علت عدم قدرت تصمیم گیری و راه کارهای موثر در حل این مسئله
در طول روز ممکن است مجبور باشید صدها تصمیم ریز و درشت بگیرید، باید تصمیم بگیرید چه بپوشید، چه غذایی بخورید، به کجا بروید، چطور به ایمیل هایتان پاسخ دهید و…. . در زیر به علت عدم قدرت تصمیم گیری و همچنین راه کارهای موثر در بهبود این مسئله پرداخته شده است.
علت عدم قدرت تصمیم گیری
برخی از مردم بدون هیچ مشکلی به سادگی تصمیم می گیرند ولی به گزارش پرشین وی برخی دیگر حتی تصمیم گیری های کوچک هم برایشان سخت است و ممکن است مدام از خود بپرسند: “چرا نمی توانم تصمیم بگیرم؟” واقعیت این است که تصمیم گیری الزاما همیشه کار ساده ای نیست، به خصوص اگر مجبور باشید اول به عواقب آن بیاندیشید.
درست است که تصمیم گیری گاهی چالش برانگیز به نظر می رسد ولی برای برخی این کار به شدت سخت است. چنین افرادی ممکن است زمان زیادی را صرف تصمیم گیری حتی برای کوچکترین کارها کنند. مدام با خود فکر می کنند آیا این تصمیم درستی گرفتم یا خیر. مواردی که در زیر می خوانید از جمله رایج ترین دلایلی است که منجر به ناتوانی در تصمیم گیری می شود و این موارد همگی تحت تاثیر دو علت اصلی هستند.
علت عدم قدرت تصمیم گیری اول : باورهای نادرست درباره تصمیم گیری
برخی فکر می کنند تصمیم گیری کار پیچیده ایست چرا که باورهای اشتباهی درباره آن دارند. باورهای زیر از جمله افکاریست که در زمان تصمیم گیری ممکن است به سراغتان بیاید و علت عدم قدرت تصمیم گیری هستند.
مجبورید همیشه تصمیم درستی بگیرید:
چنین باوری به راستی درست نیست. گاهی اوقات مهم است که بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید به جای اینکه همیشه تصمیم گیریتان صحیح باشد. گاهی اوقات وقتی اطلاعات چندانی درباره تصمیم گیری نسبت به چیزی ندارید، فقط لازم است بهترین گزینه را انتخاب کنید. این کاریست که معمولا رهبران و مدیران خوب، انجام می دهند.
اشکالی ندارد که تصمیم نگیرم:
اگر فکر می کنید برخی مردم تصمیم نمی گیرند و اشکالی ندارد اگر من هم این کار را انجام دهم، کاملا اشتباه است. همه تصمیم گیری می کنند و خود شما هم گاهی اوقات به صورت ناخودآگاه این کار را انجام می دهید. به خاطر داشته باشید اگر هیچ تصمیمی نگیرید، هرگز پیشرفتی نخواهید داشت.
برخی تصمیم گیری ها سخت هستند:
چنین فکری نیز اشتباه است و از موارد علت عدم قدرت تصمیم گیری محسوب می شود. هر تصمیمی مهم است و روی زندگی شما تاثیر می گذارد و همه تصمیم ها به نوبه خود به صورت برابر اهمیت دارند و مهم هستند.
برخی تصمیم گیری ها نتایج و عواقبی به دنبال ندارند:
اگر چنین فکری داشته باشید نمی توانید درست فکر کنید. درک کنید هر تصمیم شما منجر به چیزی می شود و باید نتایج آن را بپذیرید. در حقیقت مهمترین چیز این است که مسئولیت تصمیم هایتان را قبول کنید. نمی توانید آینده را پیش بینی کنید ولی می توانید از اطلاعت موجود برای گرفتن تصمیم های متفاوت استفاده کنید. این انتخاب ها به چیزهای مختلف منتهی می شوند و هر اتفاقی بیفتد باید مسئولیت آن را بپذیرید.
علت عدم قدرت تصمیم گیری دوم : دلایل روانشناختی
چرا نمی توانم تصمیم بگیرم؟ گرچه باورهای نادرست مطمئنا در سخت تر کردن تصمیم گیری اثر دارند ولی در کنار آن موارد روانشناختی نیز می تواند در این ناتوانی نقش داشته باشند. بیشتر مشکلات روانشناختی ریشه در “نا امنی” دارند که خود این مسئله نیز در علت های دیگر نهفته است. برخی از دلایلی که ممکن است فرد را در تصمیم گیری دچار مشکلات روانشناختی کند، موارد زیر است:
همیشه می خواهید همه کارهایتان مورد پسند دیگران باشد:
“خوشایند مردم بودن” نیز علت عدم قدرت تصمیم گیری است، یعنی اینکه همیشه صلاح و منفعت خود را قربانی کرده و تصمیم هایی می گیرد که برای دیگران خوشایند باشد. وقتی این کار را مدام تکرار کنید در نهایت به گزارش پرشین وی با مشکلات هویتی روبه رو می شوید. چنین مشکلی می تواند قدرت تصمیم گیری را کم و بسیار سخت تر کند.
در زندگی خیلی تحت زورگویی و یا آزار و اذیت قرار گرفتید:
مورد آزار و زورگویی قرار گرفتن می تواند به شدت به عزت نفس آسیب وارد کند، آنقدر که در توانایی تصمیم گیری اثر می گذارد. چنین تجاربی اعتماد به نفس را نابود کرده و باعث می شود حتی توانایی اعتماد به خودتان را نیز از دست داده و از این رو تعجبی ندارد شما را از تصمیم گیری باز می دارد.
همیشه کسی به جای شما تصمیم گیری کرده است:
چنین موردی از علت عدم قدرت تصمیم گیری ، معمولا برای افرادی که از بچگی به قول معروف لوس بار می آیند رخ می دهد. ممکن است همیشه کسانی را داشتید که مسئولیت اشتباهات شما را به گردن می گرفتند. وقتی چنین افرادی دیگر حضور نداشته باشند، برای شما سخت است که تصمیم گیری کرده و عواقب آن را بپذیرید.
راه کارهای موثر برای کمک به تصمیم گیری
به جای اینکه مدام به مشکل ناتوانی در تصمیم گیری تمرکز کنید، باید به دنبال راه کارهایی باشید که این توانایی را در شما تقویت کند. در زیر با توصیه های خوبی آشنا خواهید شد که در حل این مشکل موثر هستند.
راه کار اول: زیاد درباره گذشته فکر نکنید.
هر چه زودتر این مسئله را متوجه شوید، بهتر است. هیچ کسی نمی تواند همیشه تصمیم درستی بگیرد. نباید مدام غرق گذشته باشید و به طور مکرر به تصمیم ها و انتخاب های اشتباه گذشته خود فکر کنید. به گزارش پرشین وی از فکر کردن زیاد به گذشته و از تکرار مداوم “چه می شد اگر…” خودداری کرده و یاد بگیرید در لحظه زندگی کنید.
راه کار دوم: بیش از اندازه هر چیزی را تحلیل و آنالیز نکنید
گرچه فکر کردن به عواقب و نتایج کار قبل تصمیم گیری چیز خوبیست ولی بیش از اندازه تحلیل و بررسی کردن چیزها موجب سردرگمی و سخت شدن تصمیم گیری می شود که از علت عدم قدرت تصمیم گیری محسوب می شود . بنابراین به جای اینکه تصمیم گیری های خود را طولانی کنید، گاهی اوقات باید به حس ششم خود اعتماد کرده و فورا تصمیم گیری کنید.
فقط به خاطر داشته باشید که بین تصمیم گیری شهودی و تصمیم گیری تکانشی تفاوت وجود دارد. گاهی اوقات تصمیم گیری های تکانشی و ناگهانی صرفا برای رفع نیازهای احساسی گرفته می شود و معمولا اشتباه از آب در می آیند. نباید تصمیم های تکانشی بگیرید که بعدا جز پشیمانی چیزی نداشته باشد.
راه کار سوم: بپذیرید تصمیم ها ممکن است اشتباه باشند.
فقط به این خاطر که فکر می کنید تصمیم درستی نگرفتید، همیشه خود را ملامت نکنید و مدام نگویید: “چرا نمی توانم تصمیم درست بگیرم؟” گاهی اوقات موضوع درباره تصمیم درست یا غلط نیست، بلکه درباره بهترین گزینه است.
درک کنید تصمیم شما ممکن است همیشه نتیجه مورد انتظار را به بار نیاورد ولی اجازه ندهید شما را بترساند. به خود بگویید تصمیم عجولانه نگرفتم ولی گاهی اوقات چیزی غیرمنتظره همه چیز را تغییر می دهد. اجازه ندهید هیچ مسئله ای به عزت نفس و اعتماد به نفس تان آسیب بزند، حتی اگر این چیز یک تصمیم اشتباه باشد.
تهیه و ترجمه: گروه روانشناشی پرشین وی
بخش اختصاصی پرشین وی
منابع: newhealthadvisor