا سرای گلشن نیز شناخته می شود سرای مشیر را در پرشین وی ببینید.
سرای مشیر
سرای مشیر یا سرای گلشن از آثار دوره قاجاریه در شیراز است که در انتهای جنوبی بازار وکیل در گوشه شرقی آن قرار گرفته است.این سرا که دارای طرح و نقشه ای دایره ای (هشت گوش) است، توسط میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک احداث شده است.سر در ورودی سرای مشیر، دارای دو طبقه کاشی کاری شده است ودر زیر آن کتیبه ای کاشی کاری شده با زمینه لاجوردی و خط نستعلیق عبارت سرای گلشن بنای مرحمت پناه حاجی میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک شیرازی را نشان می دهد.
حجره های طبقه یا اشکوب اول، تودرتو می باشد و به وسیله راهرویی به حیاط متصل می شوند. این حجره ها دارای درهای چوبی منبت و مشبکی هستند که از چوب ساج ساخته شده اند.
در وسط حیاط حوض بزرگ هشت ضلعی ای قرار دارد که لبه و پاشویه آن از سنگ های مختلف یکپارچه ساخته شده است و در آن سه فواره وجود دارد.در چهار طرف این حوض، باغچه هایی وجود دارد .
بازار مشیر
کف پوش سرای مشیر، قطعات کوچک سنگ است. در ضلع شرقی و غربی حیاط، مغازه ها و راهروهایی وجود دارد که در مغازه ها همگی ارسی های چوبیاست که با شیشه های رنگی تزیین شده است.معماری این بنا، برگرفته از معماری کاروانسراهای صفوی است.در زمان پهلوی به دستور فرح دیبا، کاشی های ریخته و درک های فرسوده و شکسته این بنا مرمت شد.
این بنا با رنگ زرد و طرح های گلدانی معرف سبک اختلاط است که در زمان قاجاریه رایج شده بود.سازمان میراث فرهنگی، این بنا را در سال ۱۳۴۷ ه.ش . با شماره ۴۲۴ به ثبت تاریخی رسانید.
واژه بازار بسیار کهن است و به معنی محل خریدوفروش و عرضه کالاست. این واژه ایرانی به زبان برخی از سرزمینهایی که با ایران تبادلات بازرگانی داشتند، مانند سرزمینهای عربی، ترکی، عثمانی و برخی از کشورهای اروپایی، راه یافته است. در زبان فارسی بازار بهعنوان اسم مکان به معنی محل خریدوفروش کالاست و با وجود آنکه این واژه امروزه بیشتر درباره بازارهای دائمی، اصلی و قدیمی شهرهای کهن و تاریخی به کار میرود، در گذشته گاه بهصورت ساده و گاه با پیشوند یا پسوندهایی به معنی مکان خریدوفروش بهطور مطلق بوده است.
بازارهای قدیمی شیراز
اکثر شهرهای ایرانی دارای راسته بازارهایی هستند که هرکدام کالاهای شهر خود را در آن مکان خریدوفروش میکنند و بهاندازه وسعت بازار یا محل قرارگیری آنها میزان تبادلات کالا وسعت متفاوتی را خواهد داشت.همیشه بازارها، عضو جداییناپذیر فرهنگ مردمی در طول تاریخ بودهاند. محل قرارگیری مغازهها، ورودی، پیشخوانها، سبک معماری و اجناسی که در انواع بازارها فروخته میشود، اطلاعات جامعی از حالوهوای زمان خود را در اختیارعلاقهمندان قرار میدهد. در این میان باید جایگاه با ارزشی برای بازار قدیمی سرای مشیر شیراز در نظر گرفت.
سرای مشیر از جاذبه های گردشگری استان فارس در شیراز است و در تقاطع خیابان لطفعلی خان زند و طالقانی، بهسمت بازار وکیل قرار دارد. برای دسترسی به سرای مشیر، بهترین و مرسومترین راه رفتن به بازار وکیل و سپس باز کردن مسیرتان بهسمت این مکان است. این بازار در واقع در مسیر پرگردشگر شاهچراغ و بازار، مسجد و حمام وکیل قرار دارد. بنابراین بعد از رسیدن به شیراز کافی است که تنها به نقشه شهر نگاهی بیندازید تا مسیرتان برای رسیدن به سرای مشیر مشخص شود. اگر اهل پیادهروی باشید، از پایانه زیارتی حرم شاهچراغ تا این بازار راه زیادی نخواهد بود
آکا – الی گشت