شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
درخواست تبلیغات

بازار سنتی و قدیمی بروجرد ؛ معرفی بزرگترین بازار شهر بروجرد

اشتراک:
بازار بزرگ گردشگری
معرفی تاریخچه و معماری بازار بزرگ و سنتی شهر زیبای بروجرد و بخش های مختلف بازار بروجرد که شامل راسته ها، کاروانسرا و... می باشد.

بازار بروجرد از بازارهای سنتی و قدیمی ایران است. این بازار در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی و تاریخی ایران ثبت شد. نام بازار بروجرد در بین مردم محلی به عنوان راسا بازار معروف است. این بازار شامل کاروانسرا، مسجد و حمام است. بازار بروجرد در خیابان خیام این شهر قرار دارد. در قسمت زیر به معرفی بازار بزرگ بروجرد پرداخته ایم. برای افزایش اطلاعاتتان در این زمینه در پرشین وی همراه ما باشید.

بازار بزرگ بروجرد

معرفی بازار سنتی و قدیمی شهر زیبای بروجرد.

راسته مسگرانراسته مسگران بازار بروجرد

معرفی بازار تاریخی بروجرد

از شهرستان های استان لرستان می توان به شهرستان بروجرد اشاره کرد که یکی از قدیمی ترین و مهم ترین شهرستان های آن محسوب می شود. این شهرستان از شمال به شهرستان های ملایر و نهاوند، از مغرب به شهرستان های خرم آباد، از جنوب به شهرستان های دورود و خرم آباد و از مشرق به شهرستان های سربند محدود می شود. این منطقه از تاریخی غنی برخوردار است و نام آن به صورت های وروگرد، بروگرد و وروجرد ضبط شده است.

در این شهر می توانید جاذبه های گردشگری متعددی را پیدا کرد که یکی از آنها بازار بزرگ بروجرد به شمار می رود. بازار بزرگ بروجرد یکی از مهمترین بخش های اقتصادی شهر بروجرد به شمار می رود که در قسمت تاریخی این شهر قرار دارد. تاریخ دقیق این بازار به درستی مشخص نیست ولی ساختار فعلی آن در دوران قاجار بنا شده است. حسام السلطنه شاهزاده قاجاری مقر حکومت ولایت خوزستان و لرستان را در بروجرد قرار داد و بناهای زیادی در آن ساخت که راسته بازار بروجرد از آن جمله است. این بازار در بین اهالی شهر با نام بازار راسا، که کوتاه شده و عا میانه راسته است، شهرت دارد.

تاریخچه بازار قدیمی بروجرد

تاریخ دقیق این بازار مشخص نیست اما ساختار فعلی بازار بروجرد در دوره قاجاریه طرحریزی و ساخته شده‌است. حسام السلطنه شاهزاده قاجاری مقر حکومت ولایت خوزستان و لرستان را در بروجرد قرار داد و بناهای زیادی در آن ساخت که راسته بازار بروجرد از آن جمله است. این بازار به مرور بافت تاریخی خود را از دست داده و امروزه علاوه بر مشاغل جدید، مغازه‌ها و پاساژهای متعددی در آن ساخته شده که عاری از هنر معماری هستند.

سابقه بازار بزرگ و قدیمی بروجرد احتمالاً به اولین دوره‌های شکل گیری شهر بر می گردد. بخش اعظمی از راستای اصلی سر پوشیده آن در دهه‌های ۲۰ و ۳۰ به علت‌های مختلف از جمله احداث خیابان، آتش سوزی و همچنین متعاقب آن در دوران جنگ ایران و عراق بر اثر بمباران از بین رفته‌است و بجز چند راسته فرعی و حدود ۶ سرای تجاری مابقی نوساز هستند. با این وجود بازار به همان شکل سابق و حرف و پیشه‌های مختلف کارکرد خود را حفظ نموده است.

راسته فرش فروشانتصاویری از بازار بزرگ بروجرد

معماری بازار سنتی

این بازار مشتمل بر راسته بازارها، کاروانسراها و مراکز جانبی مانند حمام و مسجد است. راسته بازارها عمدتاً به مشاغل خاص اختصاص دارند و با همان نام شناخته می‌شوند مانند بازار مسگرها، بازار علافها، بازار زرگرها و بازار چلنگرها. کاروانسراها در دوران قاجار و پهلوی ساخته شده‌اند و عمدتاً با ورودیهای متعدد به راسته بازارها و دیگر سراهای مجاور متصل می‌شوند. برخی از این کاروانسراها به لحاظ معماری ارزشمند هستند از جمله کاروانسرای حافظیه.از جمله این سراهای قدیمی می‌توان به سرای حافظی، سرای قیصریه، سرای وحدتی و سرای نیک نژاد اشاره کرد.

سرای حافظی در کنار راسته اصلی بازار قدیم بروجرد واقع شده و از ساخته‌های دوره قاجاریه می‌باشد . بنا دارای سه در ورودی در شرق،غرب و جنوب می‌باشد که به صورت دو طبقه ساخته شده و دارای حیاط مرکزی،انبار و محل بارانداز می‌باشد. دکانهای طبقه اول همه به صورت طاق تویزه یا طاق آهنگ هستند و فضاهای طبقه دوم که از طریق چند راه پله در دالانهای ورودی امکان‌پذیر است یا تیرهای چوبی و به صورت سقف مسطح است که از یک ایوان با ستونهای چوبی در جلو و مشرف بر حیاط و دکانهای در پشت آن می‌باشد .

بخش های مختلف بازار

این بازار که در گذشته ساختاری سنتی داشت، هم اکنون بافت تاریخی خود را از دست داده است و بخش های مختلفی مثل پاساژها و مجتمع های تجاری به آن اضافه شده اند. این بازار شامل راسته بازارها، کاروانسراها و مراکز جانبی مانند حمام و مسجد می شود. راسته های بازار عمدتا به مشاغل خاص اختصاص دارند و با همان نام شناخته می‌شوند مانند بازار مسگرها، بازار علافها، بازار زرگرها و بازار چلنگرها.  سراهای مختلفی در این بازار وجود دارد که برخی از آنها سرای حافظی، سرای قیصریه، سرای وحدتی و سرای نیک نژاد هستند.

یهودیان در این بازار راسته نسبتا بزرگی دارند و بیشتر به عمده‌فروشی یا پارچه‌فروشی مشغولند. از آنجایی که این بازار بسیار بزرگ است طیف وسیعی از شغل ها در آن وجود دارد که از میان آنها می توان به گیوه‌دوزی، کفش‌فروشی و کفاشی، جوراب بافی (ساخت رویه گیوه‌های قدیمی)، عمده‌فروشی موادغذایی و مایحتاج خانه و نیز پشم‌فروشی اشاره کرد.

ویژگی های بازار بروجرد

علیرغم تغییرات شدید در سبک زندگی مردم، هنوز ردپای بسیاری از مشاغل سنتی در این بازار دیده می‌شود و عده ای به تولید محصولات سنتی مانند گیوه و جوراب، نخ و ریسمان، ظروف مسی و پارچه‌های سنتی مشغولند. محصولات تولیدی اینان بیشتر به مصرف روستائیان و عشایر کوچرو می‌رسد.

بازار بزرگ بروجردبازار سنتی و قدیمی بروجرد

نحوه دسترسی به بازار بروجرد

همانطور که از نام این بازار مشخص است، در شهر بروجرد قرار دارد به همین خاطر برای دیدار از آن باید راهی شهر بروجرد شوید. برای رفتن به بروجرد می توانید از اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس بروجرد را به صورت آنلاین تهیه کنید و به این شهر سفر کنید. این بازار در خیابان خیام این شهر قرار دارد برای رفتن به آنجا می توانید از وسایل نقلیه عمومی مثل اتوبوس و تاکسی استفاده کنید.

ثبت بازار بروجرد در فهرصت آثار تاریخی

این بازار سنتی به عنوان یک اثر تاریخی به شماره ۳۲۷۲۲ در سال ۹۸ در فهرست آثار تاریخی به ثبت رسیده و هرگونه دخل و تصرف یا اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود برابر مواد ۵۵۸ لغایت ۵۶۹ از کتاب پنجم قانون مجازات‌های اسلامی جرم محسوب می‌شود.

ویکی پدیا , مستر بلیط , ایرنا

گردآوری:
اخبار مرتبط:
فیلم پرشین وی
آرون گروپ
آرون گروپس