سفر به مرودشت ؛ سفری به طبیعتی بکر و مردمی خونگرم و ییلاقهایی خنک
همه ما باید یکبار هم شده تخت جمشید را از نزدیک ببینیم. عظمت این بنا و شکوه آن باعث می شود بتوانیم به تمدن خود و فرهنگ و اصالت خود افتخار کنیم. مرو دشت شهرستان بزرگی است که در نزدیکی این بنای تاریخی قرار گرفته است. این شهرستان هر ساله میزبان جمع زیادی از گردشگران است که برای دیدن شکوه و عظمت ایران باستان به آن سفر می کنند و علاوه بر پارسه به قسمت های گردشگری دیگر آن نیز سری می زنند. اطلاعاتی درباره سفر به مرودشت را در پرشین وی ببینید.
سفر به مرودشت
مرودشت دومین شهر بزرگ استان فارس پس از شیراز به حساب میآید. این شهر طبیعت بکر و تاریخی باستانی را در خود جای میدهد. مرودشت در ۴۰کیلومتری شمال شیراز قرار دارد. با توجه به جاهای دیدنی مرودشت، این شهر پتانسیل کافی برای تبدیلشدن به یکی از مهمترین شهرهای توریستی ایران را دارد.
مرودشت از نظر اقلیم، جزو مناطق کوهستانی به حساب میآید. ازاینرو دارای آبوهوای سرد و کوهستانی است. میانگین بارش در این منطقه به ۳۶۵ میلیمتر در سال میرسد. حداکثر دمایی که این شهر در طول تابستان تجربه میکند، حدود ۴۱ درجه است. حداقل دما نیز به ۹ درجه میرسد. این مسئله بسیار عجیب است؛ زیرا در بخش ابتدایی اشاره کردیم که این منطقه آبوهوای سرد و کوهستانی دارد؛ اما در زمستان حداقل دمای آن فقط به ۹ درجه سانتیگراد میرسد.
طبیعت بسیار زیبای دشتک مرودشت ، شیراز
به طور تقریبی میتوان گفت که این شهر در بخش میانی استان فارس قرار دارد. ارتفاع مرودشت از سطح دریا به حدود ۱،۵۹۵ متر میرسد. بخش شمالی این شهر محیطی کاملاً کوهستانی دارد. در بخش جنوبی مرودشت نیز دشتهای مسطح به چشم میخورد.
این شهر پیشینهای برابر با هزاره پنجم پیش از میلاد دارد. بنا به گفته پژوهشگران مسکونی بودن این منطقه از پیش از تاریخ تاکنون است. دشت وسیع مرودشت قدمتی برابر با طول تاریخ ایران داشته و بارها دچار دگرگونی و تحولات بسیاری شده است.
نطفه آغازین مرودشت به شروع ساخت کارخانه قند در سال ۱۳۱۲، برمیگردد، با تاسیس کارخانه قند مرودشت در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی شهر مرودشت ایجاد شده و کمکم بر جمعیت و آبادانی آن اضافه شد. تنها کارکنان کارخانه قند در منازل سازمانی و تعدادی از فروشندگان تجهیزات مورد نیاز کشاورزی تا سال ۱۳۲۹ ساکن بودند.
در فاصله ۵/۱ کیلومتری غرب کارخانه قند خیابانی ساخته شد که انتهایش به روستای امیرآباد میرفت. در سال ۱۳۳۲ توسط انجمن شهر، شهرداری خودگردان تاسیس شد. با افزایش خیابانهای کوچک اطراف، شهرداری رسمی در سال ۱۳۵۲ ایجاد شد. هدف از ایجاد این شهرداری رسیدگی به وضعیت تخت جمشید تا پل خان جهت اجرای جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی بود. بخشدار زرقان بهعنوان اولین شهردار رسمی مرودشت آغاز به کار کرد. بهدنبال آن کشاورزان مهاجر و عشایر بهطور سریع در مرودشت ساکن شدند و به این ترتیب مرودشت توسعه یافت و وسعت گرفت.
جمعیت مرودشت
جمعیت مرودشت بر اساس آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن که در سال ۱۳۹۵ انجام شده است، به شرح زیر است:
در مجموع:
کل جمعیت: ۳۷۰٬۰۲۱ نفر
مرد: ۱۸۶٬۷۸۸ نفر
زن: ۱۸۳٬۲۳۳ نفر
مرودشت دومین شهر بزرگ استان فارس از نظر جمعیت است.
نرخ رشد جمعیت مرودشت در دهه اخیر حدود ۱٫۵ درصد بوده است.
تراکم جمعیت در مرودشت در حدود ۸۰ نفر در کیلومتر مربع است.
اکثریت جمعیت مرودشت را فارسیزبانان تشکیل میدهند.
جاهای دیدنی در سفر به مرودشت
فتح آباد مرودشت: شهری تاریخی و صنعتی در قلب فارس
فتح آباد مرودشت
فتح آباد شهری در بخش مرکزی شهرستان مرودشت استان فارس است که در سال ۱۴۰۰ به شهر تبدیل شد. این شهر با قدمتی دیرینه و جاذبههای تاریخی و طبیعی فراوان، مقصدی جذاب برای گردشگران و دوستداران تاریخ و طبیعت است.
تاریخچه:
فتح آباد از جمله شهرهای قدیمی استان فارس است که در زمان ساسانیان رونق و شکوفایی زیادی داشته است. آثار باستانی و بناهای تاریخی متعددی در این شهر به جا مانده که نشاندهنده قدمت و اهمیت این منطقه در گذشته است.
جاذبه های گردشگری:
تخت جمشید: مشهورترین جاذبه گردشگری مرودشت و از مهمترین آثار تاریخی ایران، تخت جمشید، در ۱۵ کیلومتری فتح آباد واقع شده است.
نقش رستم: مجموعه نقش رستم که شامل آرامگاههای چهار تن از پادشاهان هخامنشی و نقش برجستههای متعدد است، در ۱۰ کیلومتری فتح آباد قرار دارد.
کعبه زرتشت: این بنای تاریخی که از مهمترین آتشکدههای زرتشتیان ایران است، در ۲۵ کیلومتری فتح آباد واقع شده است.
پاسارگاد: مجموعه پاسارگاد که شامل آرامگاه کوروش بزرگ، بنای یادبود و دیگر آثار تاریخی مربوط به دوره هخامنشیان است، در ۴۰ کیلومتری فتح آباد قرار دارد.
نقش رجب: این مجموعه شامل نقش برجستههای متعددی از دوره ساسانیان است و در ۳۰ کیلومتری فتح آباد واقع شده است.
صنعت:
فتح آباد علاوه بر جاذبههای تاریخی و طبیعی، از نظر صنعتی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. شهرک صنعتی فتح آباد بزرگترین شهرک صنعتی شهرستان مرودشت است و در آن واحدهای تولیدی متعددی در زمینههای مختلف فعالیت میکنند.
مرودشت، دومین شهر بزرگ استان فارس، به دلیل جاذبههای تاریخی و طبیعی فراوان، یکی از مقاصد محبوب گردشگری در ایران است.
بهشت گمشده
بهشت گمشده نام یکی از تماشاییترین جاهای دیدنی مرودشت و استان فارس است. این منطقه زیبا در ۱۲۰کیلومتری شمالغرب شیراز قرار دارد. جالب است بدانید بسیاری از افراد تصور میکنند که سلمان فارسی در دوران اسلام، این منطقه را بهعنوان بهشت برای بسیاری از اعراب به تصویر کشیده بود. به همین خاطر آن را با نام بهشت گمشده نیز میشناسند. اگر توصیف بهشت را در قرآن کریم خط به خط بخوانید، متوجه میشوید که هیچ تفاوتی با این منطقه زیبا ندارد. واقعاً این شباهت بهحدی است که تصور میکنیم خداوند برای درک بهتر بهشت، این مکان را در استان فارس به وجود آورده باشد.
بهشت گمشده مرودشت یکی از زیباترین جاهای دیدنی در تمام ایران و دنیا محسوب میشود. به تصاویر بالا دقت کنید. آیا تصویری جز زیبایی میبینید؟ آیا بهشت برین غیر از این است؟ گاهی کنار هم چیدن کلمات برای توصیف زیبایی هیچ فایدهای ندارد. حتی اگر از نزدیک شاهد این زیبایی باشید نیز نمیتوانید تمام زیبایی آن را برای دوستان و اطرافیان خود وصف کنید. فقط بدان هر آنچه از زیبایی طبیعت در ذهنتان وجود دارد را بارها زیباتر در این منطقه مشاهده خواهید کرد.
آبشار دشتک ابرج
با توصیف بهشت گمشده مرودشت، شاید توصیف زیبایی سایر جاهای دیدنی مرودشت کار دشواری باشد. آبشار دشتک ابرج یکی دیگر از جاهای دیدنی مرودشت به حساب میآید که بازدید از آن را به شما دوستان اکیداً توصیه میکنیم. آبشار دشتک از دو آبشار زیبا تشکیل میشود. این آبشارها در منطقهای زیبا و تاریخی و ۶۵کیلومتری شمالغرب مرودشت قرار دارند. سد درودزن نیز در فاصله ۸کیلومتری این آبشارها قرار دارند. فاصله بین آبشار دشتک و سد درودزن، یک مسیر عالی برای پیادهروی در طبیعت محسوب میشود که نباید آن را از دست دهید.
سد درودزن
سد درودزن فارس در فاصله ۵۰کیلومتری شمالغرب مرودشت و روی رود کر قرار دارد. ساخت این سد در سال ۱۳۵۱ به پایان رسید و آب آشامیدنی مرودشت و شیراز را تأمین میکند. این سد را در ابتدا با نام سد داریوش میشناختند و پس از انقلاب نام آن به سد درودزن تغییر پیدا کرد. دریاچه مصنوعی" title="دریاچه مصنوعی" target="_self"> دریاچه مصنوعی این سد یکی از مهمترین جاهای دیدنی مرودشت به حساب میآید. قایقسواری و ماهیگیری در این دریاچه مصنوعی بسیار رایج است و گردشگران بسیاری به همین خاطر جذب سد درودزن میشوند.
تنگ بلاغی
تنگ بلاغی یا همان تنگه بلاغی یکی دیگر از زیباییهای طبیعت بکر مرودشت به حساب میآید. این تنگه ۱۸کیلومتر طول دارد و در جنوب مجموعه پاسارگاد جا خوش کرده است. عرض تنگه بین ۵۰۰متر تا ۱۰ کیلومتر متغییر است! پس در بخشهایی از آن نمیتوان نامش را تنگه گذاشت! رودخانه دائمی سیوند یا همان بلاغی از میان این تنگه عبور میکند و در فصلهای پربارش، باید از میان رودخانه مسیر خود را ادامه دهید. جالب است بدانید که این تنگه زیبا علاوه بر جاذبه طبیعی، یکی از مهمترین مناطق باستانی نیز به حساب میآید. تا کنون بیش از ۱۴۰ اثر تاریخی از این منطقه به دست آمده است.
باغ بدره
باغ بدره نام مکانی است که بسیاری آن را به نام باغ برره میشناسند! البته هیچ ارتباطی بین این باغ و سریال تلویزیونی برره وجود ندارد. این باغ یکی دیگر از جاهای دیدنی مرودشت بید! باغ بدره در روستای آب انار قرار دارد و چندین و چند چشمه جوشان را در خود جای میدهد. آب از این چشمهها جاری میشود و زمین تشنه را سیراب میکند. به همین خاطر شاهد باغات پربار و بسیار پربرکت در این منطقه هستیم. محصولات انار مرودشت اکثراً از این روستا به دست میآیند. انار و محصولات دیگر انار همانند رب انار در این منطقه به سراسر کشور ارسال میشوند و کیفیت بینظیری دارند.
غار شاداب
درباره انواع باغ و دشت صحبت کردیم؛ اما غار شاداب حسابی از یادمان رفته بود. غار شاداب یکی از زیباترین غارهای ایران است. این زیبایی بهحدی شهرت دارد که آن را با نام «غار عروس» نیز میشناسند. این غار یکی از آثار ملی ایران به حساب میآید و در ۳۰کیلومتری شمالغرب مرودشت قرار دارد. برای دسترسی به این غار باید حدود ۲ ساعت در مناطق کوهستانی شمال مرودشت کوهنوردی کنید. همچنین برای ورود به این غار نیز باید مهارت و تجهیزات کافی برای غارنوردی داشته باشید. در غیر این صورت دچار مشکل خواهید شد. همچنین بهتر است فصل تابستان را برای این صعود انتخاب کنید و تنها نیز نباشید.
تنگ خشک
تنگ خشک تنگی است که اصلاً خشک نیست و رودی با آب خنک و گوارا از میان آن عبور میکند! تنگ خشک در فاصله ۳۰کیلومتری شمالشرق مرودشت و روبهروی دهستان سیوند قرار دارد. در گذشته در این منطقه چندین و چند آبشار مختلف وجود داشته که متأسفانه امروزه اکثر آنها خشک شدهاند. این منطقه یکی از مهمترین تفرجگاههای مردم محلی مرودشت به حساب میآید. حتی در ایام آخر هفته نیز بسیاری از مردم محلی برای کمپ و پیکنیک راهی تنگ خشک میشوند. نکته جالب اینجاست که در همین مکان زیبا و طبیعت بکر، چند کتیبه و اثر تاریخی متعلق به دوران هخامنشیان وجود دارد.
تیر باغ
تیر باغ یکی دیگر از زیباییهای مرودشت است که طبیعت به رخ ما میکشد. این منطقه خوشآبوهوا و تماشایی در بخش درودزن و حوالی روستای کندازی قرار دارد. در این بخش میتوانیم شاهد حضور رودی خروشان، چشمههایی جوشان و پوشش گیاهی بسیار انبوه و سرسبز باشیم. این منطقه نیز جزو مناطق تفریحی در مرودشت به حساب میآید. به همین خاطر حتی در ایام آخر هفته نیز میتوانیم شاهد حضور مردم محلی باشیم که همراه خانواده برای تفریح به تیر باغ آمدهاند.
روستاهای مرودشت
روستاهای شهرستان مرودشت از توابع استان فارس بسیار متنوع هستند و هر کدام جاذبههای خاص خود را دارند. در اینجا به معرفی چند روستای معروف و دیدنی مرودشت میپردازیم:
**روستای سارویی: این روستا در ۱۵ کیلومتری شمال مرودشت واقع شده و به دلیل باغهای انگور و بادام معروف است. مردم این روستا به گویش لری صحبت میکنند و لباسهای محلی آنها بسیار جذاب است.
**روستای دشتک: این روستا در ۲۰ کیلومتری شمال مرودشت واقع شده و به دلیل آبشارهای زیبا و طبیعت بکر معروف است. در این روستا میتوانید از طبیعتگردی، کوهنوردی و آبشارگردی لذت ببرید.
**روستای جشنیان: این روستا در ۲۵ کیلومتری شمال مرودشت واقع شده و به دلیل مزارع زعفران معروف است. در این روستا میتوانید از تماشای مزارع زعفران در فصل پاییز لذت ببرید و زعفران اعلا خریداری کنید.
**روستای قره قلات: این روستا در ۳۰ کیلومتری شمال مرودشت واقع شده و به دلیل قالیهای دستباف معروف است. در این روستا میتوانید از تماشای قالیبافی و خرید قالی دستباف لذت ببرید.
**روستای تخت رستم: این روستا در ۵ کیلومتری شمال مرودشت واقع شده و به دلیل نقش رستم معروف است. نقش رستم از مهمترین جاذبههای تاریخی ایران است و هر ساله گردشگران زیادی از آن بازدید میکنند.
**روستای قصر یعقوب در سفر به مرودشت : روستای قصر یعقوب یکی از توابع بخش مرکزی شهرستان خرمبید است. این روستا در فاصله ۱۸۵کیلومتری شیراز و ۶کیلومتری صفادشت قرار دارد. قصر یعقوب جزو ۱۰ روستای برتر فارس از نظر گردشگری به حساب میآید. در این روستا میتوانید شاهد مناظر طبیعی بکر مختلف همانند چشمههای جوشان، رودهای خروشان و باغات پربار میوه باشید. البته در این روستا علاوهبر جاهای دیدنی طبیعی، آثار تاریخی مختلف همانند گورستان ساسانی و امامزاده شهدا نیز وجود دارد.
نقش رستم، آنچه از ایلامیان باقی مانده است
نقش رستم را باید یک مجموعه تاریخی دانست که در زنگی آباد مرودشت قرار گرفته است. این جاذبه ۶ کیلومتر با تخت جمشید فاصله دارد. سازههای موجود در نقش رستم از زمان ایلامیان، هخامنشیان و ساسانیان باقی مانده است. در این مکان آرامگاه چهار پادشاه هخامنشی قرار دارد. همچنین یک نقش برجسته مهم درباره وقایع دوره ساسانیان و کلبه زرتشت قرار گرفته است.
شهر قدیمی استخر (اصطخر)، پایتخت پادشاهان پارس
جاذبه بعدی که بازدید از آن را در سفر به مرودشت نباید از دست بدهید، شهر قدیمی استخر است که به آن تخت طاووس هم میگویند. این شهر باستانی که ۵ کیلومتر تا تخت جمشید فاصله دارد، برای سالهای زیادی پایتخت پادشاهان پارس بود. استخر در زمان ساسانیان به اوج شکوفایی خود رسید اما زمانی که اعراب به ایران حمله کردند به دلیل مقاومت زیادی که مردم این شهر درباره آنها از خود نشان دادند تعداد زیادی از ساکنینش کشته شدند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید برای مدتها پس از حمله اعراب این شهر سنگر دین زرتشت را در برابر اسلام حفظ کرده بود.
تخت جمشید، میراثی از شکوهمندترین دوره ایران
تخت جمشید که آن را با نام پارسه هم میشناسند، پایتخت تشریفاتی پادشاهان هخامنشی بوده است. این مجموعه تاریخی معماری بسیار متفاوت و باشکوهی دارد و حتی در حال حاضر که بخش زیادی از آن از بین رفته، نظر هر گردشگری را به خود جذب میکند. این جاذبه در ۵۷ کیلومتری شیراز و ۱۰ کیلومتری مرودشت قرار دارد. این بنا در دامنه کوهی به نام رحمت که در گذشته آن را با نام میترا میشناختند، قرار دارد. تخت جمشید را روی یک سکو که ارتفاعش ۸ تا ۱۸ متر بلندتر از جلگه مرودشت است؛ ساختهاند. بعید است کسی به استان فارس سفر کند و زمانی را برای بازدید از این سازه شکوهمند دوره هخامنشی کنار نگذارد.
لباس محلی مردم مرودشت
لباس عشایر از لباسهای محلی و سنتی مردم استان فارس است. لباس زنان عشایر از کلاهک، آرخالق، تنبان، پاپوش، روسری، پیراهن و دامن (قر) تشکیل میشود که معمولا در رنگهای بسیار شاد و متنوع و الهام گرفته از طبیعت تهیه میشود. لباس مردان عشایر نیز شامل کلاه، پیراهن، آرخالق، شال کمر، چقه و کپنک است.
صنایع دستی و سوغات مرودشت
قالی، گبه و گلیم، جاجیم، حصیربافی و گیوه دوزی از صنایع دستی این شهر زیبا است. کلوچه و مسقطی، ترشی کازرون، حلوای ارده و نان کنجدی، حلوای مسقطی لار، حاج بادام و نان کماج نیریز و پرتقال داراب که سوغاتیهای سایر شهرستانهای استان فارس بوده که در این شهر به فروش میرسد و اما سوغات خود شهر مرودشت قند و انار فاروق شهر فاروق از توابع شهرستان مرودشت استان فارس است که محصول انار این شهر، بهعنوان یکی از مراکز اصلی تولید انار در استان فارس و جنوب کشور شناخته میشود.
بهترین زمان سفر به مرودشت
بهترین زمان سفر به مرودشت به علاقه شما به آب و هوا و فعالیتهای مورد نظرتان بستگی دارد.
اگر به دنبال آب و هوای خنک و معتدل هستید، بهار (از اواخر فروردین تا اواخر اردیبهشت) و پاییز (از اواخر شهریور تا اواخر مهر) بهترین زمان برای سفر به مرودشت هستند. در این فصول، هوا نه گرم و نه سرد است و میتوانید از گشت و گذار در میان جاذبههای تاریخی و طبیعی این شهر لذت ببرید.
اگر به دنبال گرمای خورشید هستید، تابستان (از اواخر خرداد تا اواخر شهریور) میتواند زمان مناسبی برای سفر به مرودشت باشد. البته توجه داشته باشید که در این فصل هوا گرم و خشک است و ممکن است برای برخی افراد طاقتفرسا باشد.
اگر به دنبال بارش برف و باران هستید، زمستان (از اواخر آذر تا اواخر اسفند) را برای سفر به مرودشت انتخاب کنید. البته در این فصل، برخی از جاذبههای گردشگری مانند تخت جمشید ممکن است به دلیل بارش برف مسدود شوند.
خاطرات سفری ۵ روزه به مرودشت: سفری به اعماق تاریخ و طبیعت ایران
روز اول:
صبح زود از تهران راهی مرودشت شدم. سفری حدوداً ۶ ساعته که پر از شور و اشتیاق برای کشف ناشناختهها بود. در طول مسیر، مناظر کویری و کوهستانی استان فارس را تماشا میکردم و غرق در افکارم بودم.
بالاخره به مرودشت رسیدم. شهری که با قدمت چندین هزار ساله، گویی از دل تاریخ بیرون آمده بود. ابتدا به هتل رفتم و پس از استراحتی کوتاه، راهی بازدید از تخت جمشید شدم.
تخت جمشید، پایتخت باشکوه هخامنشیان، مرا مجذوب خود کرد. عظمت ستونها، نقش برجستهها و کاخها، گویی مرا به سفری در زمان میبرد.
ساعات زیادی را در تخت جمشید گشت زدم و از هر گوشه و کنارش عکس گرفتم. غروب آفتاب در تخت جمشید، منظرهای بینظیر بود که هرگز فراموشش نخواهم کرد.
روز دوم:
روز دوم سفرم را به بازدید از نقش رستم، نقش رجب و کعبه زرتشت اختصاص دادم. هر کدام از این جاذبهها، داستانها و رمز و رازهای خاص خود را داشتند.
در نقش رستم، آرامگاههای چهار تن از پادشاهان هخامنشی را دیدم و در نقش رجب، نقش برجستههای مربوط به دوره ساسانیان را تماشا کردم.
کعبه زرتشت، بنای آتشکده زرتشتیان، با معماری خاص خود، مرا به دنیای دیگری برد.
روز سوم:
در روز سوم، راهی سفری به دل طبیعت مرودشت شدم. از تنگ بستانک گذشتم و به آبشار دشتک رسیدم.
آبشار دشتک، با آب خنک و زلالش، روحم را جلا داد. در کنار آبشار، ساعاتی را به استراحت و تماشای طبیعت بکر و زیبا گذراندم.
روز چهارم:
روز چهارم سفرم را به بازدید از شهر باستانی پاسارگاد اختصاص دادم. آرامگاه کوروش بزرگ، بنای یادبود و دیگر آثار تاریخی پاسارگاد، مرا به عظمت و شکوه امپراتوری هخامنشیان پی بردند.
روز پنجم:
در روز پنجم، با خاطرات خوش و تجربیات ارزشمند از مرودشت راهی بازگشت به تهران شدم.
سفر به مرودشت، سفری به اعماق تاریخ و طبیعت ایران بود. سفری که مرا با تمدنهای کهن، فرهنگ غنی و طبیعت بکر ایران آشنا کرد.
نکاتی از سفر:
مردم مرودشت بسیار مهماننواز و خونگرم هستند.
غذاهای محلی مرودشت بسیار خوشمزه و لذیذ هستند.
برای بازدید از جاذبههای تاریخی مرودشت، حتماً از لیدو یا راهنمای محلی استفاده کنید.
بهترین زمان سفر به مرودشت بهار و پاییز است.
در هنگام سفر به مرودشت، به فرهنگ و آداب رسوم مردم محلی احترام بگذارید.