ویژگی افراد غیر قابل اعتماد که معمولا با هم به اشتراک دارند
گفته می شود صداقت بهترین سیاست است ولی چه می شود اگر با فرد غیرقابل اعتمادی سرو کار داشته باشید. از عدم صداقت گرفته تا قانون شکنی، چنین افرادی برخی عادات مشابه با هم دارند. در زیر رایج ترین عادات و ویژگی افراد غیر قابل اعتماد را لیست کرده ایم که معمولا این افراد با هم به اشتراک دارند.
ویژگی افراد غیر قابل اعتماد
عادت ۱: بد قول هستند.
یکی از اصلی ترین عادات این افراد بد قولی است. به گزارش پرشین وی آنها روی حرف خود نمی ایستند و بد قولی می کنند. پتی وود، مربی تشخیص فریب در روابط کاری و شخصی و نویسنده کتاب “اسنپ: بیشترین استفاده از اولین تاثیرگذاری، زبان بدن و کاریزما” در گفتگو با مجله ریدرز دایجست می گوید: “آنها ممکن است بگویند متاسفم ولی با این حال رفتارشان را تغییر نمی دهند. فرد خوش قول روی حرف خود می ماند. خیانت و یا استثمار دیگران موجب آسیب آنها می شود. برای مثال شما چیزی را محرمانه با آنها در میان می گذارید ولی آن را با دیگران درمیان می گذارند و به نظر هم نمی رسد اهمیتی بدهند به اینکه باعث ناراحتی شما شده است.”
عادت ۲: به دیگران اعتماد نمی کنند.
افراد غیرقابل اعتماد به دیگران اعتمادی ندارند. پتی وود در توضیح بیشتر می گوید: “منطقی است، چون وقتی خودشان هیچ ابایی از بدقولی ندارند پس نمی توانند مردم را صادق تصور کنند. جالب است که عدم اعتماد آنها دامنه ای عمیق و وسیع دارد. هرچه نسبت به همه مشکوک تر باشند، رفتارشان بدتر می شود. آنها ممکن است افراد بی گناه را به رفتارهایی متهم کنند که از خودشان سر زده است. مثل وقتی که مردی همسرش را به خیانت متهم می کند چرا که خودش خائن است و یا رئیسی که کارمندانش را به خیانت متهم می کند چرا که خودش صاحب شرکت را فریب داده است.”
عادت ۳: سابقه غیرقابل اعتماد بودن دارند.
از دیگر ویژگی افراد غیر قابل اعتماد این است که معمولا سابقه ای از غیرقابل اعتماد بودن دارند و اگر چنین چیزی از آنها سر بزند، جای تعجب ندارد. جودی آر. آر. اسمیت رئیس خدمات مشاوره آداب و معاشرت منراسمیت در این باره می گوید: “آنها دقیقا می دانند چه مقدار می توانند دور شوند و درست وقتی می خواهید به راه خود ادامه دهید، کاری شگفت انگیز می کنند تا شما بمانید.” “رفتار افراد غیرقابل اعتماد در طیف های مختلفی قرار دارد از اظهار ندامت کردن گرفته (مثل “خیلی متاسفم، دوباره دیر کردم. می دانم بهت گفتم ساعت ۱ اینجا هستم…”) تا انکار کامل حرف هایشان (مثل “من اصلا نگفته بودم ساعت ۱ اینجا هستم، حتما بد برداشت کردی.”) وجه مشترک این رفتارها این است که با وجود سابقه قبلی از غیرقابل اطمینان بودند، ولی مایل هستند شما آنها را باور کنید.”
عادت ۴: قوانین را شکسته و محدودیت ها را دور می زنند.
حواستان به چهره عمومی که چنین افرادی از خود بر جا گذاشته و همچنین شیوه ای که با دوستان و خانواده رفتار می کنند، باشد. وود می گوید: “این افراد گرچه ممکن است شهروندان برجسته ای برای دنیای بیرون باشند ولی طبیعت واقعی خود را در مقابل خانواده و دوستانشان نشان می دهند که قدرت کمتری در مقابلشان دارند.”
“دوستی را به خاطر دارم که سال های سال فرد بسیار خوبی به نظر می رسید ولی اولین باری که او را در آپارتمانش ملاقات کردم، به من گفت بگذار من اتومبیل ات را از پارکینگ با کارت خودم خارج کنم تا تو مجبور نباشی پولی پرداخت کنی. دوربین روشن است و آنها مرا می بینند و تو به دردسر نمی افتی. من گفتم ترجیح می دهم خودم پول را پرداخت کنم ولی او اصرار کرد و من متوجه شدم او در حین انجام این کار سرش را آنقدر بالا برد تا به دوربین لبخند بزند. این کار مرا بیشتر معذب کرد.”
عادت ۵: به احساسات شما اهمیتی نمی دهند.
آیا پیش آمده که توضیح دهید در مورد چیزی ناراحت و یا معذب هستید ولی شخص مقابل گویی اصلا توجهی به حرف هایتان ندارد؟ وود دیگر ویژگی افراد غیر قابل اعتماد را چنین توصیف می کند: “افراد غیرقابل اعتماد کار خودشان را می کنند. احساسات شما مهم نیست. آنها از کاری که باعث معذب بودن شما می شود دست برنمی دارند.”
عادت و ویژگی افراد غیر قابل اعتماد ۶: همدردی با دیگران ندارند.
همدردی مهم ترین بخش در گوش دادن به حرف ها و شناخت فرد مقابل است. ولی به گزارش پرشین وی اگر همدردی وجود نداشته باشد، به معنی وجود یک زنگ خطر است. “آنها نادیده می گیرند، به نظر می رسد آگاهی ندارند و یا حتی به نظر می رسد از ناراحتی، بیماری و درد بقیه لذت می برند. برای مثال یک فرد غیر قابل اعتماد ممکن است با پریدن وسط صحبت هایتان محدودیت ها را بشکند و وقتی ناراحتی خود را از این بابت نشان دهید، دست از این کار بر ندارد.”
عادت ۷: حریم شخصی و محدودیت ها را نادیده می گیرند.
در کنار عدم داشتن همدردی، دیگر ویژگی افراد غیر قابل اعتماد این است که احتمال دارد به حریم خصوصی شما تجاوز کنند. “آنها ممکن است با وجود اینکه تازه با آنها آشنا شده اید ولی به شکل بیش از اندازه صمیمانه ای شما را لمس کنند و اگر واکنش سرد و یا کناره گیری ببینند، باز هم نادیده می گیرند.” وود در ادامه صحبت هایش می گوید: “از نظر من این نوع رفتار بدترین و خطرناک ترین رفتار است چراکه آنها نمی توانند متوجه درد و ناراحتی دیگری شوند و هیچ احساسی از عواقب کارهایشان ندارند.”
عادت و ویژگی افراد غیر قابل اعتماد ۸: احساسات و کارهایشان ناهماهنگ و غیرقابل پیش بینی است.
معمولا احساسات و کارهای افراد غیرقابل اعتماد با هم همخوانی ندارد و همچنین غیرقابل پیش بینی است. “چنین افرادی کارهایشان با قطب نمای وجدان اخلاقی هدایت نمی شود و ثبات ندارند. قول می دهند و بعد به سادگی آن را زیر پا می گذارند.”
عادت ۹: آنها بر گفتگو مسلط می شوند
تعدادی زنگ خطر دیگر برای افراد غیرقابل اعتماد وجود دارد از جمله اینکه آنها خودشان بر گفتگوها مسلط می شوند و اجازه صحبت به دیگری نمی دهند که به نوعی تجاوز به حریم شنونده محسوب می شود.
عادت ۱۰: جذاب و فریبنده هستند.
فریبندگی از دیگر ویژگی افراد غیر قابل اعتماد است، آنها در عین حال داستان سراهای خیلی خوبی هستند بنابراین مجذوب گوش دادن به آنها می شوید. معمولا دو شریک زندگی وقتی زمانشان را با هم می گذرانند و درمورد مسائل مختلف صحبت می کنند، هر دو با هم حرف هایشان را به اشتراک می گذارند حتی اگر یکی از آنها درون گرا باشد. ولی اگر احساس می کنید شما تنها شنونده حرف دیگری هستیند و اصلا گویی نقشی در مکالمه ندارید، این موضوع طبیعی نیست.
عادت ۱۱: تمایل به سرزنش کردن دیگران دارند.
به این نکته توجه داشته باشید که به گزارش پرشین وی چقدر دیگران را سرزنش می کنند. “البته قربانی های واقعی نیز وجود دارند که به راستی لازم است به حرف های آنها گوش داده و همدردی کنیم. ولی اگر کسی رفتاری بی رحمانه و غیرمهربان با دیگران داشته باشد و بعد خود را قربانی جا بزند، واضح است که قربانی محسوب نمی شود.”
عادت ۱۲: رفتاری بی اندازه ایده آل دارند
وود می گوید: “بی اندازه ایده آل یعنی تنها از شما تعریف و تمجید صادقانه و واقعی نمی کنند بلکه در مقابل تعریف های آنها آنقدر زیاد است که شما را معذب می کند.” “ممکن است هدیه ای بیش از اندازه ایده آل و بسیار گرانقیمت بدهند. آنها ممکن است قوانین هدیه دادن را نیز بشکنند. مثلا ممکن است یک دسته گل با یک یادداشت عاشقانه را به محل کار شما بفرستند با وجود اینکه حتی همکارانتان را نمی شناسند.” “اگر احساس می کنید وقتی در کنارتان است احساس راحتی ندارید، نشانه خوبی نیست و باید مراقب باشید چنین افرادی از چه هنری می خواهند برای جلب اعتماد شما استفاده کنند.”
عادت ۱۳: درک آنها سخت است.
درک آنها سخت است چرا که معمولا در مکالمه به موضوع اصلی اشاره نمی کنند، به جای اینکه دانسته های خود را به اشتراک بگذارند فقط حدس می زنند و صحبت های آنها نامنظم و گیج کننده است و همگی این موارد از نمونه روش های غیرقابل اعتماد در ارتباط با دیگران محسوب می شود.
اگر با شخص غیرقابل اعتمادی برخورد داشتیم چه کنیم؟
کارشناسان زبان بدن چند نکته را برای مواجه شدن با شخص غیرقابل اعتماد پیشنهاد می دهند تا به گزارش پرشین وی بتوانید موقعیت را کنترل کنید و یا در صورت نیاز امنیت خود را حفظ کنید.
راه کار ۱: میزان ایمنی و امنیت خود را بسنجید.
وود می گوید بسیار مهم است که ابتدا برای خود مشخص کنید که آیا احساس امنیت دارید یا خیر. “اگر در مقابل کسی احساس عدم امنیت و یا معذب بودن داشتید، از او دور شوید و لازم نیست که بابت بی ادبی نگرانی به خود راه دهید، فقط ترک موقعیت را ترک کنید. اگر می خواهید به نحوی شخص مقابل را بسنجید که آیا شخص مطمئنی هست یا نه، می توانید از او یک سال “منفی” بپرسید. برای مثال: “خب پنج چیزی که درباره شغل قبلی ات و یا رابطه عاشقانه گذشته ات دوست نداشتی بهم بگو.” جواب چنین سوال هایی برای همه سخت است ولی ببینید چطور از عهده آن برمی آید. یک شخص خوب کاری نمی کند که باعث شود احساس بدی از بابت پرسیدن این سوال پیدا کنید.”
راه کار ۲: به حس ششم خود اعتماد کنید.
اسمیت می گوید: “مادربزرگم همیشه بهم می گفت هرگز به کسی که می گوید به من اعتماد کن، اعتماد نکن چرا که یا دروغ می گویند و یا سعی دارند فریبت دهند. در عوض به حس ششم خودت اعتماد کن.” افراد غیرقابل اعتماد به جای توجه به رفتارهای خودشان، روی شنیده شدن حرف هایشان از جانب شما تکیه می کنند. مغز شما باهوش تر از چیزیست که شما فکر می کنید. وقتی کسی دروغ می گوید در تن صدایش تغییراتی ایجاد می شود و یا بخش زیادی از بدن خود را از شما برمی گردانند.
راه کار ۳: برنامه پشتیبان داشته باشید.
هنگام سر و کار داشتن با چنین فردی، اسمیت پیشنهاد می دهد مهربان و خوشایند رفتار کنید ولی در عین حال یک برنامه پشتیبان برای خود داشته باشید. “برای مثال اگر کسی قرار است در فرودگاه دنبال شما بیاید، ولی بعد از ۱۰ دقیقه نیامد و تلفن خود را جواب نداد، خود را آماده کنید تا با تاکسی برگردید و یا به او پیام بزنید که بعدا او را خواهید دید.”
تهیه و ترجمه: گروه روانشناسی پرشین وی
بخش اختصاصی پرشین وی
منبع: rd