مجله اینترنتی پرشین وی؛ سبک زندگی، سرگرمی و خانواده
تبلیغات
امروز:
حقوق و جزا

جرایم منافی عفت عمومی: مجازات‌ها و قوانین مربوطه در ایران

جرایم منافی عفت عمومی: مجازات‌ها و قوانین مربوطه در ایران

جرایم منافی عفت عمومی به رفتارهایی اطلاق می‌شود که نظم و اخلاق جامعه را خدشه‌دار کرده و با موازین شرعی و قانونی مغایرت دارند. این جرایم، که در قانون مجازات اسلامی به تفصیل به آن‌ها پرداخته شده است، طیف وسیعی از اعمال را در بر می‌گیرند و هدف اصلی از جرم‌انگاری آن‌ها، حفظ سلامت روانی و اجتماعی جامعه و جلوگیری از گسترش فساد است. درک این قوانین برای شهروندان امری ضروری است تا از تبعات حقوقی ناخواسته در امان بمانند.

قانونگذار در مواد مختلف قانون مجازات اسلامی، به ویژه از ماده ۶۳۷ تا ۶۴۱، به تعریف و تعیین مجازات برای انواع جرایم منافی عفت عمومی پرداخته است. این مواد، حدود و ثغور رفتارهای مجرمانه را مشخص کرده و برای هر کدام، مجازات‌های متناسبی از قبیل شلاق، حبس و جزای نقدی در نظر گرفته است. در ادامه به تشریح دقیق این مواد و مصادیق آن‌ها خواهیم پرداخت.

به گزارش پرشین وی ، جرایم منافی عفت عمومی یکی از حساس‌ترین موضوعات در نظام حقوقی هر کشوری است که با هدف حفظ ارزش‌های اخلاقی و اجتماعی مورد توجه قرار می‌گیرد.

ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی: روابط نامشروع غیر از زنا

بر اساس ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، هرگاه زن و مردی که بین آن‌ها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عملی منافی عفت غیر از زنا شوند، به مجازات شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد. این مجازات در صورتی که عمل با عنف و اکراه صورت گرفته باشد، تنها شامل اکراه کننده خواهد شد. این ماده به صراحت اعمالی چون تقبیل (بوسیدن) و مضاجعه (هم‌بستر شدن بدون دخول) را در بر می‌گیرد و نشان‌دهنده رویکرد سختگیرانه قانونگذار در قبال روابط خارج از چارچوب ازدواج است.

در این زمینه، دادستان یا مدعی‌العموم می‌تواند بر اساس قانون مجازات اسلامی، شخصاً در جرایم علیه عفت عمومی ورود کرده و اقدامات قانونی لازم را انجام دهد. این اختیار به منظور حفظ نظم عمومی و پیشگیری از وقوع جرایم بیشتر به وی اعطا شده است.

ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی: تظاهر به اعمال حرام در انظار عمومی

ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی به موضوع تظاهر به اعمال حرام در انظار و اماکن عمومی و معابر می‌پردازد. طبق این ماده، هر کس علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید، علاوه بر کیفر عمل، به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم می‌گردد. حتی اگر مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نباشد، اما عفت عمومی را جریحه‌دار نماید، باز هم مشمول همین مجازات خواهد شد.

این ماده تأکید بر اهمیت حفظ حریم عمومی و جلوگیری از هتک حرمت آن دارد. اعمالی مانند نمایش علنی رفتارهای خلاف شئونات اخلاقی، حتی اگر به خودی خود جرم نباشند، در صورت جریحه‌دار کردن عفت عمومی، قابل مجازات هستند.

نوع جرممجازات مقرر در قانون
روابط نامشروع غیر از زنا (ماده ۶۳۷)شلاق تا ۹۹ ضربه
تظاهر به عمل حرام در انظار عمومی (ماده ۶۳۸)حبس ۱۰ روز تا ۲ ماه یا شلاق تا ۷۴ ضربه
دایر کردن مرکز فساد و فحشا (ماده ۶۳۹)حبس ۱ تا ۱۰ سال
انتشار یا نگهداری اشیاء منافی عفت (ماده ۶۴۰)حبس ۳ ماه تا ۱ سال، جزای نقدی و شلاق تا ۷۴ ضربه
مزاحمت تلفنی (ماده ۶۴۱)حبس ۱ تا ۶ ماه

ماده ۶۳۹ قانون مجازات اسلامی: دایر کردن مرکز فساد و فحشا

ماده ۶۳۹ قانون مجازات اسلامی به طور ویژه به موضوع تأسیس و اداره مراکز فساد و فحشا می‌پردازد. طبق این ماده، افرادی که مرکز فساد یا فحشا دایر یا اداره کنند، به حبس از یک تا ده سال محکوم می‌شوند. در مورد بند “الف” این ماده، علاوه بر مجازات حبس، محل مربوطه نیز به طور موقت و با نظر دادگاه پلمب خواهد شد. همچنین، کسانی که مردم را به فساد یا فحشا تشویق نموده یا موجبات آن را فراهم نمایند، مشمول این ماده قرار می‌گیرند.

این ماده نشان‌دهنده عزم جدی قانونگذار برای مقابله با سازمان‌یافتگی جرایم منافی عفت و جلوگیری از گسترش شبکه‌های فساد است.

ماده ۶۴۰ قانون مجازات اسلامی: نگهداری، توزیع و نمایش اشیاء منافی عفت

ماده ۶۴۰ قانون مجازات اسلامی به طیف وسیعی از اعمال مرتبط با اشیاء و محتویات منافی عفت می‌پردازد. طبق این ماده، اشخاصی که نوشته، طرح، گراور، نقاشی، تصاویر، مطبوعات، اعلانات، علایم، فیلم، نوار، سینما و یا به طور کلی هر چیز که عفت و اخلاق عمومی را جریحه‌دار نماید، برای تجارت یا توزیع به نمایش و معرض انظار عمومی گذارند، بسازند یا برای تجارت و توزیع نگاه دارند، به حبس از سه ماه تا یک سال و جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا شش میلیون ریال و تا (۷۴) ضربه شلاق یا به یک یا دو مجازات مذکور محکوم خواهند شد.

این ماده همچنین شامل کسانی می‌شود که اشیاء مذکور را به منظور اهداف فوق شخصاً یا به وسیله دیگری وارد یا صادر کنند، یا متصدی یا واسطه تجارت و یا هر قسم معامله دیگر شوند، یا از کرایه دادن آن‌ها تحصیل مال نمایند. همچنین، هر کس اشیاء فوق را به نحوی از انحاء منتشر نماید یا آن‌ها را به معرض انظار عمومی بگذارد، مشمول این ماده خواهد بود. حتی معرفی محل به دست آوردن این اشیاء یا تشویق به معامله آن‌ها نیز جرم محسوب می‌شود.

تبصره‌های این ماده استثنائاتی را نیز در بر می‌گیرد؛ مفاد این ماده شامل اشیایی که با رعایت موازین شرعی و برای مقاصد علمی یا هر مصلحت حلال عقلایی دیگر تهیه، خرید و فروش و مورد استفاده متعارف علمی قرار می‌گیرند، نخواهد شد. اشیاء مذکور نیز ضبط و محو آثار شده و جهت استفاده لازم به دستگاه دولتی ذی‌ربط تحویل می‌گردد.

📌 نکته مهم: در نظر داشته باشید که تبصره ماده ۶۴۰ قانون مجازات اسلامی، استثنائاتی را برای اشیایی که با رعایت موازین شرعی و برای مقاصد علمی یا مصلحت عقلایی تهیه و استفاده می‌شوند، در نظر گرفته است. این امر نشان‌دهنده تفکیک بین محتوای مضر و محتوای علمی یا آموزشی است.

“قانونگذار با وضع این مواد، تلاش کرده است تا از ارزش‌های اخلاقی و نظم عمومی جامعه در برابر آسیب‌های ناشی از انتشار و ترویج محتویات منافی عفت محافظت کند.”

ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی: مزاحمت تلفنی

ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی به موضوع مزاحمت از طریق تلفن یا سایر دستگاه‌های مخابراتی می‌پردازد. طبق این ماده، هرگاه کسی به وسیله تلفن یا دستگاه‌های مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت نماید، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، مرتکب به حبس از یک تا شش ماه محکوم خواهد شد. این ماده به منظور حفظ آرامش و آسایش افراد در فضای ارتباطات الکترونیکی وضع شده است.

سوالات متداول

❓ سوال اول: منظور از “عمل منافی عفت” در قانون مجازات اسلامی چیست؟

✅ منظور از عمل منافی عفت، رفتارهایی است که برخلاف شئونات اخلاقی و عرف جامعه بوده و عفت عمومی را جریحه‌دار می‌کند. مواردی مانند بوسیدن، در آغوش گرفتن و هم‌بستر شدن بدون دخول، در صورتی که بین طرفین علقه زوجیت نباشد، از مصادیق این اعمال محسوب می‌شوند.

❓ سوال دوم: آیا انتشار فیلم یا عکس منافی عفت در شبکه‌های اجتماعی جرم است؟

✅ بله، طبق ماده ۶۴۰ قانون مجازات اسلامی، انتشار هرگونه محتوا که عفت عمومی را جریحه‌دار کند، جرم محسوب شده و مجازات در پی دارد. این شامل انتشار در شبکه‌های اجتماعی نیز می‌شود.

❓ سوال سوم: مجازات دایر کردن مرکز فساد و فحشا چیست؟

✅ طبق ماده ۶۳۹ قانون مجازات اسلامی، دایر کردن یا اداره کردن مرکز فساد و فحشا، مجازات حبس از یک تا ده سال را در پی دارد و محل مربوطه نیز ممکن است پلمب شود.

جمع‌بندی

جرایم منافی عفت عمومی شامل طیف وسیعی از اعمال است که نظم و اخلاق جامعه را مختل می‌کنند. قانون مجازات اسلامی در مواد ۶۳۷ تا ۶۴۱ به تعریف و تعیین مجازات این جرایم پرداخته است، از روابط نامشروع گرفته تا تظاهر به اعمال حرام در انظار عمومی، دایر کردن مراکز فساد و انتشار محتویات منافی عفت. آشنایی با این قوانین برای حفظ حقوق شهروندی و پیشگیری از وقوع جرم امری ضروری است.

برچسب‌ها: —
اشتراک‌گذاری:

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *