سه شنبه, ۲۹ اسفند , ۱۴۰۲
درخواست تبلیغات

انواع خورش های ایرانی که در بین مردم ایران و گردشگران محبوب اند

اشتراک:
انواع خورش های ایرانی آشپزی و شیرینی
با لیستی از 23 مورد از انواع خورش های ایرانی که نه تنها در بین مردم ایران بلکه در بین گردشگرانی که به ایران سفر می کنند نیز محبوب است آشنا شده و توضیح مختصری از محتویات آنها را بخوانید.

یکی از انواع غذاهای ایرانی که نه تنها در سفره ایرانی ها جایگاه ویژه ای دارد بلکه از جمله غذاهایی است که توریست ها و گردشگران ایران نیز دوست دارند آنها را امتحان کنند انواع خورش های ایرانی است. در زیر با تعدادی از محبوب ترین و معروف ترین خورشت های ایران آشنا خواهید شد.

انواع خورش های ایرانی

خورش و یا خورشت یک اصطلاح کلی مربوط به گروهی از غذاهای خوش طعم ایرانی به شکل آش است که معمولا با گوشت هایی مثل مرغ، بره، گوساله، گوسفند و گاهی ماهی تهیه می شود و به گزارش پرشین وی اغلب سبزیجات و حبوبات از محتویات کلیدی آنها به شمار می رود.

صرف نظر از اینکه خورش های بسیار متنوعی در این گروه جا دارند ولی بیش از هرچیزی با غلظت زیادشان مشخص می شوند. علاوه بر این رب گوجه فرنگی، سبزیجات تازه و مغزهای آجیل آسیاب شده نقش زیادی در اکثر آنها دارند و با دست و دلبازی زیادی انواع ادویه ها چاشنی آن شده و در کنار برنج زعفرانی سرو می شود.

شماره ۱: خورش قیمه

خورشت قیمه و یا قیمه پلو خورشت گوشتی ایران است که با لپه درست می شود. به صورت سنتی معمولا با گوشت گوسفند و یا گوساله حبه ای خرد شده درست می شود ولی در نسخه های مدرن تر آن، از گوشت های بدون چربی مثل سینه مرغ نیز برای تهیه آن استفاده می شود.

برخلاف بیشتر خورشت های ایرانی، گوشت به کار رفته در این خورش بسیار ریزتر خرد می شود و گوجه فرنگی و پیاز و ادویه هایی مثل زردچوبه و لیمو از دیگر محتویات اصلی آن است. این خورش یکی از غذاهای معمول در منو غذاهای خانگی ایران و همچنین در رستوران های غذاهای سنتی ایرانی است و در سراسر سال تهیه می شود.

شماره ۲: خورش قرمه سبزی

قرمه سبزی نیز مثل قیمه جایگاه ویژه ای در منو غذاهای ایران دارد و در بین انواع خورش های ایرانی یکی از محبوب ترین ها محسوب می شود. این خورش معمولا در همه نقاط ایران سرو شده و از آن به عنوان یکی از غذاهای ملی ایران یاد می شود. گرچه هر ناحیه ای در ایران ممکن است به شیوه متفاوتی این غذا را تهیه کند ولی به طور معمول ترکیبی از برخی سبزیجات تازه و یا خشک مثل جعفری، گشنیز و تره است. ولی در برخی مناطق ممکن است در آن از سبزی هایی مثل تره فرنگی، کلم پیچ و اسفناج نیز استفاده شود.

محتویات اصلی این خورشت، لوبیا قرمز و گوشت تکه شده (معمولا گوشت گوسفندی) است تا یک خورشت غلیظ به دست بیاید. قرمه سبزی در کنار برنج دم کرده (پلو) سرو می شود. گرچه این غذا به عنوان یکی از غذاهای سنتی ایران در نظر گرفته می شود ولی یکی از غذاهای رایج در یکی از کشورهای همسایه ایران یعنی آذربایجان است.

انواع خورش های ایرانیخورش ماست

شماره ۳: خورش ماست

این خورش محبوب ایرانی از غذاهای استان اصفهان است و گرچه از آن به عنوان نوعی خورشت یاد می شود ولی در واقع شبیه نوعی دسر است که در کنار غذای اصلی و یا به عنوان پیش غذا استفاده می شود و از ترکیب شکر، گلاب، ماست، زعفران، پیاز، زرده تخم مرغ، زردچوبه و گوشت گردن گوسفند تهیه می شود.

مواد یاد شده با هم به جوش آمده و سپس گردو، پسته و یا بادام به آن اضافه می شود. به محض آماده شدن، خورش ماست باید سرد شود و قبل سرو مقداری زرشک روی آن پاشیده می شود. در گذشته این خورشت به عنوان یکی از غذای اصلی در ضیافت های شاهانه سرو می شد.

شماره ۴: قیمه نثار

از انواع خورش های ایرانی قیمه نثار یکی از غذاهای مجلسی ایران و اصالتا مربوط به شهر قزوین است. این غذا شامل تکه های گوشت گوساله و یا گوسفند است که در پیاز و ادویه های مختلف تفت داده می شود، خلال پسته و بادام، زرشک و برش های پوست پرتغال از دیگر محتویات اصلی آن است.

تمام مواد یاد شده با ترکیبی از زعفران، زردچوبه، هل، دارچین، زیره و … طعم دار شده و به همراه برنج داخل دیس سرو می شود. مواد اصلی به صورت لایه لایه روی برنج ریخته می شود به نحوی که تک تک اجزا تشکیل دهنده آن به صورت واضح قابل مشاهده است.

شماره ۵ انواع خورش های ایرانی : خورش کرفس

خورش کرفس نیز از پرطرفدارترین خورش های ایران است که معمولا با ترکیبی از کرفس، گوشت گوساله یا گوسفند، پیاز، جعفری، نعناع، سیر، آب لیمو، زردچوبه، روغن، نمک و فلفل تهیه می شود. پیاز و سیر در روغن تفت داده شده و سپس گوشت به آن اضافه می شود و در مرحله بعد با زردچوبه، نمک و فلفل طعم دار می شود.

مخلوط مذکور با آب پوشانده شده و در روی حرارت متوسط به جوش می آید. کرفس، جعفری و نعناع نیز در ظرف دیگری تا زمانی که نرم شوند تفت داده شده و سپس به محتویات گوشتی اضافه می شوند. این خورش تا وقتی که گوشت به خوبی بپزد باید بجوشد و سپس برای طعم در انتهای پخت به آن آب لیمو اضافه می شود. به گزارش پرشین وی خورش کرفس معمولا کنار برنج سرو می شود.

شماره ۶: خورش بامیه

خورشت بامیه نیز از انواع خورش های ایرانی پرطرفدار است که معمولا با ترکیبی از گوشت گوساله یا گوسفند، رب گوجه فرنگی، بامیه، پیاز، سیر، گوجه فرنگی، روغن زیتون، زردچوبه، دارچین، عصاره گوشت، برگ بو، نمک و فلفل تهیه می شود. گوشت در روغن تفت داده می شود سپس با دیگر مواد خورش به جز بامیه ترکیب می شود.

درب قابلمه گذاشته شده و تا زمانی که گوشت نرم شود روی شعله جوش می خورد. نزدیک انتهای پخت بامیه ها به محتویات خورش اضافه می شود تا نرم شود. این خورش به صورت گرم و همراه با برنج در کنار آن سرو می شود.

قیمه نثارغذای مجلسی قیمه نثار

شماره ۷ انواع خورش های ایرانی : خورش فسنجان

خورشت انار و گردو و یا همان فسنجان یکی از معروف ترین خورش های ایرانی محسوب می شود که معمولا با گوشت مرغ و یا گوشت چرخ کرده (به صورت کوفته قلقلی) تهیه شده و در سسی از رب انار و گردو آسیاب شده می پزد. این غذای مجلسی معمولا در مناسبت های خاص تهیه می شود و به خصوص از غذاهای ثابت زمستانه است.

این خورش معمولا در کنار برنج ساده و یا نان سرو شده و از دانه های انار برای تزئین و یا گارنیش روی آن استفاده می شود. علاوه بر این فسنجان در برخی مناطق خاورمیانه به خصوص کشورهایی که در همسایگی ایران هستند مثل آذربایجان و عراق نیز یافت می شود.

شماره ۸: خورش آلو اسفناج

آلو اسفناج از خورش های سنتی ایران است که محتویات اصلی آن را اسفناج و آلو خشک (به خصوص آلو خشک زرد معروف به آلو بخارا)، تکه های گوشت، پیاز، زردچوبه، آب لیمو، زعفران، دارچین و روغن زیتون تشکیل می دهد.

خورش آلو اسفناج معمولا داخل یک کاسه گود و به صورت داغ سرو می شود و در کنار آن برنج کته و یا نان لواش و یا تافتون پیشنهاد می شود.

شماره ۹: خورش هویج

ماده اصلی این خورش قدیمی ایرانی هویج است که همراه با آلو و تکه های درشت گوشت گوساله یا گوسفند و همچنین پیاز جوش می خورد. ادویه خورش هویج معمولا زردچوبه، زعفران و آب لیمو است و در صورت تمایل به آن دارچین و هل نیز اضافه می شود.

خورش مقوی هویج به صورت سنتی با برنج دم کشیده (چلو) سرو می شود.

شماره ۱۰: خورش کنگر

خورش سنتی کنگر نیز از انواع خورش های ایرانی است که با ترکیب گیاه کنگر با موادی همچون پیاز، رب گوجه فرنگی، زعفران، آب لیمو، زردچوبه، روغن، نمک، فلفل، گوشت گوساله و یا گوسفند، بره و یا مرغ تهیه می شود.

گوشت این خورش با پیاز در روغن و زردچوبه تفت داده می شود. رب گوجه، نمک و فلفل به آن اضافه شده و روی شعله متوسط جوش می خورد تا گوشت نرم شود. سپس کنگر سرخ شده نیز به همراه آب لیمو و زعفران به غذا افزوده شده و به محض تکمیل مراحل پخت، خورش کنگر به صورت گرم در کنار برنج ساده سرو می شود.

لیست انواع خورش های ایرانیخورش هویج

شماره ۱۱: خورش کدو

خورش کدو ایرانی حاوی گوشت و کدو است و در بیشتر دستورتهیه های آن از گوشت گوسفندی استفاده می شود ولی با این حال می توان آن را با گوشت گوساله و یا مرغ جایگزین کرد. به گزارش پرشین وی حتی نسخه های دیگری از این خورش وجود دارد که اصلا حاوی گوشت نیستند.

هنگام تهیه این خورش، گوشت همراه با پیاز، سیر، گوجه فرنگی و لیمو خشک تفت داده می شود و نمک، فلفل و زردچوبه ادویه های این غذا هستند. قبل افزودن کدو به این خورش معمولا تفت داده می شود. این خورش غلیظ معمولا همراه با برنج ایرانی دم کشیده قابل سرو است.

شماره ۱۲: خورش کورما

خورش کورما و یا شاهی کورما نوعی خورش گوشت خامه ای (البته به صورت گیاهی هم تهیه می شود) با طعم ملایم زعفران، ماست و انواع ادویه های دیگر مثل گشنیز، زنجبیل، دانه های زیره، چیلی و زردچوبه است. تصور می شود این غذا اصالتا برخواسته از آشپزخانه سلطنتی اکبر در اواسط دهه ۱۵۰۰ میلادی وغذای تلفیقی ایرانی و هندی باشد.

ظاهرا نام این غذا از یکی از قبایل راجپوت و قبیله جنگجویی در غرب هند برگرفته شده است. پیشنهاد می شود خورش کورما در کنار نان های نازک و تخت سرو شود.

شماره ۱۳: خورش لوبیا سبز

از انواع خورش های ایرانی ، خورش لوبیا سبز معمولا با ترکیبی از لوبیا سبز، گوشت مرغ و یا گوسفند، پیاز، سیر، گوجه فرنگی، زیره، دارچین، زردچوبه، دانه های فلفل قرمز، آب لیمو، روغن، نمک و فلفل تهیه می شود.

پیاز و سیر در روغن تفت داده می شود و سپس گوشت به همراه زردچوبه، نمک، فلفل، زیره و دانه های درشت فلفل قرمز به آن اضافه می شود. در مرحله بعد گوجه فرنگی ها و آب به مواد افزوده می شود و روی شعله ملایم جوش می خورد. لوبیا سبزهای تفت داده شده همراه با دارچین و آب لیمو به مواد اضافه می شود. پس از غلیظ شدن خورش و پختن گوشت و لوبیاها، خورش آماده سرو در کنار برنج است.

شماره ۱۴: خورش آلو مسما

این خورش سنتی ایران که طعمی ملس و ترش و شیرین دارد با ترکیب آلو، گوشت گوسفندی و یا مرغ، زعفران، هویج، سیب زمینی، پیاز، زردچوبه، نمک، فلفل و روغن تهیه می شود. پیازها و گوشت در روغن تفت داده شده و با زردچوبه و فلفل طعم دار می شود و سپس با آب جوش می خورد تا نرم شود.

زعفران و آلوها به همراه نمک و شکر و سپس هویج و سیب زمینی ها نیز که از قبل پخته و یا سرخ شده اند به خورش اضافه می شود. وقتی غلظت خورش به میزان دلخواه رسید به صورت گرم در کنار برنج سرو می شود.

خورش هندی ایرانی کورماخورش شاهی کورما

شماره ۱۵: خورش ریواس

خورشت ریواس سنتی ایران با افزودن گیاه ریواس، نعناع، جعفری، زردچوبه، پیاز، نمک، فلفل، روغن و گوشت گوسفند، مرغ و یا گوساله تهیه می شود. پیاز در روغن تفت داده می شود و سپس گوشت به همراه زردچوبه به پیاز اضافه می شود تا زمانی که رنگ آن تغییر کند. نمک و فلفل نیز از دیگر ادویه های آن محسوب می شود.

آب به مخلوط افزوده شده و روی حرارت کم جوش می خورد. سپس سبزیجات تفت داده شده نیز به همراه ریواس به خورش اضافه می شود و کمی بیشتر جوش می خورد تا جا بیفتد. این خورش نیز مثل اکثر خورش های ایرانی در کنار برنج دم کشیده سرو می شود.

شماره ۱۶: خورش بادمجان

این خورش محبوب و سنتی انواع خورش های ایرانی پرطرفدار است که با بادمجان، گوجه فرنگی، رب گوجه، غوره، آب لیمو، پیاز، سیر، زردچوبه، زعفران، روغن، نمک، فلفل و گوشت گوساله یا گوسفند تهیه می شود.

برای تهیه این خورش، گوشت با ادویه هایی مثل زردچوبه، نمک و فلفل در آب می پزد. بادمجان و پیاز سرخ شده و سپس رب گوجه، سیر و زعفران به آن اضافه می شود. به گزارش پرشین وی گوشت پخته شده، گوجه فرنگی، بادمجان، غوره و آب لیمو نیز به خورش اضافه شده و سپس در شعله کم جوش می خورد تا جا بیفتد.

شماره ۱۷: خورش قارچ

همانطور که از نام این خورش مشخص است ماده اصلی این خورش ایرانی قارچ است. دیگر محتویات آن را پیاز، مرغ، سیر، آرد، زعفران، زرده تخم مرغ و آب لیمو و روغن تشکیل می دهد. در انتهای پخت، زعفران و آب لیمو به قابلمه حاوی قارچ اضافه می شود، در همین حین زرده تخم مرغ همزده شده با دقت به خورش اضافه می شود. سپس خورش چند دقیقه بیشتر روی شعله جوش می خورد.

خورش قارچ کنار برنج سرو می شود و برای تزئین این غذا اغلب از جعفری و قاچ های لیمو استفاده می شود.

شماره ۱۸: خورش انار بیج

انار بیج از دیگر خورش های معروف ایران و اصالتا مربوط به استان گیلان است. این خورش با ترکیب گوشت چرخ کرده (به شکل کوفته قلقلی)، پیاز، زردچوبه، رب انار، گردو آسیاب شده و سبزیجات دیگر مثل جعفری و شنبلیله تهیه می شود. در طول مرحله پخت، این خورش طعمی نسبتا ترش پیدا می کند.

انار بیج از جمله غذاهایی است که به صورت سنتی در مناسبت های خاص سرو می شود.

باقالی قاتق گیلانخورش باقالی قاتق

شماره ۱۹: خورش باقالی قاتق

این خورش اصالتا برخواسته از ناحیه شمالی ایران است و معمولا با ترکیب لوبیا عروس، شوید، تخم مرغ، کره، زردچوبه، سیر، زعفران، نمک و فلفل تهیه می شود. زردچوبه و سیر در روغن تفت داده می شود تا عطرشان آزاد شود و سپس با شوید، لوبیا پخته شده، زعفران آسیاب شده و آب مخلوط می شود.

مخلوط این خورش روی شعله متوسط جوش می خورد تا لوبیا ها نرم تر شود و سپس نمک و فلفل به آن اضافه می شود. در مرحله آخر با قاشق حفره های کم عمقی داخل خورش ایجاد کرده و تخم مرغ ها داخل حفره ها شکسته می شود و بعد از پخت و بستن تخم مرغ ها، باقالی قاتق آماده است. قبل سرو روی آن مقداری زعفران پاشیده شده و با برنج و یا نان سرو می شود.

شماره ۲۰: خورش واویشکا

واویشکا از انواع خورش های ایرانی و اصالتا برخواسته از گیلان است که با گوشت چرخ کرده (و یا سینه مرغ)، گوجه فرنگی، آب لیمو، پیاز و زردچوبه تهیه می شود. این خورش به آرامی روی گاز می پزد تا زمانی که گوشت نرم شود. واویشکا معمولا در کنار برنج و یا نان سرو می شود.

در صورت تمایل می توان در انتهای پخت این خورش، تعدادی تخم مرغ داخل قابلمه محتوی خورشت شکست.

شماره ۲۱: نافله

نافله از جمله غذاهای خوزستانی ایران است. به گزارش پرشین وی این خورش با گوشت چرخ کرده، آرد نخودچی، پیاز، سرکه، زردچوبه، روغن و یا کره، نعناع، نمک، شکر و فلفل سیاه تهیه می شود. گوشت با پیاز رنده شده، نخودچی، زردچوبه، نمک و فلفل و آب مخلوط و شکل کوفته قلقلی در می آید.

کوفته قلقلی ها سپس در پیاز، زردچوبه، نمک، نعناع، شکر و سرکه تفت داده می شود تا به آرامی در همان ماهیتابه سرخ شود. به محض سرخ شدن گوشت قلقلی ها، معمولا با کنجد گارنیش شده و آماده سرو می شود.

شماره ۲۲: خورش دال عدس

دال عدس از خورش های گیاهی و برخواسته از شهر بندری بوشهر در جنوب ایران است. این خورش حاوی نوعی عدس قرمز است که با مواد دیگری همچون عصاره سبزیجات، پیاز و سیر سرخ شده، سیب زمینی نگینی خرد شده، پوره گوجه فرنگی و ادویه هایی مثل زردچوبه، زیره، دارچین، پودر چیلی و نمک جوش می خورد.

ترکیب کلی این خورش با آب لیمو و یا رب تمرهندی طعم دار شده و معمولا در کنار برنج ایرانی و یا نان داغ سرو می شود.

شماره ۲۳: خورش چغرتمه

از انواع خورش های ایرانی چغرتمه خورشتی برخواسته از گیلان است و معمولا با مرغ، پیاز، تخم مرغ، رب گوجه فرنگی، آرد، نمک، فلفل، روغن، زردچوبه، آب غوره و دارچین تهیه می شود. تکه های مرغ با آب پخته شده و یا با پیاز، زردچوبه و نمک و فلفل سرخ می شود.

پس از جدا کردن استخوان های مرغ، گوشت به تکه های کوچک تقسیم شده و در ترکیبی از روغن، زردچوبه، ادویه، رب گوجه، دارچین و باقیمانده آب مرغ سرخ می شود. در نهایت آبغوره و تعدادی تخم مرغ به آن اضافه شده و چند دقیقه بیشتر جوش می خورد و سپس آماده سرو است. پیشنهاد می شود این خورش با پیاز داغ گارنیش شده و با برنج سرو شود.

تهیه و ترجمه: گروه آشپزی پرشین وی

بخش اختصاصی پرشین وی

منبع: tasteatlas

گردآوری:
برچسب ها:
اخبار مرتبط:
فیلم پرشین وی
آرون گروپ
آرون گروپس
تالارکده