احکام مربوط به شادی و نشاط
از نیاز هایی که انسان به ان احتیاج دارد شادی و نشاط است . همانطورکه میدانید که انسانهایی که شادترن هم از نظر سلامتی و هم از نظر روحیه از بقیه سالم ترن .نکته ی مهم این است که داشتن زندگی شاد و اهمیت به شاد بودن باعث رشد و پیشرفت در زندگی میشود. در این مجموعه راهکار شادابی را برای شما جمع اوری کرده ایم. شادی در سبک زندگی اسلامی را در پرشین وی ببینید.
شادی در سبک زندگی اسلامی
شادی و نشاط همچون سایر نیازها و رفتارهای انسان دارای احکام و آداب خاصی است.در این نوشته کوتاه تلاش خواهیم کرد تا به برخی از آنها اشاره کنیم.برخی از شرائط شادی از این قرار است
۱٫ پرهیز از گناه
در مجالس شادی باید از گناه و معصیت پرهیز کرد.امام صادق علیه السلام فرمودند«لا ینبغی للمؤمن ان یجلس مجلسا یعصی الله فیهولایقدر علی تغییره؛ (۱) سزاوار نیست مؤمن در مجلسی بنشیند، که در آن معصیت خدا می شود و او نمیتواند آن را تغییر دهد.»
۲٫ پرهیز از آزار مؤمنین
یکی از شرائط شادی و تفریح این است که با اذیت و آزار دیگران همراه نباشد.متاسفانه امروزه بسیاری از شادیها همراه با اذیت و آزار دیگران است، مانند: بلند کردن صدای موسیقی، انفجارهای تفریحی درشبهای شادی و…پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «من آذی مؤمنا فقد آذانی؛ (۲) کسی که مؤمنی را آزار دهد،مرا آزار داده است.»هشام بن سالم گوید، از امام صادق علیه السلام شنیدم که می فرمود: خداوند می فرماید: «لیاذن بحرب منی من آذی عبدی المؤمن؛ (۳) آن کس که بنده مؤمن مرا بیازارد، با من اعلان جنگ می دهد.»
۳٫ پرهیز از لهو
در آیین اسلام، سرگرمیهای زیانبار و غفلت زا ممنوع است.موسیقی مطرب و غنا یکی از سرگرمیهای زیانبار می باشد کهآدمی را از توجه به خدا و آخرت باز می دارد، از این رو بایسته است که مؤمنان از آنپرهیز کنند.غنا و موسیقی به مناسبت میلاد معصومین علیهم السلام و در اماکن مقدسه سؤال: اخیرا در میلاد ائمه معصومین علیهمالسلام به عنوان جشن ائمه یا مناسبتهای دیگر تحت عنوان اجرای موسیقی سنتی کنسرتهای موسیقی را بر پا می کنندیا سرودهایی همراه با آهنگ به صورت طرب آور با خوانندگیهای سبک اجرا می کنند.آیا رواج این حرکت از سوی
هر گروه و نهاد در فرهنگسراها یا مساجد و حسینیه ها چه صورت دارد و آیااساسا با توجه به سیره ائمه معصومین علیهم السلام می توان به نام اهل بیت علیهم السلام به چنین اقداماتی دست زد؟
مقام معظم رهبری: هر گونه خوانندگی و نوازندگی که متناسب با مجالس عیش و نوش و خوشگذرانی باشد، جایز نیست و ازهر کاری که با شئونات مساجد و حسینیه ها سازگار نباشد، باید اجتناب کرد.(۴)
آیه الله فاضل لنکرانی: به طورکلی هر امری که هتک و بی احترامی به ائمه اطهار علیهم السلام تلقی شود، جایز نیست و ظاهرا مجموعاین اعمال عرفا هتک محسوب می شود.(۵)
آیه الله بهجت: برپایی و شرکت در این مجالس حرام است.(۶)
آیه الله تبریزی: اجرای موسیقی در مجالس معصومین مطلقا جایز نیست و شادی در سبک زندگی اسلامی و نواختن موسیقی لهوی و گوش دادن آن هر چند درغیر مجالس معصومین باشد حرام است و بین انواع موسیقی لهوی فرقی در حرمت نیست.(۷)
آیه الله مکارم شیرازی: کلیهصداها و آهنگهایی که مناسب مجالس لهو و فساد است، حرام است.(۸)
سؤال: در رادیو مدح ائمه طاهرین را باوزن و ساز و با لحن خوب می خوانند.آیا استماعش جایز است یا خیر؟ امام خمینی رحمه الله: اگر غناو موسیقی نباشد، مانع ندارد.(۹)
سؤال: آیا می توان در ولادت امامان معصوم در مسجد نوار آهنگ مذهبی غیر حرامگذاشت؟ آیه الله مکارم شیرازی: گذاشتن آهنگ مذهبی در مساجد و حسینیه ها مناسب نیست.از آن اجتناب کنید.(۱۰)
آثار شادی و نشاط در زندگی
سؤال: آیاپخش موسیقی شاد به مناسبت میلاد ائمه معصومین در مسجد شرعا اشکال دارد؟ شادی در سبک زندگی اسلامی مقام معظم رهبری: روشن است که برایمسجد جایگاه شرعی خاصی است و چنانچه پخش موسیقی در مسجد مناسب جایگاه و احترام مسجد نباشد، حرام است؛ حتیاگر موسیقی غیر مطرب باشد.(۱۱)
دست زدن در اعیاد مذهبی و در اماکن مقدسسؤال: دست زدن همراه با مداحی در مجالس شادی ائمه معصومین علیهم السلام و روزهایتولد آنها از نظر شرعی چه حکمی دارد؟ آیه الله مکارم شیرازی: دست زدن اگر با امور حرام مقرون نباشد،حرام نیست؛ ولی در مساجد و حسینیه ها از آن پرهیز کنید.(۱۲)
سؤال: در موالید حضرات ائمه در مسجد مجلس گرفته، اشعار می خوانند و موقع خواندن اشعار، کف می زنند، کف زدن در مسجد چه صورت دارد؟ آیه اللهگلپایگانی: به نظر این جانب خالی از اشکال نیست.(۱۳)
سؤال: در اعیاد مذهبی و جشن ولادت ائمه در مسجد یاحسینیه مجلس جشن گرفته می شود و اشعار مذهبی خوانده می شود، آیا کف زدن در این مجالس جایز است؟آیه الله فاضل لنکرانی: در مساجد و حسینیه ها کف نزنید.(۱۴)
رقص یکی از مسائلی که در ایام موالید ائمه واعیاد و مناسبتهای شاد مطرح می شود مسئله رقص است، به ویژه در برخی از مجالس زنانه مسئول جلسه حاضرانرا مکلف می کند که برخیزند و برقصند تا حاجت خویش را بگیرند و استدلالشان این است که خود ائمهبه ما گفته اند: در شادی ما شاد و در غم ما غمناک باشید؛ در حالی که خشنودی ائمه باعمل حرام محقق نمی گردد.
امام خمینی رحمه الله می فرماید: رقص منشا فساد است و اشکال دارد، خواه رقص زن برای زن باشد یارقص مرد برای مرد.تنها رقص زن برای همسر جایز است.(۱۵)
آیه الله خامنه ای: رقص به طور کلی اشکال دارد،مگر رقص زن برای همسرش.(۱۶)
آیه الله فاضل: رقص زن برای جنس موافق اگر با محرمات همراه نباشد، مانعی ندارد.(۱۷)
سؤال: آیا جایز است زن در میان زنان برقصد و شادباش (پول) بگیرد؟
آیه الله صافی: پول گرفتن در مقابل رقص جایز نیست.(۱۸)
لطیفه گویی سؤال: گفتن لطیفه های رایج در کشور که حالت تمسخر قشر، قوم یا مناطقی از مردم کشور را در بر می گیرد، چه حکمی دارد و شنیدن آن چه صورت دارد؟ آیه الله خامنه ای: اگر استهزاءآنان محسوب شود جایز نیست.(۱۹)آیه الله مکارم: اگر واقعا تمسخر قومی به طور عام بوده باشد، اشکال دارد.(۲۰)آیه الله فاضل:بهتر آن است که از این نوع مزاحها اجتناب شود.(۲۱)آیه الله سیستانی: اگر مستلزم هتک و توهین مؤمنین باشد، جایزنیست.(۲۲)آیه الله صافی: اگر قصد لطیفه گویی باشد و توهین صدق نکند، اشکال ندارد.(۲۳)آیه الله تبریزی: مسخره کردن مؤمن جایز
نیست و اگر این طور نباشد و متضمن کذب هم نباشد، مانعی ندارد.(۲۴)
ذی طوی