بیوگرافی کوروش یغمایی پدر موسیقی راک ایران ؛ از ازدواج تا آثار و خداحافظی

گیتار ساز اصلی خواننده محبوب ایرانی است که به سلطان راک مشهور می باشد و پاولین کازوبون کارگردان و خبرنگار برجسته موسیقی به وی لقب آفریننده افسانه ای داده است. در ادامه عکس ها و بیوگرافی کوروش یغمایی را در پرشین وی مشاهده کنید.
بیوگرافی کوروش یغمایی
کوروش یغمایی، خواننده، ترانهسرا، آهنگساز، و تهیهکننده موسیقی ایرانی، متولد ۳ دسامبر ۱۹۴۶ در شاهرود و بزرگ شده در تهران، از پدر و مادری زرتشتی، در عرصه موسیقی شناختهشده است.
او که عناوینی چون «پدرخوانده سایکدلیک راک ایرانی» و «سلطان راک» را به خود اختصاص داده، از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی فعالیت هنری خود را آغاز کرده است.
خواننده آواز، آهنگساز، تنظیمکننده ترانه، و نوازنده سازهای گیتار و سنتور و مهمتر از همه، بنیانگذار موسیقی راک در ایران، همگی در یک هنرمند جمع شده که نامش کوروش یغمایی است.
شاید در میان نسل امروزیها شماری اندک پیدا شوند که تنها نام این هنرمند را از بزرگترها شنیده باشند، اما برای بخش پرجمعیت نسل امروز، جای درنگ دارد که پس از چهل سال دوری یک خواننده راک از عرصه رسانهای و عمومی کشور، ترانههای این هنرمند از نوار کاست به CD و از آنجا به DVD و سپس به فلش مموری، منتقل میشود!
زیرا ارزش صدای این خواننده، به شیوهای است که با وجود تحولات تکنولوژی در برشهای تاریخی، اصالت هنر او برای نسلهای دیروز وامروز به سان آثار دیرین کلاسیک، همچنان پا برجا و استوار مانده است.
زندگی شخصی خواننده مشهور ایرانی
او در ۲۰سالگی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج سه فرزند به نامهای کاوه یغمایی، کامیل و ساتگین هستند که هر سه قدم در راه پدر گذاشتند.
کاوه یغمایی فرزند کوروش یغمایی متولد ۲۱ آذر ۱۳۴۷ در تهران خواننده، نوازنده، تنظیمکننده و آهنگساز راک ایرانی است . کاوه برای پیگیری موسیقی روز دنیا و همچنین ایجاد همکاری با موزیسینهای بینالمللی ایران را ترک کرد. او پس از آن در ونکوور کانادا اقامت گزید. او الان در ونکوور کانادا زندگی میکند و دارای دو فرزند به نام آنیکا یغمایی و ورونیکا یغمایی هست
کوروش یغمایی از نوازندگان و خوانندگان ایرانی است که پس از انقلاب ۱۳۵۷ از ایران خارج نشد و در کنار خانواده اش زندگ را سپری می کند.
بیوگرافی کوروش یغمایی و اولین سازش
کوروش خردسال، به نوای موسیقی توجه بیشتری نشان میدهد تا آنجا که والدین او، این روی آوری را جدی میگیرند. پس، کوروش، زیستن در کودکی را، با سنتور میآغازد.
هرچند که پدر هنردوست، این ساز را با دستهای کوچک فرزندش، آشنا میکند، اما کوروش، پس از چندی، به سمت ساز گیتار تمایل بیشتری نشان میدهد و با ذوقی که در نواختن گیتار در کامش مینشیند همه توان خود را برای فراگیری تام این ساز مدرن به کار میبرد. او سالهای جوانی، تا بهانهای دست میدهد، پدر را از ژرفای جانش ستایش میکند و او را «چراغ راه» خود خطاب میکند حتی قطعهای زیبا، از سر سپاس، تقدیمش میکند.
وروش یغمایی از سن ۱۰ سالگی، در سال ۱۳۳۵، با نواختن سنتور که هدیهای از پدرش بود، به فعالیت موسیقی پرداخت. در کمتر از ۵ سال، او به مراحل درخشانی در نوازندگی سنتور رسید و مهارتهای برجستهای در این زمینه به دست آورد.
از سن ۱۵ سالگی، کوروش گیتار را به عنوان ساز مورد علاقهاش انتخاب کرد. وی در سن ۱۸ سالگی گروه موسیقی راک به نام “اینسترومنتال” را تأسیس کرد و به عنوان سرپرست و نوازنده در آن مشغول شد.
شروع حرفه ای پدر راک ایران
در ادامه بیوگرافی کوروش یغمایی او کار جدی خود در موسیقی را در سن ۱۸ سالگی آغاز میکند؛ او با ایجاد یک گروه راک اینسترومنتال که عنصر کلام در آن نقشی ندارد، در گام نخست، تنها دوست دارد بنوازد. او بر پایه خلاقیت در نواختن ساز، شیوه خاصی در خود میپرورد.
در میان بچههای دانشگاه، به عنوان یک گیتاریست راک، خوانده میشود. به او لقب پنجه طلایی میدهند و در طی تحصیل در دانشگاه ملی آن زمان، تا اخذ کارشناسی درس جامعهشناسی، همواره مسئولیت گروه راک دانشگاه به عهده اوست. بطور نمونه در رقابتهای دانشجویی ایران که در دانشگاه شیراز برپا میشود بالاترین رتبه را برای دانشگاه خود به ارمغان میآورد.
به گواهی اهل نظر و بنا به استناد کارشناسان اروپایی و آمریکایی، کوروش یغمایی، به تنهایی بنیانگذار موسیقی راک در ایران است و همراه با پیشگامان راک در جهان، همچون گروههای «رولینگ استونز» (rolling stones) و «بیتلز» (beatles) و چند حلقه نام آور دیگر، این سبک مدرن را در ایران، قدرتمندانه پیش میبرد. با تکیه بر همین پیشینه روشن است که او را «پدر راک ایران» لقب داده اند.
در واقع این هنرمند پویا، با بهره گیری از ملودیهای غربی، گیتار را به عنوان پایه کار، در آهنگسازی قرار میدهد و رنگمایهای با هویت ایرانی به آن میافزاید. کوروش به همین نیز بسنده نمیکند بلکه با نبوغ و پشتکار خود میتواند راک ایرانی را در عرصه جهانی به اثبات رساند. به این معنا که او موفق میشود جذابیت راک ایرانی را به گوش و جان مخاطبان بین المللی هم برساند.
بیوگرافی کوروش یغمایی و گام مهم وی در راه موسیقی
کوروش میخواهد گام بعدی استادان را استوارتر از پیش، بردارد. اگر نواهایی، چون «الهه ناز»، «مرا ببوس»، «سیمین بری»، «توای پری کجایی»، «گلنار» و «مهتاب»، الفبای جهانی شدن را خواندند حالا کوروش قصد دارد با نواختن گیتار خود ترانه هایش را کنار پنجرهای بخواند که صدایش را عابران دنیا بشنوند. موفقیت او بدانجا میرسد که آوازه موسیقی راک ایرانی از شامه وطنی فراتر میرود.
زیرا وقتی کار، علمی پیش برود باید شاهد شد که به محض پخش آن صدا، یک شنونده بیگانه که راک را میشناسد با کشش درونی، به سمت این طنین آشنا و ملودیک کشیده شود اثری که اکنون داعیه آنرادارد با امضای ایرانی، خود را در جهان مطرح کند و در عمل نیز چنین میشود.
قطعه شعری از مهدی اخوان لنگرودی به دست کوروش میرسد و این بمب موسیقی در سال ۱۳۴۸ خورشیدی، با ساخته شدن ترانه «گل یخ» در جهان صدا میکند! و سلیقههای سخت پسند آمریکایی و اروپایی را شیفته خود میکند بطوری که به محض شنیدن این آوای پارسی نمیتوانند نسبت به آن اثر، بی تفاوت بمانند و از آن تجلیل نکنند.
هویت های قومی ایران در اثار خواننده راک
در ادامه بیوگرافی کوروش یغمایی حکایتیهایی هم دارد که ریشه در چهارگوشه وطن دارد. دلبستگی به اقوام دیرینی که بر پهنه این خاک، سامانه دارند همه، در ترانههای فولکوریک او موج میزند تا از رازهای دورادور مام میهن نوا سر دهد.
موضوع اینست که هنرمند خوش صدای راک، به هویتهای قومی ایران عشق میورزد و در آلبومهای «دیار» و «آرایش خورشید»، با حال و هوای مکتب موسیقایی خود، به چند گوشه از آن آواهای محلی سفر کرده است.
در سال ۲۰۰۹ میلادی، کمپانی Now Again آلبومی به نام زنجیر خودت را بباف (Forge Your Own Chains) را در آمریکا منتشر کرد که شامل پانزده قطعه از موسیقیدانان راک سالهای ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۴ میلادی است.
در این آلبوم ترانهٔ «حجم خالی» از کوروش یغمایی تنها نمایندهٔ خاورمیانه است. انتشار این آلبوم آغازی برای کشف دوباره کوروش در مغرب زمین است. این گزینش برای نخستینبار انگیزهٔ ثبت پژوهشی موسیقی مدرن ایران و ورود رسمی آن به گسترهٔ موسیقی جهانی تلقی میشود.
در سال ۲۰۱۰ میلادی جشنوارهٔ معتبر موزیک RedBull که در لندن برگزار میشود کوروش یغمایی را برای سخنرانی، دریافت جایزه و اجرای موزیک دعوت کرد. منش کوروش زبانزد نوباوگان موسیقی ست.
او یا از برادر و فرزندان با استعداد خویش کمک میگیرد تا در گروهش، ایده بدهند و خوش بنوازند تا ترانه هایش زیباتر شوند یا کمک میکند تا دوستان هنرمندی، چون فریدون فروغی با آهنگ و تنظیم او بهترین آثار را عرضه کند.
بیوگرافی کوروش یغمایی و بازگشت او بعد از ۱۷ سال
در همین سال هاست که تنفسی پدید میآید تا کوروش پس از ۱۷ سالی که از انقلاب گذشته است در کار موسیقی و خواندن آواز، آلبومهای سیب نقرهای، ماه و پلنگ، کابوس، آرایش خورشید و تفنگ دسته نقره و هم چنین موسیقی متن فیلم گرگهای گرسنه را بدون بهرهمندی از استودیوی حرفهای و حتی ابزار کافی برای ضبط ترانهها به بازار عرضه میکند
که این آثار سرفصلی دوباره برای تداوم حیات موزیک مدرن در ایران میشود. در آلبوم سیب نقرهای که بیشتر قطعات آن را شاعر دردآشنا، حسین منزوی سروده، ترانهای وجود دارد که شاید بتوان گفت که موقعیت خاکستری این هنرمند به درستی ترسیم شده است
وقتی کوروش یغمایی پس از مدتی، با موانعی دولتی در پخش آثارش روبرو میشود شکیبایی میورزد. او نمیخواهد متوقف شود؛ آلبوم جدیدی کارمی کند تا به بازار عرضه کند. رفتار با او در این سالها زیبا نبوده. اتفاق فرخندهای رخ میدهد؛ یک کمپانی پرآوازه در آمریکا میپذیرد که پس از سالها سرگردانی، پخش آلبوم را درجهان به عهده گیرد.
طبق آماری سر انگشتی، این هنرمند به عشق و نام وطنش، ایران، شاید فراتر از همقطاران خود. ترانه خوانده باشد. ترانه هایی، چون «زاده مهر» و همچنین «وطن»، گواهان صادق عرق میهنی اوست که در روح و روانش، چون رودی خروشان، جریان دارد. بطور آشکار میتوان، علاقه باطنی هر کسی را در پندار و کردارش جستجو کرد و در یک هنرمند، میبایست به سراغ آثارش رفت.
توجه باشگاه های فوتبال اروپایی به آهنگ معروف
توجه باشگاههای فوتبال اروپایی به آهنگ معروف “گل یخ” با صدای کوروش یغمایی نشان میدهد که این آهنگ به شدت در فضای ورزشی جهانی رواج یافته است. باشگاههای بزرگی مانند منچستر سیتی، لیورپول، رم و اینترمیلان از این آهنگ در مراسمها و ویدیوهای خود استفاده کردهاند.
ترانه «گل یخ» کوروش یغمایی در اینستاگرام باشگاه منچسترسیتی
همچنین در سال ۱۴۰۳ پست باشگاه یوونتوس و اینتر با اهنگ معروف کوروش یغمایی خواننده نامدار ایرانی در جهان ترند شده است. استفاده از این آهنگ نه تنها به افزایش شناخت کوروش یغمایی در سطح بینالمللی کمک کرده است، بلکه نشان از اهمیت و تأثیر موسیقی در محیطهای ورزشی و جلب انرژی و احساسات مخاطبان دارد.
پست باشگاه یوونتوس با اهنگ معروف کوروش یغمایی خواننده نامدار ایرانی
بیوگرافی کوروش یغمایی و خداحافظی وی از دنیای موسیقی
وی در روز یکشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۲، خداحافظی کوروش یغمایی از دنیای موسیقی رخ داد و وی در صفحه اینستاگرامش نوشت: «از آنجا که برای گذر از این کوره راه سنگلاخ و دشوار برای سربلندی فرهنگ کشورم و هویت پرشکوه و ورجاوند ایران عزیزم ، با نداشتن حتا کمترین امکانات ، آنچه که در توان داشته را به کار گرفته ام ،
به آگاهی یاران مهربانم می رسانم که با پخش دو آلبوم (یاغی) و (پلاک ۴۴) که به زودی از طریق کمپانی Now Again Records از آمریکا پخش خواهد شد ، از کار در زمینه موزیک کنارهگیری می کنم. البته رابطه من با موزیک که از کودکی آغاز شده است ناگسستنی است و کارهای ناتمامی دارم که در صورت تمام شدن با شما در میان خواهم گذاشت.»
در ادامه بیوگرافی کوروش یغمایی او به عنوان یکی از پیشگامان موسیقی راک ایران و جهان شناخته میشود. آثارش، نه تنها نمایانگر یک استعداد فرهنگی بینظیر است، بلکه به عنوان نمادی از تلاش برای ادغام بین عناصر فرهنگی شرق و غرب نیز شناخته می شود.
آلبومهای کوروش یغمایی
گل یخ
پرنده مهاجر (سل ۱)
سل ۲(بههمراه فریدون فروغی)
آرایش خورشید
سیب نقرهای
ماه و پلنگ
کابوس
تفنگ دسته نقره
بازگشت از لبه پرتگاه (سیدی اول و سیدی دوم)
مَلِک جمشید
تکآهنگها
شب یلدا
راه گم کرده
نوروز
زاده مهر
قهره افیون
فاجعه
آهنگسازی و تنظیم برای خوانندهها
عارف بهترین بهانه
ویگن حرم
ویگن خانهٔ غم
فریدون فروغی کوچه شهر دل
فریدون فروغی قوزک پا
امیر رسایی خار
کاوه یغمایی یادش بخیر
کاوه یغمایی زخمی
موسیقی فیلم
گرگهای گرسنه
فرارو , رکنا , رویداد ایران , شرق