جلوگیری از فکر زیاد و آزاردهنده با ۱۱ راه کار عالی و موثر
فکر کردن زیاد و افراطی، تفکری طولانی، مکرر و تکراری درباره نگرانی ها، تجربیات و شخص خود همراه با منفی نگری است که می تواند آثار مخربی روی روح و روان فرد بگذارد. در زیر با راه کارهای موثر برای جلوگیری از فکر زیاد آشنا می شوید.
جلوگیری از فکر زیاد و افکار مزاحم
فکر کردن زیاد به نگرانی، نشخوار فکری و سرزنش خود منجر می شود. به گزارش پرشین وی همه مردم با فکر زیاد به دنیا نمی آیند بلکه فکر کردن بیش از حد عادتی است که به مرور زمان در فرد شکل می گیرد ولی با این حال می توان با اتخاذ برخی روش ها تا حد زیادی این عادت مخرب را از خود دور کرد.
راه کار اول: نسبت به فکرهای زیاد و افراطی آگاهی ایجاد کنید.
وقتی زیادی فکر می کنید، معمولا آنچنان غرق افکارتان هستید که خودتان هم متوجه نمی شوید. ایجاد آگاهی یعنی وقتی افکار منفی به سراغتان می آید آنها را شناسایی کنید. باید خودتان از عمد متوجه بیش از حد فکر کردن باشید. اگر حواستان به افکار و رفتارتان باشد بهتر می توانید آن را مدیریت کنید. ولی باید توجه کنید هرگز افکار خود را قضاوت نکنید و یا نگران بیش از حد فکر کردنتان نشوید.
راه کار دوم: برای قطع افکارتان از دستبند کشی (لاستیکی) استفاده کنید.
آگاهی از عادت افکار منفی افراطی می تواند به شما در توقف و جلوگیری از فکر زیاد کمک کند. علاوه بر این برای قطع جریان فکری خود کار فیزیکی خاصی انجام دهید تا چرخه افکار خود را قطع کنید. برای یادآوری خودتان می توانید یک دستبند کشی لاستیکی به دور مچ دست خود ببندید. هر وقت متوجه افکار افراطی خود شدید، به آرامی کش را بکشید.
همچنین می توانید ساعت و یا انگشتر دست خود را به دست دیگر منتقل کنید تا بدین شکل دوباره افکار خود را به واقعیت برگردانید. همچنان با تغییر جای انگشتر و ساعت و یا با کشیدن دستبند کشی، با صدای بلند کلمه “بسه” یا “ایست” را بگویید. به طور مکرر این یادآورهای فیزیکی را انجام دهید.
راه کار سوم: افکار منفی را جایگزین کنید.
یکی دیگر از نکاتی که می توانید برای توقف افکار منفی استفاده کنید این است که پس از متوجه شدن به بیش از حد فکر کردن، افکار ناخوشایند را با فکری مثبت جایگزین کنید. افکار مثبت خود را با صدای بلند و یا در سکوت در ذهن تان چند بار تکرار کنید.
اگر فکرهای افراطی در شما ماندگاری زیادی داشته، شاید مجبور باشید به دفعات زیادی این کار را انجام دهید. با گذشت زمان می توانید بر عادت بیش از حد فکر کردن غلبه کنید.
راه کار چهارم: با کسی که به او اطمینان دارید صحبت کنید.
یکی دیگر از راه های ممکن برای جلوگیری از فکر زیاداین است که افکار خود را با شخصی امین در میان بگذارید. این فرد می تواند مربی، مشاور و یا یک دوست باشد. چنین افرادی می توانند به شما در تعیین اینکه آیا زیاد فکر می کنید یا نه کمک کرده و به شما در رها سازی افکار منفی کمک کنند.
همچنین می توانید درباره اینکه آیا بیش از اندازه فکر کردن شما به مشکلات سلامتی مربوط می شود یا خیر با پزشک نیز مشورت کنید. ممکن است مشکل شما تا آنقدر که خودتان فکر می کنید بد نباشد و تمام چیزی که به آن نیاز دارید این است که کسی به شما اطمینان دهد که همه چیز رو به راه است.
راه کار پنجم: مشغله داشته باشید.
بیش از اندازه فکر کردن معمولا به نحوی است که شما را از اتفاقات لحظه حال دور نگه می دارد. مشغله داشتن با چیزی که ذهنتان را به خود درگیر کند می تواند در اجتناب از افکار منفی کمک کند. هر چیزی که بتواند توجه تان را به خود جلب کند کمک بزرگی است. به گزارش پرشین وی از مرتب کردن کتاب ها بر اساس حروف الفبا گرفته تا محاسبه مخارج سالانه می تواند از جمله کارهایی باشد که برای مشغول کردن ذهنتان انجام دهید. بدین شکل می توانید به تدریج افکارتان را کنترل کنید تا اینکه در نهایت به هدف برسید.
راه کار ششم جلوگیری از فکر زیاد : ورزش کنید.
وقتی زیاد فکر می کنید دوست ندارید ورزش کنید چرا که افکار منفی انرژی روحی و ذهنی شما را می خورد. با این وجود برای جلوگیری از فکر زیاد وهجوم افکار مختلف، ورزش یکی از راه کارهای خوب است. علاوه بر اینکه اعتماد به نفس را زیاد می کند بلکه میزان ترشح اندورفین و سروتونین را افزایش داده و در نتیجه علایم اضطراب و افسردگی را کاهش می دهد.
وقتی روی انجام ورزش تمرکز کنید حواستان از فکرهای مختلف پرت می شود. هنگام دچار شدن به فکرهای مزاحم می توانید به دوچرخه سواری، نیم ساعت دویدن، کلاس آمادگی جسمانی و ورزش های قلبی عروقی را در نظر بگیرید.
راه کار هفتم: تصمیم بگیرید.
گاهی اوقات هجوم افکار مختلف در سر ناشی از ناتوانی در تصمیم گیری درباره چیزی بزرگ است. ممکن است دلیل اصلی افکار مختلف شما برای چیزهایی مثل طلاق، تغییر شغل و یا تصمیم گیری های مهم دیگر باشد.
شاید بهتر باشد نتایج احتمالی تصمیم گیری خود را نزد خود تحلیل کنید تا جایی که به نقطه ای برسید که دیگر چیزی برای فکر کردن باقی نماند. بهترین راه برای کنار آمدن با این مسئله این است که برای خود محدودیت زمانی وضع کنید، مثلا ۳۰ دقیقه و یا ۲ ساعت را به مسئله مورد نظرتان فکر کنید و به محض پایان زمان، بدون مکث تصمیم خود را بگیرید.
راه کار هشتم: افکار خود را بنویسید.
یکی از راه های موثر در جلوگیری از فکر زیاد و افراطی و خلاص شدن از آنها این است که آنها را نوشته و سپس کاغذ را دور بیاندازید. همچنین می توانید به میزان افکار زیاد و افراطی خود امتیاز از یک تا ده بدهید. نتیجه را تا یک هفته ثبت کنید تا به گزارش پرشین وی بدین شکل عادت بیش از اندازه فکر کردن خود را کاهش دهید چرا که بدین شکل به صورت واضح تری می توانید آن را مدیریت کنید.
راه کار نهم: ذهن آگاهی را تمرین کنید.
وقتی فرد بیش از حد فکر می کند نمی تواند ارتباط خود را با لحظه حال حفظ کند. یکی از راه های توقف افکار مزاحم این است که ذهن آگاهی را تمرین کنید. لازمه ی این کار مدیتیشن است که در طی آن تنها روی لحظه حال تمرکز می کنید بدون اینکه افکارتان را قضاوت کنید. فقط افکار منفی را بپذیرید و سپس آنها را رها کنید. البته می توانید از فردی که درباره تکنیک های مدیتیشن آگاهی و تخصص دارد نیز کمک بگیرید.
راه کار دهم جلوگیری از فکر زیاد : عمل گرا باشید.
چطور باید از افکار مزاحم جلوگیری کرد؟ برای جلوگیری از فکر زیاد ، به چیزهایی که فکر می کنید عمل کنید! گاهی اوقات یکی از مسائلی که بیشتر مردم به آنها فکر می کند کارهای سختی است که می خواهند انجام دهند. طبق این راه کار، شما باید مستقیم یکی از پروژه هایی که مدام ذهنتان را آزار می دهد را شروع کنید.
روی هدف تمرکز کنید، برای خود محدودیت زمانی وضع کنید و در همان لحظه، کار مد نظر را شروع کنید. مرحله به مرحله انجام دادن دغدغه های ذهنتان علاوه بر اینکه به شما در رسیدن به هدف کمک می کند بلکه شما را از افکار افراطی و آزاردهنده نیز خلاص می کند.
راه کار یازدهم: دست از کمال گرایی و کنترل همه چیز بردارید.
مردم معمولا وقتی می خواهند به نتایج ایده آل خود برسند بیش از حد به آن فکر می کنند. شاید بخواهید همه چیزهای لازم را برای اجتناب از شکست در نظر بگیرید ولی مهم است بدانید همه افرادی که دستاوردهای زیادی داشته اند، در نقطه ای از زمان دچار اشتباه نیز شده اند. غیرممکن است همه چیز را تحت کنترل خود داشته باشید و از قبل همه اشتباه های احتمالی را شناسایی کنید!
تهیه و ترجمه: گروه روانشناسی پرشین وی
بخش اختصاصی پرشین وی
منبع: newhealthadvisor