شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
درخواست تبلیغات

شرایط تبدیل ازدواج موقت به دائم

اشتراک:
ازدواج موقت روانشناسی
برای تبدیل عقد موقت به دائم، در صورت انقضای مدت ازدواج موقت، زوجین می توانند به راحتی به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و برای ازدواج دائم اقدام کنند. اما در صورتی که عقد موقت به پایان نرسیده باشد، برای تبدیل ازدواج موقت به ازدواج دائم، مرد باید مدت باقیمانده را به زن بپردازد و پس از آن از طریق دفاتر اسناد رسمی ازدواج دائم را ثبت کنند.

ازدواج به دو صورت دائم و موقت انجام می شود. در عقد دائم مدت زمان مشخص نیست اما در ازدواج موقت زوجین برای مدت معینی ازدواج می کنند. عقد های دائم و موقت تفاوت هایی دارند که در این مقاله به آن ها می پردازیم. شاید بپرسید که آیا امکان تبدیل عقد موقت به دائم وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوالات مشورت با یک وکیل طلاق مجرب واجب می باشد.

تفاوت عقد موقت با عقد دائم چیست؟

قبل از آشنایی با نحوه تبدیل ازدواج موقت به دائم، لازم است به تفاوت این دو نوع ازدواج اشاره کنیم. عقد موقت یا صیغه در ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی رسماً شناخته شده است. ازدواج موقت برای مدت معین است. مدت زمان صیغه و مهر زن باید دقیقاً در زمان عقد مشخص شود.

ازدواج موقت برای دختر باکره نیز ممکن است، اما مانند ازدواج دائم، نیاز به اذن پدر یا جد پدر دارد. در صورتی که این افراد بدون دلیل از ازدواج دختر با شخص مورد نظر خودداری کنند، دختر می تواند برای ازدواج از دادگاه خانواده اجازه بگیرد.

در عقد دائم، مرد ملزم به پرداخت نفقه به زن است، اما در عقد موقت این امر الزامی نیست و تنها در صورت قید و تصریح در عقد قابل مطالبه است.

همچنین طبق ماده ۹۴۰ قانون مدنی برخلاف عقد دائم در عقد موقت زوجین از یکدیگر ارث نمی برند ولی فرزند ازدواج موقت از پدر و مادر خود ارث می برد.

نحوه تبدیل عقد موقت به عقد دائم

برای تبدیل عقد موقت به دائم، در صورت انقضای مدت ازدواج موقت، زوجین می توانند به راحتی به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و برای ازدواج دائم اقدام کنند. اما در صورتی که عقد موقت به پایان نرسیده باشد، برای تبدیل ازدواج موقت به ازدواج دائم، مرد باید مدت باقیمانده را به زن بپردازد و پس از آن از طریق دفاتر اسناد رسمی ازدواج دائم را ثبت کنند.

لازم به ذکر است که ثبت ازدواج موقت،از طریق دفاتر اسناد رسمی و با شناسنامه طرفین الزامی نیست، اما برای ثبت ازدواج دائم الزامی است و زوجین در صورت عدم ثبت ازدواج دائم جریمه خواهند شد.

روش قانونی تبدیل ازدواج موقت به دائم با وجود همسر اول

قانون حمایت خانواده برای اولین بار در سال ۱۳۹۱ برای عدم سوء استفاده مردان و کاهش تعدد زوجات تصویب شد و حمایت از زنان را در این مورد ضروری دانست.

در ماده ۱۴ این قانون آمده است:

اگر مردی با توجه به داشتن همسر، بخواهد زن دیگری بگیرد باید از دادگاه تحصیل اجازه کند. دادگاه در صورت بررسی تمکن مالی و توانایی مرد و در صورت امکان تحقیق در مورد همسر فعلی وی می تواند به زوجین اجازه ازدواج مجدد دهد.

قانونگذار برای تضمین اجرای مقررات فوق، ضمانت اجرایی را به موجب ماده ۵ قانون ازدواج مصوب ۱۳۱۶-۱۳۱۰ در نظر گرفت که در پایان این ماده آمده است:

اگرمردی بدون اجازه دادگاه مجددا ازدواج کند از ۶ ماه تا ۲ سال حبس در انتظار اوست.

قانون مدنی تعیین وضعیت رفاه مادی و حفظ برابری و عدالت را به عهده شوهر گذاشته که منجر به سوء استفاده از برخی مردان شده است، بنابراین قانون حمایت خانواده به بررسی صداقت و توان مالی مردان می پردازد.

ازدواج موقت

ماده ۱۶ قانون حمایت از خانواده مصوب بهمن ۱۳۵۳، عدالت را برای اجازه تعدد زوجات ناکافی دانست. بر اساس این ماده، مرد نمی تواند با داشتن همسر، زن دوم داشته باشد مگر در موارد زیر:

  1. رضایت همسر اول.
  2. ناتوانی زوجه اول در انجام وظایف زوجیت.
  3. عدم تمکین زن از مرد.
  4. زن مبتلا به جنون یا بیماری صعب العلاج باشد.
  5. محکومیت و مجرم شناخته شدن زن.
  6. زنی که بر اساس بند ۹ ماده ۸ دچار اعتیاد مضر باشد.
  7. ترک زندگی خانوادگی توسط زن.
  8. عدم توانایی زن برای بچه دار شدن.

قوانین بارداری در ازدواج موقت چیست؟

ازدواج موقت، برخلاف ازدواج دائم، ازدواجی است که با توافق رسمی برای مدت معینی صورت می گیرد. هدف از این ازدواج که ماهیت آن با ازدواج مدنی متفاوت است، تشکیل خانواده نیست، اما برای رفع نیازهای جنسی طرفین در مواقع لزوم این امر صورت می گیرد.

بنابراین افرادی که می خواهند تشکیل خانواده بدهند باید ازدواج دائم کنند، زیرا ازدواج موقت همیشه مخفی بوده و معمولاً توسط افراد متاهل انجام می شود، بنابراین این گونه ازدواج ها به عنوان ازدواج رسمی ثبت نمی شوند.

بارداری در ازدواج موقت مشکلات زیادی را برای مادر و فرزند ایجاد خواهد کرد.

اگر فرزندی در ازدواج موقت به دنیا بیاید، این فرزند از نظر قانونی هیچ تفاوتی با فرزندی که در ازدواج دائم به دنیا می آید ندارد و باید حقوق او پرداخت شود.

همانگونه که نفقه و نگهداری فرزند در ازدواج دائم بر عهده پدر است، پدر نیز باید از فرزند حاصل از ازدواج موقت مراقبت کند و نفقه او را بپردازد.

بارداری در ازدواج موقت چه حکمی دارد؟

اگرچه عدم ثبت ازدواج موقت غیرقانونی است و مجازاتی ندارد، اما در مواردی که زن باردار می شود، برای شناسایی فرزند متولد شده، قانون حمایت از خانواده مرد را مجبور به ثبت ازدواج موقت می کند.

این موضوع در ماده ۲۱ قانون جدید حمایت از خانواده آمده است. برای تحکیم روابط خانوادگی، بر اساس نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، ازدواج دائم، زیر بنای تشکیل خانواده است و مورد حمایت قرار می گیرد، در حالی که ازدواج موقت تابع قوانین شرعی و مدنی از جمله؛ حامله شدن زن، رضایت زوجین و شرط ضمن عقد لازم الاجرا خواهد بود.

در صورت عدم ثبت ازدواج موقت و عدم ثبت بارداری در ازدواج موقت، اثبات رابطه بین فرزند و پدر مشکل است و ممکن است مرد زیر بار نرود که این مسئله برای زن مشکل ایجاد خواهد کرد.

طبق ماده ۱۲۵۸ قانون مدنی، زن برای اثبات نسبت فرزند خود با پدر باید ۵ دلیل داشته باشد. اقرار، اسناد مکتوب، شهادت، اسناد پزشکی و سوگند، بنابراین در صورت عدم ثبت ازدواج موقت، اسناد کتبی که یکی از ۵ دلیل اثبات این موضوع باشد، موجود نیست و برای اثبات رابطه پسر با پدر مشکل سازخواهد بود.

ازدواج موقت

اختیارات والدین در ازدواج موقت

طبق ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی نگهداری از فرزندان بر عهده والدین است و هزینه آن به عهده خانواده است.

وقتی زن در عقد موقت باردار می شود، این فرزند حلال است، حتی اگر عده تمام شود، بهتر است عقد را چند سال تمدید کنند تا فرزند از محبت والدین بهره مند شود.

در صورت عدم تمدید مدت ازدواج موقت، مرد فقط نفقه فرزند را پرداخت می کند و زن هیچ حقی نخواهد داشت.

گروه وکلای پارسای

اگر شما از آن دسته زوج هایی هستید که نمی توانید در مورد حقوق خود در هنگام ازدواج موقت و یا جدایی به توافق برسید، بهتر است این موضوع را به یک وکیل مجرب بسپارید. زوج های زیادی هستند که در مسائل مختلف به ویژه ازدواج و فرزندپروری اختلاف نظر دارند. این مشکل در سال های اخیر به دلیل ارزش بالای سکه و افزایش مهریه برای زنان دشوارتر شده است.

داشتن یک وکیل حرفه ای برای شما مزایای زیادی دارد. اولین و مهمترین مزیت این است که گروه وکلای پارسای با تشریح دقیق شرایط و قوانین مربوط به حقوق هر یک از همسران، به آنها این امکان را می دهند که درک دقیق تری از حقوق خود و نحوه دستیابی به آن داشته باشند. نظرات بسیاری از افراد در نتیجه مشاوره حقوقی مناسب اصلاح می شود.

گردآوری:
اخبار مرتبط:
فیلم پرشین وی
آرون گروپ
آرون گروپس