دعای جوشن کبیر ؛ خواص و شرایط دعای جوشن کبیر برای حاجت

دعای جوشن کبیر یکی از دعاهای مهم و پراهمیت در میان شیعیان است که شامل صد فصل میشود و هر فصل آن ده نام از نامهای الهی را دربر میگیرد. این دعا به نقل از پیامبر اسلام(ص) و از طریق حضرت سیدالساجدین(ع) روایت شده است. جبرئیل(ع) این دعا را به پیامبر اسلام(ص) در یکی از غزوات داده بود تا به عنوان امان برای او و امت وی باشد. با ما همراه باشید.
دعای جوشن کبیر
جوشن کبیر دعایی منقول از پیامبر اکرم(ص) در ۱۰۰ بند، حاوی ۱۰۰۱ نام و صفت خداوند است. این دعا را جبرئیل به پیامبر اسلام(ص) در یکی از جنگها برای در امان بودن از آسیبهای جنگ آموزش داد.
این دعا را کفعمی در المصباح و البلد الامین نقل کرده و علامه مجلسی در بحار الانوار و شیخ عباس قمی نیز در مفاتیح الجنان به نقل از کفعمی ذکر کردهاند.
در روایات برای این دعا فضیلتهای متعددی ذکر شده است؛ از جمله در امان خدا بودن. در برخی روایات به نوشتن این دعا بر روی کفن سفارش شده است. علامه مجلسی در زاد المعاد، براساس برخی روایات، خواندن این دعا را از اعمال شبهای قدر ذکر کرده است.
چرا دعای جوشن کبیر به این نام معروف است
دعای جوشن کبیر به این نام معروف است زیرا در یکی از جنگها، پیامبر اسلام(ص) زره سنگینی به نام جوشن بر تن داشت که برای او سنگین و آزاردهنده بود. در این شرایط، جبرئیل(ع) به پیامبر اکرم(ص) نازل شد و این دعا را به او تعلیم داد تا به جای زره، این دعا به عنوان امان و حرز برای او و امتش باشد. نام «جوشن کبیر» به معنای زره بزرگ است و به طولانی بودن دعا و همچنین به بزرگی و سنگین بودن زره اشاره دارد. این دعا به عنوان یک زره معنوی در برابر آسیبها و بلاها شناخته شده است.
خواص و شرایط دعای جوشن کبیر برای حاجت
حفاظت الهی و برآوردن حاجات: دعای جوشن کبیر به عنوان یک زره معنوی برای حفاظت در برابر مشکلات و بلاها شناخته شده است. خواندن این دعا به حل مشکلات و برآوردن حاجات کمک میکند.
شرایط ختم: برای ختم دعای جوشن کبیر، باید شبها با وضو و طهارت، دو رکعت نماز حاجت خوانده و سپس دعا را با حال تضرع بخوانید. در پایان هر بند، ذکر خاصی باید گفته شود.
حاجتهای خاص: هر بند از دعای جوشن کبیر برای حاجتهای خاصی مناسب است. برای مثال:
بند ۱: برای افزایش روزی
بند ۲: برای رهایی از مهلکه
بند ۳: برای مقابله با دشمن
بند ۲۴: برای ثروت و بخت بلند
بند ۲۵: برای حفظ ایمان.
روش ختم بندها: برای ختم هر بند، باید ۴۱ روز، هر روز ۷ مرتبه خوانده شود.
فضیلتهای کلی: خواندن دعای جوشن کبیر در ماه رمضان و شبهای قدر توصیه شده است. این دعا نه تنها به برآوردن حاجات کمک میکند، بلکه باعث افزایش معنویت و آرامش قلبی نیز میشود.
جوشن کبیر از دعاهای مشهور و رایج میان شیعیان ایران است و معمولاً در مراسم شبهای قدر به صورت گروهی خوانده میشود.
شرحهایی بر دعای جوشن کبیر نوشته شده که مشهورترین آنها شرح ملا هادی سبزواری به نام شرح الاسماء است.
جایگاه و فضیلت دعای جوشن کبیر
جوشن کبیر از دعاهای مشهور میان شیعیان به ویژه شیعیان ایران است که غالباً در شبهای قدر به صورت گروهی و فردی در مساجد و تکایا خوانده میشود.
بنا بر روایتی، هر کس دعای جوشن کبیر را هنگام خروج از خانه بخواند، خدا او را حفظ میکند و ثواب بسیار به او میدهد و هرکس آن را بر کفنش بنویسد از عذاب قبر مصون میماند و هرکس آن را اول ماه رمضان بخواند، خدا به او درک فضیلت شب قدر را روزی میدهد و هر کس آن را سهبار در این ماه بخواند، در طول زندگیاش در امان خدا قرار میگیرد و بهشت بر او واجب و آتش جهنم، حرام میشود. از امام حسین(ع) نقل شده که امام علی(ع) به او وصیت کرد که این دعا را حفظ کند و آن را بر کفن او بنویسد و به دیگران نیز تعلیم دهد.
به گفته علامه مجلسی در زاد المعاد، در برخی روایات نقل شده که این دعا در شبهای قدر، ۱۹، ۲۱ و شب بیست و سوم رمضان خوانده شود. شیخ عباس قمی در مفاتیحالجنان نیز به پیروی از علامه مجلسی، خواندن این دعا را یکی از اعمال شبهای قدر ذکر کرده است.
دعای جوشن کبیر ( استاد فرهمند )
ماجرای نزول دعا
فراز ۲۸ دعای جوشن کبیر
یا عِمَادَ مَنْ لا عِمَادَ لَهُ یا سَنَدَ مَنْ لا سَنَدَ لَهُ یا ذُخْرَ مَنْ لا ذُخْرَ لَهُ یا حِرْزَ مَنْ لا حِرْزَ لَهُ یا غِیاثَ مَنْ لا غِیاثَ لَهُ یا فَخْرَ مَنْ لا فَخْرَ لَهُ یا عِزَّ مَنْ لا عِزَّ لَهُ یا مُعِینَ مَنْ لا مُعِینَ لَهُ یا أَنِیسَ مَنْ لا أَنِیسَ لَهُ یا أَمَانَ مَنْ لا أَمَانَ لَهُ
ای تکیهگاه آنکه تکیهگاه ندارد، ای پشتیبان آنکه پشتیبانی ندارد، ای اندوخته آنکه اندوختهای ندارد، ای پناه آنکه پناهی ندارد، ای فریادرس آنکه فریادرسی ندارد، ای افتخار آنکه افتخاری ندارد، ای عزّت آنکه عزّتی ندارد، ای مددرسان آنکه مددی ندارد، ای همدم آنکه همدمی ندارد، ای ایمنیبخش آنکه ایمنی ندارد
امام سجاد(ع) از پدرش امام حسین(ع) و او از امام علی(ع) نقل کرده است که در یکی از جنگها (جنگ احد[۶])، پیامبر(ص) زرهی سنگین پوشیده بود و گرمای شدید هوا و گرمای زره جسمش را اذیت میکرد و توان پیامبر را گرفته بود. جبرئیل نازل شد و ضمن رساندن سلام خدا بر پیامبر(ص) گفت: «این زره را از بدنت بیرون بیاور و به جای آن این دعا را بخوان که برای تو و امت تو امان است…». علت نامگذاری این دعا به جوشن کبیر (به معنای زره بزرگ) نیز همین است؛ البته این ماجرا در منابع تاریخی نقل نشده است.
دعای جرا کفعمی در المصباح و البلد الامین و علامه مجلسی در بحار الانوار و شیخ عباس قمی نیز در مفاتیح الجنا به نقل از کفعمی نقل کردهاند.
تکرار بعضی صفات
شش صفت از صفات خداوند در این دعا دوبار تکرار شدهاند: «یا من لم یتخذ صاحبهً و لا ولدا» در بندهای ۶۲ و ۸۴، «یا نافع» در بندهای ۹ و ۳۲، «یا من هو بمن رجاه کریم» در بندهای ۱۸ و ۹۶، «یا من هو بمن عصاه حلیم» در بندهای ۱۸ و ۹۶، «یا من فضله عمیم» در بندهای ۴۸ و ۹۸، «یا انیس من لا انیس له» در بندهای ۲۸ و ۵۹. و احتمالا این تکرارها ناشی از اشتباهات و تصحیفهایی است که توسط نسخهبرداران نخستین رخ داده و در اسناد بعدی نیز تکرار شده است.
افزون بر این گاه یک نام یا صفت با چند تعبیر نزدیک به هم در این دعا ذکر شده است. همانند: «یا طبیب القلوب»، «یا طبیب»، «یا نعم الطبیب»، «یا طبیبنا»، و «یا طبیب من لا طبیب له». و یا صفت علم که با تعابیر «یا علیم»، «یا عالم الخَفیّات»، «یا من هو عالم بکل شئ»، «یا من هو بکل شئ علیم»، «یا عالم السر»، «یا عالم»، «یا عالماً لا یجهل»، «یا اعلمَ من کل علیم»، و چندین تعبیر دیگر در این دعا مورد اشاره قرار گرفته است.
محتوا و ثواب
این دعا ۱۰۰ بند دارد و هر بند حاوی ۱۰ اسم از اسمهای خداست، به جز بند ۵۵ که یازده اسم خداوند در آن آمدهاست؛ بنابراین، در مجموع، این دعا حاوی ۱۰۰۱ اسم خداوند است
در پایان هر بند، این عبارت خوانده میشود: «سبْحانک یا لا اله الاّ انْت الْغوْث الْغوْث خلّصْنا من النّار یا ربّ ».
جوشن کبیر از دعاهای رایجی است که شیعیان ایران در شبهای قدر به صورت گروهی و فردی میخوانند.
بنا بر روایت، هر کس این دعا را هنگام خروج از خانه بخواند، خدا او را حفظ میکند و ثواب بسیار به او میدهد و هرکس آن را بر کفنش بنویسد از عذاب قبر مصون میماند و هرکس آن را اول ماه رمضان بخواند، خدا به او درک فضیلت شب قدر را روزی میدهد و هر کس آن را سهبار در این ماه بخواند، در طول زندگیاش در امان خدا قرار میگیرد
در کتاب زاد المعاد در ابتدای هر فصل، خاصیتی برای آن بیان شدهاست، مثلاً بند ۳ برای وسعت روزی، بند ۲۴ برای نورانی شدن قلب، بند ۳۹ برای رفع فقر.
ویکی شیعه، ویکی پدیا